Annonce
Kultur

Snart ringer kirkeklokkerne i Vejle Provsti i takt: Kirkerne ringer corona ud

Provst Dorte Volck Paulsen glæder sig over, at næsten alle kirker i Vejle Provsti bakker om fælles klokkeringning klokken 17 i tiden, mens corona lukker kirkerne. Privatfoto
Næsten alle kirker i Vejle Provsti indfører fra mandag den 30. marts fælles klokkeringning om aftenen klokken 17. Det sker for at markere fællesskab og opfordre til bøn mod corona. Ændringen ophører, når de lukkede kirker atter åbner.

Vejle: Kirkerne giver lyd fra sig i Vejle Provsti.

Vi er vant til, at kirkerne ringer solen op og ned morgen og aften. Egentlig ringer de for at opfordre til bøn og andagt.

Nu samles kræfterne i en aftenringning, der skal være klokken 17 for så mange som muligt. I Vejle Provsti ringer 30 af de 32 kirker klokken 17.

Den fælles ringning sker på baggrund af en opfordring fra biskopperne til menighedsrådene om at fastsætte deres aftenringning til klokken 17, og det har langt de fleste menighedsråd altså støttet.

Danmark og kirkerne er næsten i undtagelsestilstand, hvor kirkerne er lukkede, og der ikke holdes gudstjenester på søn- og helligdage - end ikke i kirkens store højtid påsken. Det er en markant situation, for normalt har kirken lagt vægt på, at gudstjenesterækken ikke må brydes. Det er tvivlsomt, om alle landets kirker på noget tidspunkt siden kristendommens indførelse i Danmark i år 962 har haft forbud mod gudstjenesteste.

- Men med klokkeringningen giver kirkerne lyd fra sig. Når vi hører klokkerne ringe, kan vi huske på og tænke efter, hvad det er for et budskab, kirkerne bygger på, siger provst Dorte Volck Paulsen.

Annonce
Lyden af ringende kirkeklokker er vi fælles om at høre, og det knytter os sammen, selv om vi holder afstand. Klokkeringningen skaber noget fælles, som bliver til fællesskab.

Dorte Volck Paulsen

Begynder snarest muligt

Landets biskopper skrev blandt andet:

"Vi har måske mest travlt med at tænke på os selv og være bekymrede. Men kirkernes klokker fortæller os, at vi skal tænke på Gud og vores medmenneske og på alt det gode, der trods alt kommer til os hver eneste dag. Vi vil gerne i lyset af den alvorlige situation, vores land befinder sig i, opfordre til, at vi under aftenringningen sammen husker på og beder for de syge og alle dem, der passer og plejer dem."

Provst i Vejle, Dorte Volck Paulsen, er glad for, at så mange menighedsråd har lyttet til biskoppernes opfordring og har handlet på den. - 30 kirkers klokker ringer nu samtidig klokken 17 ud over Vejle by og opland, så lyden af ringende kirkeklokker er vi fælles om at høre, og det knytter os sammen, selv om vi holder afstand. Klokkeringningen skaber noget fælles, som bliver til fællesskab, siger provsten.

Ny slags ringning

Hun peger på, at ringning med kirkeklokker i bestemte anledninger er noget nyt. Tidligere har det særligt været ved kongelige dødsfald og befrielsen, at der blev ringet. Men nu sker det også i denne sammenhæng samt i forbindelse med 75 året for befrielsen og 100 året for genforeningen med Sønderjylland. I hvert tilfælde kræver det godkendelse fra biskoppen, før man må begynde at ringe.

Den ændrede klokkeringning om aftenen klokken 17 træder i kraft hurtigst muligt og varer, indtil biskopperne melder ud, at undtagelsestilstanden er ovre og kirkerne atter åbne.

https://modules.wearehearken.com/vejle-amts-folkeblad/embed/5231/share" style="border:0px #ffffff none;" scrolling="yes" frameborder="1" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="900px" width="100%" allowfullscreen>

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Annonce