Annonce
Hedensted

Solceller og store tagvinduer er blevet forbudt i Svanedamskvarteret: SF vil udbrede model til flere områder

Der findes mange kulturhistoriske miljøer i Hedensted Kommune, som politikerne gerne vil passe på. Her er det øverst fra venstre Tønballegård, Aale Pæstegård, landsbyen Åstrup, Bjerre Arrest og Svanedams-kvarteret i Juelsminde. Det sidste har netop fået lavet en bevarende lokalplan - og SF mener, at denne mere restriktive beskyttelse skal udbredes til flere områder. Foto: Martin Ravn/Lars Juul/Mads Dalegaard/Mette Mørk
Husejere i Svanedamskvarteret er blevet pålagt en masse regler for, hvad de må - og især ikke må - gøre ved deres huse. Solceller, kældere og store tagvinduer er fx no-go, og det er en model, Torsten Sonne (SF) gerne vil indføre i flere områder. Han nævner selv Hjarnø som eksempel.

Juelsminde: Svanedamskvarteret i Juelsminde er fremover beskyttet af en lokalplan, hvis formål er, at området bevarer sit udtryk udadtil.

For husejerne betyder det, at der er en lang række restriktioner, hvis de vil bygge til eller renovere - til gengæld er de sikret, at kvarteret bliver ved at emme af den særlige, historiske atmosfære, som hvert år trækker både turister og lokale til, og som ifølge nogle også kan aflæses på huspriserne.

Den bevarende lokalplan for Svanedamskvarteret blev vedtaget af et flertal på 25 ud af 27 i byrådet forleden, og står det til SF's Torsten Sonne er det et eksempel til efterfølgelse.

Annonce

- Lad os få mere af det de steder, hvor der er bevaringsværdige kulturmiljøer, siger han.

- Vi har et helt katalog over de bevaringsværdige områder i Hedensted Kommune, så nu skal vi bare bladre det igennem og finde ud af, hvor det giver bedst mening, mener Torsten Sonne og peger selv på Hjarnø og Palsgaard som oplagte steder at begynde.

Hjarnø er et af de bedst bevarede landsbymiljøer i Danmark, og det skal vi passe på ikke at ødelægge.

Torsten Sonne Petersen (SF)

Almenvellet før den enkelte

Når Svanedamskvarteret i dag har fået en bevarende lokalplan skyldes det en sag, der ligger godt et år tilbage.

I sommeren 2020 søgte en husejer på Søgade om tilladelse til en omfattende renovering af sit nyindkøbte hus fra 1930, men et flertal i byrådet sagde nej med hjemmel i Planlovens paragraf 14.

Når byrådet bruger denne paragraf, forpligter de sig til inden for et år at lave en lokalplan, der lever op til de nye retningslinjer.

Torsten Sonne Petersen (SF) er fortaler for flere bevarende lokalplaner, fordi, han mener, det tjener almenvældets interesse. Foto: Mads Dalegaard

Det er netop det, der er sket i Svanedamskvarteret, hvor lokalplanen ned i detaljerne beskriver, hvor mange tagsten, der skal være mellem to tagvinduer, hvilken størrelse vinduerne må have, hvilket materiale døre skal have, at der ikke må bygges udestuer ud mod vejen, lægges solceller på taget eller tilføres kælder til husene og meget mere.

- Det er måske lige lovligt meget nede i detaljerne, men man er på den anden side nødt til at være ret restriktiv, hvis det skal have en virkning. Almenvellets interesse er her vigtigere end den enkelte husejers, mener Torsten Sonne.

Annonce

Handler om ordentlighed

Han påpeger, at der ikke er indkommet negative bemærkninger fra beboerne i området under høringsfasen, og det ser han som et tegn på, at lokalplanen er blevet godt modtaget.

- Beboerne derude er glade for det, og det bekræfter mig i, at det er den rigtige vej at gå. Jeg synes, det er vigtigt, at vi er lidt mere på forkant fremover, og at vi får lavet de relevante lokalplaner nu, fremfor at der opstår en situation, der pludselig gør det nødvendigt, som det var tilfældet med Svanedamskvarteret. Så ved de mennesker, der køber hus i et område, også, hvad de går ind til og kan forvente, siger Torsten Sonne, og tilføjer:

- Det er simpelthen ordentlighed at gøre det i den rigtige rækkefølge.

Han fortæller, at SF vil skubbe på for, at teknisk udvalg får kigget på de bevaringsværdige områder i kommunen, hvor det kunne være relevant at lave en mere restriktiv lokalplan.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Hedensted

Venstres formand besøger Juelsminde: Det skal handle om højvandssikring

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

Vejle

Godt nyt til vores egern, fugle og skovelskere: Vejle er suverænt det område i Danmark, hvor flest vil rejse ny skov - 70 millioner er på spil

Annonce