Annonce
Børkop

Sommertip: Bag golfbanens smukkeste hul ligger en mere ukendt borg

Sådan forestiller Vejle Kommune sig at Trindvold har set ud. Tegning fra det skilt, der står på foden af Trindvold. Selve tårnet er der ikke emre, da det var lavet af træ, men selve højen står tydeligt og markant tilbage. Foto: Jørgen Flindt
Ved Brejning ligger et stykke historie, som nok ikke alle kender til. I hvert fald putter den gamle borg, Trinvold, sig lidt bag træer og golfbane. Den er en tur værd, men du skal have gode ben for at komme op på borgens top.

Brejning: De står der oppe på skrænterne, måske ved deres gård, og spejder ud over jorden, hvor de kan se et skib langsomt sejle ind. Er det venner eller fjender, som er ombord?

Ikke altid så nemt at se, og de ved, at de må gribe det hele an med forsigtighed.

Bag dem ligger der derfor en menneskeskabt høj. Bygget til det ene formål, at her kan de søge tilflugt. Et sted hvor venner er velkomne, mens fjender har det svært.

Annonce

Højen ligger bag et voldsted fyldt med vand, og højen er stejl. Meget stejl. På toppen er der fladt, og et lille træfort gemmer sig bag en palisade af træ. Sten er der ingen af, men højen er heller ikke en kongeborg eller noget andet, der er fint.

Den er en lavpraktisk løsning for de mennesker som bor langs fjordens vand. De har lavet en tilflugtsborg, og dem er der på det tidspunkt mange af rundt i landet.

Trindvold har en historie, der går mange århundrede år tilbage. Men præcist hvornår den er bygget, ved man ikke. Foto: Jørgen Flindt

Den har et navn, Trindvold, og det hedder den stadig. Nogen kalder den Trindhøj, og hvad der er mest rigtigt vides ikke, men begge dele bruges lige flittigt.

Højen kan stadig ses og den kan betrædes, men den er ikke en af Brejningområdets mest kendte attraktioner, ren historiemæssigt set.

Bedst bevarede anlæg

Tridnvold er ellers en af landets mest velbevarede motteanlæg. Det hedder den slags tilflugtsborge, og man må den dag i dag gerne kravle op på toppen og nyde både udsigt og historiens vingesus.

Men måske fordi den gemmer sig i kanten af Gauerslund Skov og den ligger bag golfbanens smukkeste hul, får den lov til at putte sig mere i fred, end hvis den havde ligget i et mere åbent landskab.

Det er på ingen måde svært at besøge Trindvold, i hvert fald at komme hen til den. Der går en afmærket sti derhen til. Den er gul, og man kan blandt andet komme på den fra Postens Vej i Brejning.

Men skal man op på toppen af den gamle høj, skal man finde de gode lårbasser frem, for højen er til tider meget stejl.

Sådan skulle den jo være, for dem der byggede den, havde brug for den. Hvem de var, og hvornår de levede er til gengæld usikkert. Der er ikke fundet noget, der datere Trindvolds alder, men et godt bud er omkring 1300-tallet, hvor der lå en del motteanlæg rundt i landet.

Men også vikingetiden 300 år før, er blevet nævnt.

Uanset er det et sted, hvor historien har ligget stille siden dengang, der har været nogen lokale, der har brugt den som et sted at søge tilflugt.

Bonus: Når man er i området er det yderst nærliggende at gå en tur i den historiske, og utroligt smukke, del af Brejning, hvor de gamle bygninger fra den Kellerske Institution (åndssvageforsorg, som det hed dengang) er blevet smukt renoveret. En vandrerute bringer en rundt blandt de historiske bygninger.

Annonce
Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Børkop For abonnenter

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Annonce