Annonce
Give

Spis en græshoppe og bliv gode venner

Hmmmm, det smager lidt af?? Ingefærkagerne fik blandede anmeldelser, men gled dog væsentligt bedre ned end græshopperne. Foto Jim Hoff
Annonce
Give - Ugandiske kunstnere besøgte Søndermarkskolen og lærte eleverne at spise sig til gode venskaber

Uvenner kan vi alle blive på forskellige planer. Forskellige folkeslag og kulturer løser uvenskaber/konflikter på forskellig facon, og det fik en flok elever fra 8. årgang fra Firkløverskolens Søndermarksafdeling i Give en flok gode eksempler på, da de mandag i uge 43 havde besøg af de to ugandiske eksperimenterende kunstnere, Ruganzo Bruno og Immy Mali. De to kunstnere præsenterede de 21 elever for et ældgammelt ugandisk forsoningsritual, hvor stridende parter oprindeligt slagtede to lam, spiste dem og drak en bitter drik for på denne måde at blive forsonede.
Den farverige og sprudlende Ruganzo Bruno forklarer de interesserde unge mennesker om madens betydning for forsoning i Uganda. Foto Jim Hoff
Annonce

"Whats' Eating You"

Så vidt som til at slagte lam gik man dog ikke denne mandag formiddag i det kolde nord, men under "forsoningsspisningen, som også går under konceptnavnet "What's Eating You", forklarede de to ugandere eleverne om, hvordan tilberedelse af måltider og fællesspisning kan bruges i forsoningsritualer mellem klaner og familier. Fra indianerne kender vi begrebet at "ryge en fredspibe", og i andre kulturer bruger man at mødes og tænde et lys sammen eller vaske hinandens fødder.
Lærer Allan Vraa giver informationer om aktiviteterne efter pausen. Foto Jim Hoff
Annonce

Fremmer danske unges forståelse af globale problemer

Det er Center for Kultur of Udvikling, der står bag de ugandiske kunstneres besøg i de danske skoleklasser. CKU opererer hovedsageligt i Afrika, Mellemøsten og Asien, og i Danmark er det organisationens formål at øgeviden om kunst og kultur fra udviklingslandene via happenings som eksempelvis "Whats Eating You", "Slam Afrika", og "Sounds From The Savannah". Via det meget personlige møde der opstår mellem skoleeleverne og de ugandiske kunstnere opstår en fantastisk mulighed for især de danske unge at forstå de mennesker, der lever som en del af de mange globale konflikter, der hersker overalt på Moder Jord.
Jooh, det her er godt nok. Bananchipsene gled ret godt ned. Foto Jim Hoff
Annonce

Fra græshopper til bananchips

Tilbage i den danske skolehverdag med skolereform og leverpostejsmadpakker, blev de danske skoleelever introduceret for ugandisk mad, mens Ruganzo og Immy på engelsk fortalte om den kultur de kommer fra, og hvilke tanker der lægger bag madforsoningsmøderne. Maden var mildt sagt både eksotisk og ganske udfordrende; fra den let tilgængelige del af det ugandiske menukort fandt man de lækre afrikanske bananchips, der toppede den danske lørdagsvingummi med flere flodhestelængder. Til gengæld var der knap så meget trængsel i den anden ende af menukortet, hvor der stod tørrede græshoppere på dagsordnen. - Nej, det er simpelthen for klamt. Man kan da ikke spise en græshoppe, lød det fra de fleste at eleverne med dertil hørende grimasser og kropssprog. Men en 6-7 stykker havde dog mod og mandshjerte nok til at prøve - avisens udsendte inklusive - og det smagte vel nærmest som en blanding af chips og tørt rugbrød. Man kom med tårer i øjenkrogen helt til at mindes studentertiden igen!
Lidt af madudvalget, som eleverne blev præsenteret for. Foto Jim Hoff
Annonce

Kunst af affald

Efter pausen stod den på provokerende afrikansk billedkunst, hvor eleverne blev sat til at lave kunstværker af den mademballage, som de to ugandere havde medbragt. Selv er Ruganzo kendt for sin legeplads bygget udelukkende af tomme colaflasker, og han har også bygget en legeplads af affaldsglas og gamle helikopterdele. Legepladser man ikke kan bruge, men kun betragte. Installationskunst, hedder den slags, og det har set fra Immy og Ruganzos stol et klart provokerende og dialogskabende aspekt. Men de samme kunstnere har også skabt en hel forlystelsespark for flygtningebørn i Kumpala, Ugandas hovedstad, så ud over at være politiske formår disse installationskunstnere altså også at "gøre gavn i praksis".
Annonce

Et vældig godt kulturmøde

Immy og Ruganzo gav de meget lyttende og interesserede elever et godt indblik i tankerne bag såvel installationskunsten som forsoningsmøderne, og der blev plantet mange gode tankefrø i de unge danskeres helt anderledes hverdagsopfattelse. Et vældig godt kulturmøde, og elevernes ærer, Allan Vraa var også godt tilfreds med dagens happening.

- Jeg synes, vi har haft en rigtig fin dag. Eleverne har lært en del om ugandisk kultur, fået snakket noget engelsk og i det hele taget fået mange nye indtryk. Vi har jo på en måde både haft engelsk, samfundsfag og billedkunst i dag - og fået lidt at spise, så det har været ganske interessant, siger Vraa, der roser eleverne for at være meget på og meget aktive og interesserede.

Måske dog knap så interesserede i de tørrede græshoppere!
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fra sexchikane til alderschikane

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Annonce