Annonce
Danmark

Socialrådgivere frygter at nyttejob bliver en tidsrøver

Der skal spares på kommunernes arbejde med at få ledige i arbejde og i stedet skal tid og penge bruges på at lave nytteindsatser for omkring 20.000 kontanthjælpsmodtagere med et integrationsbehov. Det fremgår af regeringens forslag til reformer, som blev præsenteret tirsdag. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Socialrådgivere frygter, at de ender med at bruge tid på nyttejob i stedet for at få ledige i arbejde.

En mangedobling af systemet med nytteindsatser kan blive en tidsrøver - både for kontanthjælpsmodtagere og socialrådgivere.

Det mener Dansk Socialrådgiverforenings formand, Mads Bilstrup.

Regeringen har tirsdag foreslået, at en gruppe på cirka 20.000 kontanthjælpsmodtagere med "integrationsbehov" skal bidrage med en indsats i 37 timer om ugen, hvis de skal have deres ydelser.

Annonce

Ambitionen er, ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at "der hersker en logik og et system om, at folk skal ud af døren og vænne sig til at møde op et sted klokken otte eller ni om morgenen og være der i syv-otte timer for at bidrage med det, man nu kan bidrage med."

Så længe det ikke handler om at komme tættere på arbejdsmarkedet, kan nytteindsatsen, ifølge Dansk Socialrådgiverforening, godt opfylde ministerens målsætning.

- Det gør det sikkert. Der kommer noget struktur i hverdagen. Men hvorfor ikke lave nogle målrettede forløb mod et arbejdsmarked, der i øjeblikket skriger på arbejdskraft?

- Hvorfor ikke lave forløb, der opkvalificerer kvinder med indvandrerbaggrund til være sosu-assistenter eller sosu-hjælpere, spørger Mads Bilstrup.

Nytteindsatser - eller nyttejob, som de også kaldes - er ikke en ny ting. De har eksisteret i flere år, og erfaringerne er indtil videre, at det er bøvlet, ifølge Mads Bilstrup.

- Socialrådgiverne skal ud at finde de her nyttejob. Og vi skal være opmærksomme på, at vi ikke fortrænger job på det ordinære arbejdsmarked, siger han.

- Administrationen vil betyde, at hvis folk kan honorere 37 timer, skal vi til at modregne deres ydelser, hvilket er et stort administrativt arbejde.

- Det vil tage tid fra den enkelte socialrådgivers arbejde. Tid, der kunne være brugt meget bedre til at give folk hjælp til at kvalificere sig til at komme ind på arbejdsmarkedet.

Ifølge regeringen skal nytteindsatserne finansieres ved at spare på jobcentrenes arbejde med at få ledige i arbejde.

Det er regeringens forventning, at nytteindsatserne for de 20.000 kontanthjælpsmodtagere skal føre til, at der bliver føjet det, der svarer til 250 personer til arbejdsstyrken i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Annonce