Annonce
Vejle

Spinkel pjece får vejlensisk kulturkrig til at bryde ud

En fire sider lille pjece med to siders tekst udløser nu politisk ballade og en omkamp i kulturudvalget, der må bruge endnu en dag på at formulere en kulturpolitik, der allerede er sendt i høring.

Økonomiudvalg forkaster udkast til ny kulturpolitik, der allerede er sendt i høring. Manglende dømmekraft, lyder kritikken af formand, som afviser.

Vejle: Når byrådet skal godkende ny politik på forskellige områder, plejer udkastet til de nye retningslinier at gå sin slagne gang gennem de politiske udvalg.

Sådan er det ikke gået med en spinkel pjece, der på beskedne to sider lægger visionen for de næste fire års kulturpolitik.

De lokale foreninger har givet deres besyv med til det udkast, som politikerne i kulturudvalget har diskuteret på flere møder.

Forleden sendte et enigt kulturudvalg udkastet i høring, men nu har et lige så enigt økonomiudvalgt sendt det allerede udsendte udkast retur til kulturudvalget med beskeden: "Det er en ommer"!

For at gøre sagen endnu mere speget, er der i de to udvalg tre gengangere, som først var med til at godkende udkastet i det ene udvalg - og siden forkaste det i det andet.

Hvis du er kunstner eller musikteater og åbner kulturpolitikken, kan du ikke se dig selv i den. Vi skal udstikke retningen, og det gør vi slet ikke.

Birgitte Vind (S), medlem af kulturudvalget

Her er udkastet til kulturpolitikken

Den fire sider lille pjece med to siders tekst lister fem punkter op, som Vejle Kommunes kulturliv skal arbejde med de næste fire år. Overskriften er, at der skal arbejdes på tværs af forvaltninger og fagområder og på tværs af det "man plejer", så nye idéer opstår.

De fem pinde, der skal fokus på i udkastet til den nye kulturpolitik, er:


  • FRIVILLIGHED: Frivillige skal være kernen i et rigt kultur- og idrætsliv.
  • EVENTS: Skal skabe gode oplevelser og en levende og attraktiv kommune.
  • FLEKSIBLE RAMMER: Fysiske rammer, både inde og ude, skal udnyttes så fleksibelt som muligt.
  • SOM VÆRKTØJ: Kultur- og idrætstilbud skal støtte andre mål, fx at fremme sundhed og styrke integration.
  • LIGE MULIGHEDER: Kultur- og idrætstilbud skal være tilgængelige for så mange som muligt.

Arbejdet på tværs og de fem fokusområder skal udmønte sig i årlige handlingsplaner indenfor idræt, folkeoplysning, biblioteker, museer osv.

Kom ind i kampen, formand

Det gælder blandt andre Socialdemokraternes Birgitte Vind, som kæder sagens spegede gang sammen med manglende dømmekraft fra en anden genganger i de to udvalg, nemlig kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K).

- Vi sender en kulturpolitik i høring, selvom den slet ikke har nogle visioner eller retning for, hvilken vej vi skal med vores kulturliv. Jeg synes udvalgsformanden må komme ind i kampen. Jeg mangler hans visioner, ønsker og drømme på dette område. Jeg ved ikke, hvad han vil og synes, at udkastet er helt retningsløst. Som politikere skal vi udstikke visioner og rammer for, hvad vi vil med kulturlivet, siger Birgitte Vind.

Du har selv været med til at sende kulturpolitikken i høring. Hvorfor stemte du ikke imod i kulturudvalget?

- I udvalget kunne jeg ikke få ørenlyd for, at politikken manglede mål og visioner. Jeg valgte ikke at stemme imod, for vi kan ikke holde til en historie om, at vi bremser alt det arbejde, der er lavet ude i baglandet. For der har kørt en længere proces ude i foreningerne, siger Birgitte Vind.

Annonce

Besluttede en light-udgave

Dan Arnløv Jørgensen er heller ikke stolt af udkastet, men han afviser alligevel kritikken fra socialdemokraten.

- Jeg tror ikke, at vi er nogen i udvalget, der er superglade for formatet. Men da vi satte processen i gang før valget, besluttede vi at lave en light udgave med et overordnet katalog.

- Vi var enige om, at det var en overskuelig måde, så kunne vi bagefter lave indsatskataloger og gå i dybden med hver enkelt fagområde. Det kunne være idræt, parasport, billedkunst og kulturhistorisk museum. Det var det kompromis, vi indgik i kulturudvalget, som nogen siden fortrød, siger udvalgsformanden.

Annonce

Sender kritikken retur

Han kalder det en mærkelig proces og sender kritikken retur til Birgitte Vind.

- Jeg har ikke set noget alternativ fra Socialdemokratiet overhovedet. Birgitte Vind efterlyser kant. For mig er buzzword uden værdi, hvis ikke der er handling bag. Hvad betyder kant? Det, der interesserer mig, er at man går ud og laver aftale med hvert kultursted og får sat nogle skibe i søen. Så alle ansatte og aktører ved, hvad retning, udvalget vil i. Det duer ikke bare at bruge nogle fluffy modeord, man læser om i Politiken, konstatererer Dan Arnløv.

Selvom politikken nu er sendt i høring, er det besluttet, at kulturudvalget skal bruge en halv dag på et seminar i august på at vende høringssvarene og formulere den endelige kulturpolitik og de konkrete indsatskataloger.

Om det er godt nok til at blive godkendt i Økonomiudvalget, må tiden vise...

Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Sport

Speciel landskamp i Vejle: Danmark møder Bulgarien og Belgien i samme landskamp - BK Wedala har to boksere med i det danske ringhjørne

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune tirsdag: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænsen og skrappere restriktioner

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Kultur

Her er de seks navne: Danmarks største havefest har musikprogrammet klar

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Jelling

Alla får en hue, ikke kun en uge: Familien i Jelling har ventet og ventet, og nu er der svar

Annonce