Annonce
Indland

Sociale medier og heldagsskole stjæler unges tid

Undersøgelsen fra VIVE viser også, at andelen af ensomme og stressede børn og unge er stigende. (Arkivfoto)

Danske børn og unge er blandt dem i verden, der bruger mindst tid med andre jævnaldrende.

Danske unge bruger mindre af deres fritid på at være fysisk sammen med andre unge.

Det skriver Information fredag, efter at en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) beskriver tendensen.

I 2009 sagde 17 procent af de 15-årige, at de var 'sjældnere' sammen med venner end ugentligt.

Ifølge Vives undersøgelse var det 35 procent af de 15-årige, der svarede det samme i 2017.

Senioranalytiker Karen Margrethe Dahl, der står bag undersøgelsen, mener, at skolereformen kan være en del af forklaringen. Men den helt store tidsrøver er sociale medier.

- Der er sket et fald i socialt samvær for alle aldersgrupper. Om det er godt eller dårligt, at børn og unge er mere sammen virtuelt, kan vi ikke sige, men det er en kæmpe kulturændring på få år, siger Karen Margrethe Dahl til Information.

Ud fra undersøgelsen kan man ikke konkludere, at unges stigende brug af sociale medier og længere tid i skolen fører til dårligere trivsel. Karen Margrethe Dahl mener alligevel, at man skal følge udviklingen tæt.

- De foregående generationer er vokset op med en højere grad af kontakt med jævnaldrende uden voksenstyring.

- Så hvad er det, børn og unge går glip af i deres sociale udvikling, og hvad er det, man ikke lærer, når der er mindre fysisk samvær med jævnaldrende. Jeg vil tro, at noget af det, som man mister, er en del af sin sansning af andre mennesker, siger hun til Information.

Spørger en repræsentant for de unge selv, kan hun godt genkende billedet af, at de unge nok bruger mindre fritid sammen.

Formand for Danske Skoleelever Sarah Gruszow Bærentzen mener, at det især skyldes, at børn og unge bruger mere tid i skolen. Men hun understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er dårligt for de sociale relationer.

- Det er klart, at når skoledagen er blevet længere, får man mindre fri tid. Men til gengæld skal man huske på, at når man er i skole i længere tid, så er man altså også sammen med sine klassekammerater i længere tid.

- Man kan få alle med. Også dem, der ellers ville tage alene hjem efter skoletid eller ende ude på gaden. De får faktisk bedre mulighed for at være sammen med deres venner, siger Sarah Gruszow Bærentzen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

VB

VB siger farvel til norsk offensiv-spiller

Annonce