Annonce
Kultur

Spillemandsmessen opføres i Øster Nykirke Kirke

Øster Nykirke og Vonge kirkekor medvirker ved Spillemandsmessen på torsdag. Arkivfoto
Spillemandsmessen er bygget over samme læst som de gamle katolske messer, men den er ganske ny. Og den ene af komponisterne er med til koncerten på torsdag.

Øster Nykirke: Har man smag for kirkemusik og korsang, der er inspireret af den gamle romersk-katolske tradition for messer, er det med at være på plads i Øster Nykirke Kirke torsdag 10. oktober klokken 19.30.

Her opfører Kirkekoret ved Øster Nykirke og Vonge kirker "Spillemandsmessen". Det sker sammen med et sammensat orkester, der blandt andet rummer den ene af komponisterne bag det moderne værk, nemlig Ivan Damgård.

Han spiller violin sammen med Erik Sauermilch. De har Stig Christiansen på harmonika, Camilla Skjærbæk på tværfløjte, Manny Skjærbæk på klarinet og Leif Boutrup på kontrabas med til at spille. Desuden er Lykke Appelon med som sanger.

Librettoen til spillemandsmessen er skrevet af Holger Lissner.

Den romersk-katolske messe består af en række faste led: Kyrie, Gloria, Laudamus, Credo, Sanctus, Benedictus og Agnus Dei. Dertil kan efter komponisternes valg tilføjes andre satser som for eksempel Offertorium, Benedictus, Laudamus. Det meste af dens struktur kan også genfindes i en almindelig folkekirkelig højmesse.

Gennem årene har mange forskellige komponister sat musik til disse messeled, og derfor kan de lyde meget forskelligt.

Annonce

Spillemand på en kirkeryg

Spillemandsmessen blev uropført ved Danske Kirkedage i Roskilde i 2004, og er siden blevet meget populær, ikke mindst takket være opførelser i mange kirker landet over.

Musikken til messen er komponeret af Michael Sommer og Ivan Damgård.

- For os, der står bag musikken og arrangementerne, har det været afgørende at tage udgangspunkt i den danske traditionelle dansemusik. Derfor er alle satserne blevet til på basis af en bestemt danserytme. Vi har ikke været ude på at gøre folkemusikken mere religiøs, ej heller at gøre kirkemusikken mere verdslig. Men vi kunne ikke stå for den udfordring, der lå i at prøve, om vores egen folkemusik kan formidle en gudstjeneste på en måde, der kan tiltale en dansk kirkegænger i det 21. århundrede, har de tidligere fortalt om messen.

Kirkekoret opførte korsatserne fra Spillemandsmessen ved forårskoncerten 23. maj i Vonge Kirke.

- Det har været en stor fornøjelse at arbejde med denne skønne og iørefaldende musik. Vi glæder os derfor rigtig meget til at opføre Spillemandsmessen i sin helhed. Det er en musikgudstjeneste. Således er der både bønner, læsninger, prædiken, altergang, fællessalmer, instrumentalmusik og korsang, siger organist og korleder Inge Hermann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce