Annonce
Vejle

Snart er der kun fejedrengene tilbage: Legat på vej mod lukning efter 111 år

Det er snart slut med det legat, som Christian Martin Hess stiftede i 1909. Her ses støberiarbejdere på Hess-fabrikkerne i Grønnegade, 1885. Foto: Vejle Stadsarkiv, fotograf: H. P. Jensen
Legatet for tidligere medarbejdere på Hess' fabrikker mangler både ansøgere og afkast. Nu uddeles restbeløbet i år og måske næste år.
Annonce

Vejle: Se nu at få sendt den ansøgning, hvis du har arbejdet på Hess-fabrikkerne i mindst 10 år eller har været gift med én, der gjorde. For det er måske sidste chance i år.

Vejle Byråd og Civilstyrelsen har nemlig godkendt, at "Jernstøber C.M. Hess’ og hustru Emma, født Brincker's arbejderlegat" - også kaldet Hess Legatet - bliver nedlagt.

Ansøgningsfristen er i år 15. marts.

- Legatet blev stiftet i 1909 og er målrettet til tidligere medarbejdere på C.M. Hess' fabrikker. De lukkede i 1975, og der er snart kun fejedrenge tilbage. Sidste år var der blot seks ansøgere, og to af dem har så vidt vides ikke fået del i legatet tidligere. Vi håber at få fat i så mange som muligt. Vi deler ud af kapitalen, og dermed er pengene brugt enten i år eller næste år, siger jurist ved Vejle Kommune Hanne Winkelmann.

Sidste år blev der uddelt seks portioner på hver 20.000 kroner.

Hvis der fremover skal betales for revision af legatets regnskab, som kræves efter fondslovgivningen, vil der ikke være noget tilbage til uddeling i overensstemmelse med formålet med legatet. Samtidig har legatet opfyldt sit formål i mere end 100 år.

Fra byrådets dagsorden

Annonce

Kun få opfylder alle krav

Christian Martin Hess startede i det små, da han ved grundlæggelsen af sin virksomhed i 1876 overtog W. Aarups jernstøberi i Grønnegade, men Hess voksede til en stor og dominerende industrivirksomhed i Vejle. I starten af 1950'erne var der omkring 850 ansatte.

Virksomheden var især kendt for sine kakkelovne. men producerede også blandt andet komfurer, badekar og døre i tusindvis. Virksomhedens hovedprodukt, kakkelovnene blev udkonkurreret af oliefyr og fjernvarme, og fabrikken lukkede i 1975. I dag ligger Vejle Musikteater og kommunens administrationsbygning på grunden.

Med kravet om 10 års ansættelse, skal man være tiltrådt senest i 1965, og det vil sige født før 1950. Desuden skal man være fratrådt uden konflikter og være værdigt trængende. Det sidste betyder, at man ikke må have en større formue.

Annonce

Dræbende revisorer

Da sagen om at lukke legatet legatet var på byrådets dagsorden 3. oktober 2018, skrev forvaltningen i dagsordenen:

"Fondens kapital er pr. 31. december 2017 på 346.014 kroner, der er anbragt i danske investeringsbeviser, der ligger i depot i Danske Bank og 36.004,97 kroner i kontant indestående på en konto i Danske Bank. På grund af den lave rente siden finanskrisen er afkastet af legatets kapital minimalt. I 2017 var afkastet på 5704 kroner. Hvis der fremover skal betales for revision af legatets regnskab, som kræves efter fondslovgivningen, vil der ikke være noget tilbage til uddeling i overensstemmelse med formålet med legatet. Samtidig har legatet opfyldt sit formål i mere end 100 år."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

VB spillede uafgjort med Horsens: Resultatet godkendt, men indsatsen haltede

Erhverv

Generationsskifte: Banken sprang fra i 11. time, men 23-årig landmand nægtede at opgive livet som selvstændig

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Alarm 112

Kvinde kører spritkørsel gentagne gange - uden kørekort

Annonce