Annonce
Danmark

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Hidtil har Slesvig-Holsten været undtaget fra advarslen mod rejser til Tyskland. Nu er smittetallet røget over den danske grænse og undtagelsen ophævet.

Rejsevejledning: Udenrigsministeriet fraråder nu rejser til hele Tyskland.

Det betyder også, at det natten til lørdag er slut med den frie bevægelighed fra Slesvig-Holsten til Danmark. Hidtil har delstaten som den eneste region i Tyskland sluppet for at komme på listen over lande, hvortil de danske myndigheder fraråder rejser.

Men nu er smittespredningen i Tysklands nordligste delstat også røget over 30 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv døgn. Hermed bliver forbundslandet orange på Udenrigsministeriets kort.

Annonce

- Men det er netop kun en vejledning. Vi kan ikke forhindre folk i stadig at rejse over, hvis de for eksempel vil på indkøb i grænsebutikkerne, forklarer Oliver Routhe Skov, der er pressechef i i det danske udenrigsministerium.


Vi forventer nu, at danskerne udebliver. Jeg vil kalde det en katastrofe.

Gorm Casper, turistchef i Flensborg


- Vi forventer nu, at danskerne udebliver. Når vi tager med i kalkulen, at mange ikke bryder sig om at handle iført mundbind, og at online-handelen er stigende, kommer det her til at gøre rigtigt ondt på vores detailhandel. Restauranter og hoteller får jo op til 75 procent kompensation. Da detailhandelen ikke lukkes, må den klare sig igennem med den meget lavere omsætning. Jeg vil kalde det en katastrofe, siger Flensborgs turistchef, Gorm Casper.

Den lokale turistorganisationen og Flensborg Kommune har aflyst byens berømte julemarked. Coronareglerne og danskernes fravær gør det nødvendigt.

Dystert scenarie

- Det hele ser meget dystert ud. Netop julemarkedet har været det tidspunkt på året, hvor der kunne tjenes penge til at fylde de sløve tidspunkter. Halvdelen af indkøbene foretages af danskere. Jeg forventer, at en del butikker drejer nøglen om allerede her i november, siger Gorm Casper.

Næringsdrivende syd for grænsen har mulighed for at udsætte betaling af moms, skat og afgifter. Det redder mange fra konkurs lige nu og her. Men de kommer i det nye år, konstaterer turistchefen.

Det er fortsat et åbent spørgsmål, hvilke konsekvenser ændringerne får for borgerne syd for grænsen. Hidtil har indbyggerne i Slesvig-Holsten i modsætning til alle andre i forbundsrepublikken kunnet rejse til Danmark uden et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.

Bliver også det ændret, er det fremover kun blandt andre pendlere, mennesker med partnere i Danmark, forretningsrejsende eller dem, har samværsret med mindreårige børn i Danmark, der må rejse ind. Også besøg hos nære slægtninge er tilladt.

Mens Udenrigsministeriet står for rådgivningen af personer på vej ud af Danmark, har Rigspolitiet ansvar for at kontrollere indrejsen. Her havde man torsdag endnu ikke taget stilling til, om grænsekontrollen bliver skærpet.

Danmark fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til hele verden - undtagen til de to svenske regioner Västerbotten og Västernorrland.

Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce