Annonce
Børkop

Sommerhusområde bliver oversvømmet: Det kan blive meget værre i fremtiden

Så slemt kan det blive, hvis ikke der bliver lavet et dige. Det viser nye beregninger. Der er tale om en såkaldt 100 års-hændelse, så vil ikke være hverdagskost. Illustration: Vejle Kommune
Beregninger viser, at det kan gå meget mere galt med oversvømmelser i Høll-området end først forventet.

Høll: Gennem flere år er dele af Høll-området blevet oversvømmet, når vind- og vandforhold faldt uheldigt ud. Men det kan vise sig, at det i fremtiden kan blive meget værre end først beregnet.

Og dermed vil mange flere sommerhuse og helårsbeboelser være i fare for at få vand i haver og huse.

Det viser beregninger, som natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune har fået forlagt. Det er højdedata, som er blevet kigget på, og de data giver et nyt, og mere dystert, billede af situationen i Høll.

Der er tale om, at hvis det går helt galt, en såkaldt 100 års-hændelse, vil stort alle i hele Høll blive ramt. Og det er meget mere end ved de seneste oversvømmelser, som har begrænset sig til nogle få veje og kun nogle få huse på de veje nær Rands Fjords udmunding.

Kun bakken op mod Hvidbjerg danner et naturligt værn, så alt nedenfor kan blive udsat for vandets ødelæggende kræfter.

Annonce

Bøgeskov er ikke med

Hvis der skal laves diger ved Rands Fjord samt laves en sluse ved åens udmunding, vil det også berøre de sommerhuse, der ligger ved Bøgeskov Strand i Fredericia Kommune.

Derfor har Vejle Kommune spurgt lodsejerne ved Bøgeskov Strand, om et dige skal videreføres over hos dem.

Fredericia Kommune var positiv overfor denne løsning, men sommerhusejerne i Bøgeskov Strand ønskede ikke at være med i et fælles projekt. Der arbejdes derfor videre med et digeprojekt, som kun har til formål at beskytte huse i Vejle Kommune.

Udgifter til dige skal fordeles

Derfor arbejdes der nu på, om der skal bygges et dige, der kan beskytte Høll-området mod oversvømmelser. Alle omkostningerne til byggeriet af diget, inklusive projektering m.m., skal fordeles mellem de, som har nytte af det. Det vil sige, at udgifterne skal fordeles mellem ejerne af de sommerhuse og helårshuse, som diget beskytter mod oversvømmelse.

Derudover kan der være nogle, som får beskyttet deres adgangsvej eller på anden måde har nytte af diget. Udgifterne fordeles således, at jo mere nytte man har af diget, jo større del af udgifterne pålægges man.

Vejle Kommune har lavet en beregning, der viser, at det vil koste sommerhusejerne mellem 400 og 8.000 kroner per ejendom at få lavet et dige. Men det er beregninger efter den gamle model, så når endnu flere sommerhuse kan komme i farezonen, vil det ændre på den beregning.

Men endnu er der ikke noget på plads. Der er ingen diger ved Høll, og skal det laves, er det op til grundejerne at beslutte det.

Vejle Kommune er vært for et offentligt møde for alle lodsejere i det berørte område, og her vil medlemmer af natur- og miljøudvalget også deltage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce