Annonce
Vejle

Sociale organisationer: Nyt herberg i Vejle er en hovsaløsning

Sanne Bjerggård fra Café Parasollen kan heller ikke forstå, hvorfor Vejle Krisecenter skal drive det nye herberg. Det er ikke vant til at arbejde med målgruppen, påpeger hun. Arkivfoto: Mads Hansen

Café Parasollen og Røde Kors savner, at politikerne i stedet for at åbne et kommunalt herberg udtænker en ordentlig strategi for at nedbringe antallet af hjemløse.

Annonce

Vejle: En hovsaløsning uden ambitioner kalder Café Parasollen og Røde Kors voksenudvalgets beslutning om et nyt herberg.

Begge organisationer er glade for, at politikerne forsøger at gøre noget ved det stigende antal hjemløse. Men hvorfor tænker de ikke mere langsigtet?

Som leder af gadeteamet på det sociale værested føler Sanne Bjerggård ikke, at man har lyttet ordentligt efter. Til hjemløsehøringen i sidste uge kom for eksempel en konsulent fra Odense Kommune og fortalte om en housing first-strategi, kommunen med stor succes har arbejdet med siden 2009.

- Hvorfor gør Vejle ikke det samme? Det er svært at være imod et nyt herberg, men det er jo symptombehandling. Man burde gå mere gennemgribende til værks og ikke ty til sådan en hovsaløsning, mener Sanne Bjerggård.

Jeg har svært ved at se, hvordan det hænger sammen rent økonomisk, hvis man skal løse opgaven ordentligt med fagpersonale.

 

Det fynske forbillede


  • Mens mange kommuner - heriblandt Vejle - får flere hjemløse, går Odense den anden vej.
  • I 2009 havde man 173 hjemløse, det tal er i 2017 reduceret til 113.
  • Ifølge boligstrategisk konsulent Tom Rønning skyldes det, at man for otte siden gav håndslag på en ny helhedsorienteret indsats.
  • Den hedder housing first og går ud på, at borgerne skal have en bolig, før man kan begynde at stille krav til dem og ellers sætte gang i diverse tiltag.
  • Kommunen er derfor i dag i tæt dialog med boligselskaber som for eksempel AAB.
  • 93 procent af de tidligere hjemløse har siden 2009 kunnet fastholde det nye hjem. På samme tid er den gennemsnitlige udgift - ifølge Tom Rønning - til hver person halveret.
Annonce

Ekspertisen og tætte relationer

Karsten Iversen, aktivitetsleder i Røde Kors, er enig og påpeger, at seneste tælling viste, at Vejle har 117 hjemløse, hvoraf 41 er under 30 år - de mangler ifølge ham en bolig til billige penge.

- Det er fint nok med en seng for natten, men der skal mere til, for at de kan varetage for eksempel et job eller tage imod misbrugsbehandling, uddyber han.

Fem aktører ville gerne drive det nye herberg, som åbner et ukendt sted 1. marts 2018. Café Parasollen og Røde Kors var iblandt, men voksenudvalget besluttede at indgå samarbejde med Vejle Krisecenter, og det vækker undren.

- Vi har stor ekspertise på området og tætte relationer til målgruppen. Ingen af delene har krisecentret. De er vant til at arbejde med voldsramte kvinder og ikke hjemløse. Der er altså en forskel, siger gadeteamsleder Sanne Bjerggård.

Annonce

Lyder næsten for billigt

Økonomien i projektet frembringer også panderynker.

De to organisationer mener, at de selv kunne løse opgaven for knap fire millioner kroner om året. Vejle Krisecenter tager derimod kun mellem to og 2,8 millioner kroner, alt efter om værestedsdelen skal holde åbent i weekenden.

- Jeg har svært ved at se, hvordan det hænger sammen rent økonomisk, hvis man skal løse opgaven ordentligt med fagpersonale, lyder det fra aktivitetsleder Karsten Iversen.

- Desuden er det mærkeligt, at man vil kombinere det med et værested. Vi har i forvejen to velfungerende væresteder og har ikke brug for endnu ét, istemmer Sanne Bjerggård.

Annonce

Processen er i gang

Gitte Frederiksen (V), formand for voksenudvalget, synes ikke, at kritikken er berettiget. Hun påpeger, at kommunen er i gang med at udtænke en strategi på hjemløseområdet. For eksempel har man været på besøg i Odense.

- Situationen med herberget skulle bare løses nu, men vi er altså i gang med en større proces. Forvaltningen arbejder på det, og den politiske behandling kan nok gå i gang efter nytår, forudser Gitte Frederiksen.

Hvorfor faldt valget på Vejle Krisecenter?

- Vi tror på krisecentrets faglighed og måde at arbejde med frivillige på, og vi tror også på, at begge dele kan overføres til hjemløseområdet, svarer hun og tilføjer, at man stoler på det fremlagte budget:

- Økonomien virker realistisk, så jeg forstår ikke deres bekymring.

Annonce
Vejle

En broget uge - men vi lå nummer 1

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møder kan være smittekilde: Sct. Norberts Skole sender to klasser hjem

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Vejle

Idrætsefterskole corona-tester alle elever: 60 er sendt hjem

Annonce