Annonce
Børkop

Sommerhusejere med et kraftigt opråb: Klitten skrider i et rasende tempo

Lille Klits nordlige del kæmper med skred, og det går, ifølge sommerhusejerne, stærkere og stærkere med de skred. Foto: Jørgen Flindt
Naturen har travlt. Dele af Lille Klit er de seneste uger styrtet sammen, og det får sommerhusejere til at komme med et opråb til kommunen, for der skal handles - hellere i dag end i morgen.
Annonce

Mørkholt: Naturen holder på ingen måde jule og vinterferie, og på den del af Lille Klit, hvor der sker skred, er det de seneste uger gået meget stærkt.

Dele af af den nordlige ende af klitten skrider sammen med fornyet kraft, og på toppen af klitten ligger en håndfuld sommerhuse, og herfra er ejerne efterhånden blevet meget bekymrede. Både for naturens vildskab og for kommunens behandlingstid.

Peter og Aase Juhl Thomsen er blandt sommerhusejerne, og de har sendt et brev til både politikere og forvaltning med et opråb.


Vi hejser flaget, og kommer med et meget stort opråb.

Peter og Aase Thomsen, sommerhusejere


- Vi hejser flaget og kommer med et meget stort opråb, for selvom vi har haft et godt samarbejde med kommunen, må vi erkende, at vi har ikke hørt fra kommunen i to måneder, også selvom man lovede at vende tilbage til os i november. Vi har sådan brug for dens hjælp med at få de rette tilladelser i hus. Naturen venter ikke, siger Peter Juhl Thomsen, der er en af de sommerhusejere, hvis hus ligger som nabo af klitten.

Naturen æder da også bare løs. Det ses blandt andet tydeligt på den del af klitten, som er kommunens. Her blev der i sommer sat nogle pæle op, for at vise at her skal man helst blive bag.

Dengang var der over to meter til kanten, nu er der under en meter.

Annonce

Der vil ske flere skred

Peter og Aase Thomsens er selvsagt meget bekymret, for det går hastigt den forkerte vej. Bare siden jul har der været yderligere større skred, på både klitten og sommerhusgrundene. Og ifølge Peter Juhl Thomsen er der intet, som tyder på, det bare lige stopper.

- Vi finder det overvejende sandsynligt, at der inden for meget kort tid skrider yderligere en halv snes kvadratmeter eller mere. Samtidig konstateres det, at skrænt-foden på den yderste nordlige del er sunket cirka en meter, hvilket betyder, at skrænten lige dér er lodret og over to meter dyb, forklarer han.

Skred i den nordlige del

Lille Klit i Mørkholt er mindre kendt end sin berømte storebror, Store Klit, og i den nordligste ende af klitten er der problemer med lerjorden.

For overfladevandet kan ikke trænge hele vejen gennem det, og det betyder, at regnvand med videre ikke kan trænge langt ned i leret, men i stedet begynder at søge mod klinten.

Det giver en ustabil undergrund. Sådan har det været lige siden der blev bygget de første sommerhuse tilbage for snart 90 år siden, men ifølge de nuværende sommerhusejere er det blevet meget værre på det seneste.

Vejle Kommune ejer en del af klitten.

Den sydlige ende af klitten er der ingen undergrundsmæssige problemer med.

Sommerhusejerne føler derfor, at der er meget tid at spilde. Der skal handles, blandt andet ved at få spuns ind i klitten, og i skrænterne på deres grunde, som skal være med at stabilisere den ustabile del af klitten.

- Men entreprenøren forklarer, at det helst skal ske i frostvejr, for ellers bliver det for svært. Og det betyder, at der ikke er meget tid til at spilde, hvis det skal ske her i år. Og det skal det absolut helst, siger Peter Juhl Thomsen.

Ud over spuns er der også andre tiltag for langsigtet klimaløsning af området i spil.

Annonce

Vilkårlig rækkefølge

Peter Juhl Thomsen ved godt, at det ikke er ligetil at få tilladelser, når fire statslige styrelser og nævn skal indover. Men han mener, at Vejle Kommune burde, med deres erfaring og i egen interesse, kunne bistå med at fremskynde denne proces.

Finansieringen er heller ikke helt på plads endnu, men den del kan man bedre finde løsninger på løbende. For som Peter og Aase skriver i deres brev:

"Som vi ser det kan de enkelte tiltag udføres i vilkårlig rækkefølge og for at optimere processen, ser vi vi ej heller nogen hindring for at få igangsat ansøgningsprocessen om tilladelse til udførelsen af disse tiltag."

Der spises løs af klitten. I hvert fald dele af den. Hullet her er på kommunal grund, og her går det ret stærkt. I sommer var hullet over en meter længere ude mod havet. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Vejle

Banke, banke på: 30 folk i orange vest går rundt i Vejles hårdest ramte bydele

Annonce