Annonce
Alarm 112

Folkene i Sandvad undrer sig: 'Nogle af beboerne går og går og går. En anden løber meget, og så følger personalet bagefter i bil'

Beboerne demonstrerer stadig flere gange om ugen i Sandvad i protest mod det, der er sket på asylcentret i byens gamle plejehjem. Her ses deltagerne fra fredagens demonstration. Foto: Presse-fotos.dk
Beboere i Sandvad gør ikke, som de plejer at gøre. De holder sig mere for sig selv. Og de undrer sig over, at de stadig ikke kan få svar på selv simple spørgsmål. Men de demonstrerer stadig, og på fredag er der et vigtigt møde.

Sandvad: På fredag skal beboerrepræsentanter fra Sandvad mødes med Udlændingestyrelsen.

Det møde ser man med spænding frem til i styregruppen bag de regelmæssige demonstrationer, der fortsat foregår i landsbyen mellem Jelling og Tørring.

På fast tid hver mandag, onsdag og fredag går demonstranter gennem byen og gør et ophold foran asylcentret - og om fredagen mødes de bagefter til en øl. For man skal ikke glemme at hygge sig, mener formanden for Sandvad Beboerforening, Kirsten Paugan.

Annonce

Hun er også én af frontfigurerne i kampen mod at lade asylcentret huse en gruppe personer af en helt anden type - psykisk sårbare og kriminelle - end man tidligere har set i asylcentret.

De er tilmed efter demonstranternes mening smuglet ind i hemmelighed og omgærdet af usande forklaringer fra Røde Kors og Udlændingestyrelsen.

To beboere fjernet

- To af asylansøgerne er blevet flyttet, blandt andet ham, der havde givet anledning til flest episoder, fortæller Kirsten Paugan.

Beboerne ser frem til et møde med Udlændingestyrelsen, der ventes holdt på fredag. Her håber beboerne at få svar på flere ting, blandt andet på, hvorfor en ansøgning om aktindsigt fra november endnu ikke har givet resultat. Det burde den gøre inden for syv dage, siger hun.

Beboerne har blandt andet spurgt efter den faglige vurdering af, at den nye type af asylansøgere "sagtens" kan være midt i landsbyens fællesskab. De har også bedt om aktindsigt i den kontrakt, som er indgået om opgaven. Begge dele henvises der til over for beboerne.

Annonce

Panik efter Tranum

- Jeg tror, det tager så lang tid, fordi der ikke er skrevet noget ned, og så er det jo svært at finde. Jeg har en fornemmelse af, at der var noget panik over, hvordan man forlod centret ved Tranum nær Brovst, siger hun.

Vi er bange for det eksperiment, som vi - og faktisk også asylcentrets beboere - er blevet en del af. Vi tænker: "Hvornår sker det næste, og hvad bliver det?"

Kirsten Paugan

Centret i Sandvad bruges af Røde Kors på en lejekontrakt, der udløber med oktober. Vejle Kommune har meddelt, at den ikke vil forlænge den, og Udlændingestyrelsen har trukket sit ønske om forlængelse tilbage. Derfor skal der ske et udbud af behovet for lokaler, og det vil ske formentlig i løbet af februar, har beboerne fået oplyst.

Sandvad-borgere demonstrerer fredag foran asylcentret i Sandvad. De er spændte på, om de får nogle svar på deres spørgsmål ved et møde med Udlændingestyrelsen, der er planlagt til på fredag den 21. januar. Foto: Presse-fotos.dk

- Hvorfor gjorde de ikke det allerede i august? Det er synd for denne gruppe mennesker at blive flyttet sådan rundt med. Der er faktisk også et humanitært problem i sagen, og det synes jeg ikke, Røde Kors løfter ret godt, når gruppen nu snart skal flyttes igen, siger Kirsten Paugan.

- Nogle af beboerne går og går og går. En anden løber meget, og så følger personalet bagefter i bil. Hvor er det socialpædagogiske arbejde i den metode? Under alle omstændigheder ville det kunne foregå bedre et mere isoleret sted end her, hvor de konfronteres med mennesker, straks de går uden for centret. Og det er de måske slet ikke interesserede i, konstaterer hun.

Hun mener desuden, at den tidligere isolerede placering ude i en skov på en ret øde egn var langt bedre for asylsøgerne i forhold til opgaven. Her kunne de lettere flyve under radaren.

Annonce

Hun bruger ikke længere byen

Livet i Sandvad har i øvrigt ændret sig på grund af centret. Kirsten Paugan siger selv, at hun er en af dem, der ikke længere bruger byen.

Sandvad-borgerne føler sig ringe rustet til at gå tur i byen og risikere at møde nogle af de psykisk sårbare mennesker fra asylcentret. Foto: Presse-fotos.dk

- Folk vender om, når de ser dem fra asylcentret. Vi møder dem ikke på samme måde, som vi har mødt tidligere beboergrupper på asylcentret. Vi tør nærmest ikke. Vi føler os slet ikke gearet til det. Og vi er bange for det eksperiment, som vi - og faktisk også asylcentrets beboere - er blevet en del af. Vi tænker: "Hvornår sker det næste, og hvad bliver det?", siger beboerforeningens formand.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

LEDER For abonnenter

Klamydia hærger og plager de unge i Vejle: Så på med kondomet og dyrk nu sikker sex, for fanden...

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

KLUMME For abonnenter

Mogens puster ud oven på en uge med deprimerende læsning: 'Kom så, Birthe Kjær - vi maler byen gul!'

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Husejere i Tirsbæk Bakker føler sig snydt af altmuligmand fra Jelling: 'De er nogle tastaturkrigere, der ikke regner håndværkere for noget'

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Livsstil

Jacob på 78 og de tre friske badepiger nyder det kolde dyp: 'Det er som boblende champagnebrus under huden'

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Navne For abonnenter

Se videoen: De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen - Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce