Annonce
Vejle

Snart er der kun fejedrengene tilbage: Legat på vej mod lukning efter 111 år

Det er snart slut med det legat, som Christian Martin Hess stiftede i 1909. Her ses støberiarbejdere på Hess-fabrikkerne i Grønnegade, 1885. Foto: Vejle Stadsarkiv, fotograf: H. P. Jensen
Legatet for tidligere medarbejdere på Hess' fabrikker mangler både ansøgere og afkast. Nu uddeles restbeløbet i år og måske næste år.

Vejle: Se nu at få sendt den ansøgning, hvis du har arbejdet på Hess-fabrikkerne i mindst 10 år eller har været gift med én, der gjorde. For det er måske sidste chance i år.

Vejle Byråd og Civilstyrelsen har nemlig godkendt, at "Jernstøber C.M. Hess’ og hustru Emma, født Brincker's arbejderlegat" - også kaldet Hess Legatet - bliver nedlagt.

Ansøgningsfristen er i år 15. marts.

- Legatet blev stiftet i 1909 og er målrettet til tidligere medarbejdere på C.M. Hess' fabrikker. De lukkede i 1975, og der er snart kun fejedrenge tilbage. Sidste år var der blot seks ansøgere, og to af dem har så vidt vides ikke fået del i legatet tidligere. Vi håber at få fat i så mange som muligt. Vi deler ud af kapitalen, og dermed er pengene brugt enten i år eller næste år, siger jurist ved Vejle Kommune Hanne Winkelmann.

Sidste år blev der uddelt seks portioner på hver 20.000 kroner.

Hvis der fremover skal betales for revision af legatets regnskab, som kræves efter fondslovgivningen, vil der ikke være noget tilbage til uddeling i overensstemmelse med formålet med legatet. Samtidig har legatet opfyldt sit formål i mere end 100 år.

Fra byrådets dagsorden

Kun få opfylder alle krav

Christian Martin Hess startede i det små, da han ved grundlæggelsen af sin virksomhed i 1876 overtog W. Aarups jernstøberi i Grønnegade, men Hess voksede til en stor og dominerende industrivirksomhed i Vejle. I starten af 1950'erne var der omkring 850 ansatte.

Virksomheden var især kendt for sine kakkelovne. men producerede også blandt andet komfurer, badekar og døre i tusindvis. Virksomhedens hovedprodukt, kakkelovnene blev udkonkurreret af oliefyr og fjernvarme, og fabrikken lukkede i 1975. I dag ligger Vejle Musikteater og kommunens administrationsbygning på grunden.

Med kravet om 10 års ansættelse, skal man være tiltrådt senest i 1965, og det vil sige født før 1950. Desuden skal man være fratrådt uden konflikter og være værdigt trængende. Det sidste betyder, at man ikke må have en større formue.

Annonce

Dræbende revisorer

Da sagen om at lukke legatet legatet var på byrådets dagsorden 3. oktober 2018, skrev forvaltningen i dagsordenen:

"Fondens kapital er pr. 31. december 2017 på 346.014 kroner, der er anbragt i danske investeringsbeviser, der ligger i depot i Danske Bank og 36.004,97 kroner i kontant indestående på en konto i Danske Bank. På grund af den lave rente siden finanskrisen er afkastet af legatets kapital minimalt. I 2017 var afkastet på 5704 kroner. Hvis der fremover skal betales for revision af legatets regnskab, som kræves efter fondslovgivningen, vil der ikke være noget tilbage til uddeling i overensstemmelse med formålet med legatet. Samtidig har legatet opfyldt sit formål i mere end 100 år."

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce