Annonce
Debat

Spørg ikke, hvad klimaet kan gøre for dig, men ...

"Mange har ændret adfærd, for eksempel ved at undgå madspild, sortere affald, spare på energien og vandet, købe lokalt producerede varer og tage cyklen på job - og derudover giver både solceller og vindmøller et grønt nap med," skriver ugens lørdagsbandit. Foto: Annelene Petersen

Forestil dig, at Vejle led så slemt af permanent luftforurening, at tyk smog forhindrede dig i at se Vejlefjordbroen fra byens havn.

Forestil dig så, at en global viruspandemi med tilhørende nedlukning satte en brat stopper for samtlige forureningskilder, der med ét fik broens imponerende strukturelle arkitektur til at dukke frem under en klar, blå himmel.

Hvad ville den oplevelse gøre ved dit sind?

Annonce

Heldigvis har vi en god luftkvalitet i og omkring Vejle, og det er selvfølgelig noget, der er fokus på fra rette myndigheder, men det er ikke tilfældet alle steder.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Et af de mange geografiske områder, der lider under voldsom luftforurening - og desværre også er ekstremt hård ramt af coronapandemien -  er Indien.

I april 2020 - omtrent en måned efter landets nedlukning som følge af covid-19-pandemien - kunne indbyggerne i dele af Indien for første gang i 30 år se Himalayas spektakulære tinder med egne øjne.

Indiens nedlukning førte ifølge officielle kilder til en “markant forbedring af luftkvaliteten” i 85 af landets byer. Det er tankevækkende.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er relativt gode til det med miljø og bæredygtighed herhjemme. Mange har ændret adfærd, for eksempel ved at undgå madspild, sortere affald, spare på energien og vandet, købe lokalt producerede varer og tage cyklen på job - og derudover giver både solceller og vindmøller et grønt nap med. Endelig er løbende energiforbedringer i mange private hjem med til at reducere udledningen af CO2. Det er ret sejt.

Men selvom vi er gode set i forhold til andre lande, kan vi godt blive endnu bedre, og det er der politisk opbakning til.

Tilbage i juni 2020 blev et bredt flertal i Folketinget enig om en ny klimaaftale, der har til formål at udvikle, udbygge og integrere grønne teknologier i energisektoren og industrien. Det ambitiøse mål er at sikre en drivhusgasreduktion på 3,4 mio. ton CO2 i 2030.

Med klimaaftalen har Danmark taget et stort skridt på vejen mod klimamålet om at reducere drivhusgasudledningerne i 2030 med 70 procent i forhold til 1990 - og ambitionen om at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Det bæredygtige fokus mærker vi også i Sydbank-filialen på Kirketorvet i Vejle, hvor et voksende antal kunder efterspørger grønne produkter, for eksempel lån til energiforbedringer i boligen og grønnere biler (i alle farver). Det gælder også bæredygtige alternativer til kundernes investeringsporteføljer, for eksempel børsnoterede aktieselskaber med grønne profiler.

For tiden bruger vi blandt andet ekstra meget tid på at rådgive om en ny, bæredygtig investeringsforeningsfond, som kunderne efterspørger i hidtil uset grad. Miljø og bæredygtighed er også temaer, der ligger mange af vores erhvervskunder på sinde.

Som beslutningstager i min virksomhed er jeg også opmærksom på, at jeg har en god mulighed for at give et ekstra nap med på miljø- og bæredygtighedsfronten. Helt konkret har vi hos os blandt andet skåret ned på vores forbrug af papirprint, vi har skiftet alle lysarmaturer ud til mere energirigtige alternativer, og vi anvender også virtuelle møder og sparer derved kørte kilometer - for at nævne nogle eksempler.

Det kan betegnes som små ændringer, men pointen er, at det samlet gør en forskel.

En anden ting, jeg er lidt stolt over er, at min arbejdsgiver har opført et stort solcelleanlæg foran bankens hovedkvarter i Aabenraa. Solcelleanlæggets 1449 paneler kan på årsbasis producere 400.000 kWh, hvilket giver banken en CO2-besparelse på cirka 60 ton årligt. Næste skridt på vejen er at anvende firma-elbiler til fordel for dem med forbrændingsmotorer.

Hvis vi skal nå de politiske mål i klimaaftalen fra juni 2020, skal der ske lidt af hvert, men jeg er tryg ved, at vi er på rette vej.

Jeg er også tryg ved, at Vejlefjordbroen ikke forsvinder permanent i tykke smog-tåger, og det er vi nok mange, der er ret godt tilfredse med.


Jeg er også tryg ved, at Vejlefjordbroen ikke forsvinder permanent i tykke smog-tåger, og det er vi nok mange, der er ret godt tilfredse med.


Så mon ikke jeg skulle se at få pumpet cyklen, så den også kan bruges som transportmiddel indimellem?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce