Annonce
Hedensted

Sparekniven slibes efter sommerferien: Ingen områder er fredede

Det økonomiske billede i Hedensted Kommune ser i øjeblikkket så nedslående ud, at borgmester Kasper Glyngø (S) og de øvrige byrådsmedlemmer kan forvente at møde ind fra sommerferie til et sparekatalog fra administrationen. Foto: Michael Svenningsen
Udsigten til budgetoverskridelser på 25 mio. kr. har tændt alle advarselslamper hos Hedensted Kommune. Til august skal politikerne tage stilling til et sparekatalog, hvor alt som udgangspunkt er i spil.
Annonce

Hedensted: Allerede inden der er taget de indledende skridt til det forventede sparebudget for 2020, må politikerne i Hedensted Kommune finde sparekniven frem.

Situationen har nemlig vist sig så grel, at der er brug for omgående handling. Halvvejs inde i året ser indeværende budget ud til at skride med 25 mio. kr. - et beløb, der er så stort, at politikerne ikke længere kan sidde passivt til og håbe på, det dystre billede ændrer sig.

Derfor er administrationen blevet bedt om at udarbejde et sparekatalog, hvor ingen kan på forhånd vide sig sikre.

- I vores nuværende situation har vi ikke den luksus, at vi kan sige, der er håndtag, vi ikke vil dreje på. Skal budgettet i balance, kræver det nogle tiltag af lidt mere alvorlig karakter, så vi ikke bare kradser i overfladen og ser samme problem poppe op igen og igen, siger borgmester Kasper Glyngø (S).

Det er klart, at det får en betydning, at det lige nu og her ser stramt ud. Der vil være nogle steder, hvor vi bliver nødt til at trykke på nødstop.

Kasper Glyngø (S), borgmester

Annonce

Halvdelen af udvalgene i rødt

Når det nu bliver nødvendigt at gribe til handling, skyldes det flere individuelle forhold, som har sendt halvdelen af de seks politiske udvalg i det røde felt.

Eksempelvis belaster flere nye, omkostningstunge enkeltsager udvalget for beskæftigelse, hos udvalget for læring har alene omstruktureringen af Børne- og Familiehjemmet Bakkevej i Hornsyld kostet 5,5 mio. kr., og udvalget for social omsorg er efter års underskud midt i en gennemgribende genopretningsplan.

I sådanne situationer har særligt et overskud i beskæftigelse tidligere holdt hånden under den samlede bundlinje, men i år kan ingen af de øvrige udvalg løfte byrden.

- Det handler ikke om, at de forskellige enheder ikke kan finde ud af det. Men budgetterne er over år blevet stramme op og skåret til i en grad, at udsving rammer os hårdere. I det perspektiv kunne man selvfølgelig godt savne en lille stødpude til at absorbere de udsving, men omvendt lægger vi også et budget med forventningen om, at det skal være retvisende, siger Kasper Glyngø.

Annonce

Lægges sammen med 2020-forhandlinger

Da sommerferien er nært forestående, bliver det først frem mod byrådsmødet i slutningen af august, der bliver taget politisk stilling til, hvem der i denne omgang må holde for.

Til den tid er der efter planen også gang i forhandlingerne om budgettet for 2020, hvorfor de to processer i høj grad forventes at smelte sammen til én forhandling.

- På den måde er det samme øvelse, som vi kender i forvejen - men det er klart, at jo større tal, jo sværere bliver det også. Alle partier har nogle kæpheste, de vil have fredet, men for ikke at begrænse administrationen er alt som udgangspunkt åbent, og så handler det i sidste ende om politiske prioriteringer, siger Kasper Glyngø.

Hvis ikke der foretages prioriteringer, ser budgetterne i de seks politiske udvalg ud til at skride med 25 mio. kr. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

Samme billede i nabokommunen

Det er ikke kun i Hedensted Kommune, økonomien er under pres. Også i Horsens Kommune kunne byrådet denne uge konstatere, at budgetterne har udsigt til at skride med knap 118 mio. kr.

- At man må foretage reduceringer i indeværende år er ikke særegent. Vi har været forskånet tidligere år, men man ser det mange steder. Det er ingen trøst, men sådan er verden, siger kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller.

Størrelsen på årets besparelser kommer an på, om politikerne beslutter sig for at skubbe noget af det ind i 2020 - hvor der i forvejen skal findes besparelser for 30 mio. kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce