Annonce
Hedensted

Smukke billeder: Valmuen klæder Danmark i blodrødt

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov
"Jeg længes efter valmuer. Bølgende enge, vild skov." Det skrev Naja Marie Aidt i et juledigt i Weekendenavisen - og nu er de her, valmuerne. De røde blomster bringer glæden og sommerhumøret i top, skriver Jacob Iskov.

På min tur tværs gennem landet på vej hjem til Træskohage fik jeg mandag de smukkeste synsindtryk, der må være indbegrebet af dansk sommerlandskab:

De meget røde valmuer i tusindvis på markerne og langs grøftekanterne, hvor de på smukkeste vis overrasker øjet med deres farvepragt.

Jeg kom uvilkårligt til at tænke på det digt, som Naja Marie Aidt sidste år til jul skrev til Weekendavisen om coronapandemien og samfundets nedlukning, - og ikke mindst om hendes længsel efter frihed, lys i mørket og fællesskab, blandt andet symboliseret ved valmuerne:

Annonce

"Jeg længes efter valmuer. Bølgende enge, vild skov. Det er mine drømme i urolige sorte nætter."

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Efterfølgende blev digtet til en sang med musik af Christian Bach Worsøe alias W. Og netop mandags - på dagen, hvor mundbindet og flere af vores coronarestriktioner forsvandt - var det for mig særligt opløftende at se alle disse røde valmuer og gentænke Najas digt.

Langs vejene og på markerne står gærdevalmuen her i juni ofte i blomst. Den kendetegnes ved at være lidt blegrød og knap så stor. Den er et-årig og synes meget sart og yndefuld. De røde kronblade holder ikke længe og mister nemt fodfæstet. Men der er meget dekorative, når de blander sig med aksene i en bygmark.

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Kornvalmuen er også et-årig, men noget højere end gærdevalmuen, og så har den knaldrøde kronblade - ja, nærmest blodrøde. De behårede blomsterstængler rejser sig højt med deres bøjede blomsterknopper, som nærmest ærbødigt åbner sig i al deres røde pragt.

Endelig har vi opiumsvalmuen, som er indvandret fra blandt andet Tyrkiet og Iran, og flere steder her i landet vokser vildt, men som også dyrkes som pryd- og haveplante. Stænglens og bladenes saft bruges til udvinding af medicin (morfin), mens frøene bruges til birkes.

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Fælles for alle valmuearterne er, at den enkelte plante kan producere op til 20.000 frø, som spredes ved bevægelse af frøhusene (for eksempel ved vindens hjælp), og at frøene kan overleve i jorden i flere år og så pludselig spire frem for fuld kraft.

Det frister at gøre stop ved en mark eller grøftekant med valmuer for at plukke en buket med hjem. Men lad være: Så snart buketten kommer indendørs, falder valmuens røde blade. De skal altså nydes på stedet - i naturen!


Det frister at gøre stop ved en mark eller grøftekant med valmuer for at plukke en buket med hjem. Men lad være: Så snart buketten kommer indendørs, falder valmuens røde blade.


Valmueblomsten har gennem alle tider og i alle lande haft mange forskellige symbolske betydninger.

Her vil jeg dog kun fremhæve valmuens betydning efter Første Verdenskrig, hvor den røde valmueblomst blev symbol på de faldne soldater. I dag er det blandt andet i England en tradition at bære en kunstig valmueblomst på sit tøj på mindedagen for afslutningen på Første Verdenskrig, den 11. november (1918).

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Selv kan jeg se valmuen som symbol på eller udtryk for naturens sårbarhed. Plukker vi den, falder kronbladene straks af. Men samtidig ser jeg den også som symbol på eller udtryk for naturens evne til at klare vanskelige tider eller situationer - selv efter mange år i en gold jord kan valmuen spire og folde sig ud på ny i al sin pragt.

Så glæd dig, når du ser de røde valmuer blomstre, og lad det være tegn på sommer, frihed, lys og fællesskab - efter en hård tid med coronarestriktioner.

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov
Annonce
Vejle For abonnenter

Vores madanmelder besøger en institution i byen: Vi kan lige så godt afsløre hemmeligheden bag Conrads' allerstørste sællert - og det er ikke bollen

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Tidligere konkurrenter slår sig sammen: Nu flytter stor forretning fra midtbyen

Navne For abonnenter

Dronning Margrethes fætter bor midt i et af de værste smitteområder: Sådan går det med grev Ingolf

Alarm 112

Derfor bliver politiet ved med at sende fotovogn til samme sted: 169 bilister blitzet på samme sted

Alarm 112

Mistænksomme betjente jagtede 25-årig: Han kørte galt i kendt rundkørsel

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Erhverv

Endnu en af Vejles kendte pølsevogne er lukket: Her er langet ristede og hotdogs over disken i mere end 40 år

Vejle Boldklub For abonnenter

VB forstærker offensiven: Derfor ramte VB på mange parametre rigtigt

Fem gode råd til SMV'er: Sådan tager du hul på den grønne omstilling

Vejle

Skolelederlukningstruet skole trækker sig efter krisemøde: Går på pension tidligere end beregnet

Dansk atomaffald skal begraves: Sådan finder vi ud af hvor

Billund

13-årig truede personalet med kniv på specialskole

Alarm 112 For abonnenter

Lokalt Bonnie og Clyde-par, anholdt på Uhrhøj, slap billigt: Seks kriminelle forhold endte med at være gratis

Alarm 112

Kaffekup kiksede: To fedladne mænd jages: - Det kunne være far og søn

Annonce