Annonce
Trekantområdet

Snydegrav: Mystik omkring 200 år gammel kvindegrav

Man skulle tro, at arkæologerne fra Odense Bys Museer er dybt skuffet over, at den gravsten, de fandt ved Middelfart Kirke i starten af året, ikke indeholdt det, de troede. Men i stedet har der spredt sig en endnu større mystik omkring dens oprindelse.

Middelfart: Der var arkæologisk jackpot, da Odense Bys Museer faldt over en 200 år gammel kvindegrav foran Middelfart Kirke tilbage i februar måned. Sjældent finder man en grav fra starten af 1800-tallet, hvor man med garanti ved, hvem der ligger begravet, fordi der stadig er en gravsten tilknyttet, lød det begejstret fra museet dengang.

Men siden hen har det vist sig, at selvom der rigtig nok var en gravsten for Johanne Marie Ejlschou, der levede fra år 1730 til 1808, så var hun faktisk ikke at finde under den.

- Vi må trække lidt i land. For der er faktisk slet ikke nogen grav nedenunder. Men det giver en lille smule mere mening, når man så læser på hendes mands gravsten (der ligger helt oppe ved kirken, red.). Den er meget slidt, men hvis man kigger godt efter på gravstenen og kigger i bøgerne, så får man faktisk at vide, at hun ligger begravet der sammen med ham, fortæller Maria Lauridsen, der er museumsinspektør ved Odense Bys Museer.

Johanne Marie Ejlschous navn er altså at finde på hendes mands gravsten, som er lavet af samme sten og størrelse, som den man har fundet få meter længere væk fra kirken - helt ud til Algade tilbage i februar.

Annonce

Sagen kort

I starten af året præsenterede menighedsrådet for Middelfart Kirke planer om at forvandle pladsen omkring kirken, nu hvor Klimabyens anlægsarbejdere alligevel har bevæget sig ind i den gamle bydel og er ved at klimasikre vejene omkring kirken.I den forbindelse har arkæologer fra Odense Bys Museer været ude og forundersøge jorden, hvor de blandt andet faldt over en gammel brostensbelægning, knogler og et stykke hospitalsmur samt den mere end 200 år gamle gravsten for Johanne Marie Ejlschou.

Tekst på den nyfundne gravsten lyder:

Johanne Marie Engel

Født Ejlschou

Født 1730 den 4de December

Givt 1751 den 28de October

Moder til 2de Sönner

og en Datter Födt _____________

Sjældent tilfælde

Det store spørgsmål, der nu har meldt sig, er, hvorfor hun har to gravsten?

- Den fælles gravsten med hendes mand følger jo fuldstændig skabelonen for, hvordan en gravsten skal se ud. Det underlige er, hvorfor hun har fået lavet den anden, som vi har fundet, og hvorfor den lå placeret, hvor vi fandt den. Men vi må blankt erkende, at vi ikke ved det, afslører Maria Lauridsen og fortæller, at museet aldrig har stødt på sådan et tilfælde før.

- Det er rigtig nok ikke en tidsperiode, vi graver i så tit. Så det betyder ikke, at det ikke er noget, andre har set før. Men det er bare ikke noget, vi har kendskab til, understreger museumsinspektøren, som trods en skuffelse over, at der ikke var nogen grav under den nyfundne gravsten, også føler sig fascineret af den mystik, der omfavner den.

- Selvom vi ikke ved, hvorfor den er blevet lavet, og hvorfor den ligger, hvor den ligger, kan vi godt tænke os frem til nogle ting. Vi har i hvert fald en masse spekulationer om, hvad den kan betyde, fordi der er en række underlige ting ved den, siger hun.

En masse mystik

Foruden de nyfundne gravstens eksistens og placering er det for eksempel bemærkelsesværdigt, at Johanne Marie Ejlschous mand, Peder Jensen Engel, ikke står på den ekstra gravsten, ligesom hendes navn står på hans.

- Dengang ville det være sådan, at selvom hun havde sin egen gravsten, så ville hans navn også stå på den. Kvindens mand ville være nævnt, men det er han ikke. Det er faktisk meget underligt. Samtidig får vi at vide på den ekstra gravsten, at hun er mor til to sønner og en datter, som alle dør unge. Og så er der slutligt en streg. Så det er som om, at stenen aldrig er blevet lavet færdig, fortæller Maria Lauridsen.

Hun påpeger i forlængelse heraf, at Johanne Marie Ejlschous dødsdato faktisk ikke står på gravstenen, som de har fundet. Den er udelukkende fundet ved at kigge i skriftlige kilder og på den gravsten, hun deler med sin mand.

- Men på et eller andet tidspunkt har man købt en meget stor sandsten og gjort den klar til begravelse. Der er så sket et eller andet, der har gjort, at man alligevel ikke vil bruge den, og det er tankevækkende, fordi selvom man har opgivet gravstenen, så har stenen i sig selv en værdi. Den ville man jo have kunnet hugge op i mindre dele og genbruge, men det har man valgt ikke at gøre, påpeger den undrende museumsinspektør.

Et usikkert ønske

Der er heller ikke noget, der tyder på, at den nyfundne gravsten er bestilt og opgivet, efter at Johanne Marie Ejlschou dør, fordi hendes dødsdato netop ikke er at finde på den.

Maria Lauridsen erkender, at de på Odense Bys Museer kortvarigt havde leget med tanken om, at hun kunne være blevet uvenner med sin mand eller have ønsket skilsmisse. Men det har man ikke fundet dokumenter på.

- Faktisk så er det her en meget velhavende familie, som ejer flere store ejendomme i Middelfart. Og det koster også en del, da man begraver hendes mand, fordi han får et fint jerngitter omkring sin grav, og der bliver givet penge til, at kirken skal sørge for at bevare deres fælles grav. Så alting tyder på, at hun selv gerne ville begraves sammen med ham.

Johanne Marie Ejlschous ekstra gravsten, som indeholder hendes navn samt hendes tre børn, er nu placeret ved siden den fælles gravsten, hun har sammen med sin mand helt oppe ved Middelfart Kirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Annonce