Annonce
Ikast-Brande

Spredt politisk modstand mod flytning af testmølle til Sandfeld

Omtrent sådan vil den næsten 200 meter høje vindmølle opleves på knap tre kilometers afstand fra Stendalsvejs udmunding i Nørregårdsvej (computervisualisering fra idéoplægget).

Brande: Helt som ventet var der politisk flertal for at godkende det idéoplæg, der på sigt skal muliggøre flytningen af en 197 meter høj testvindmølle fra Østerild til Sandfeld, men på et byrådsmøde, der ellers var præget af fordragelighed, blev fronterne trukket skarpt op.

- Hvorfor ikke bare melde ærligt ud, at I er imod den grønne omstilling, lød opfordringen således fra socialdemokratiets gruppeformand, Kasper Pauli Pedersen, da Fælleslistens to byrådsmedlemmer, Lotte Stoltenborg og Henrik Kraglund, havde luftet deres modstand, ikke mod selve møllen, men mod placeringen.

Udover den grønne omstilling pegede socialdemokraten på hensynet til en stor, lokal virksomhed som de vigtigste årsager til at støtte projektet. Han fik opbakning fra de konservatives gruppeformand, Annette Mosegaard, der samtidig kom med en anden opfordring:

Annonce

- Husk nu den borgerinddragelse!

Løber fra aftalen

Den afgående formand for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V), bakkede – en anelse modvilligt, erkendte han – 100 procent op om Kasper Paulis udsagn, da han konstaterede, at Fælleslisten har stemt imod samtlige vindmølleprojekter, der er blevet behandlet politisk, siden et enigt byråd i juni 2019 godkendte et sæt retningslinjer for opstilling af landvindmøller i Ikast-Brande Kommune, vel og mærke retningslinjer som de pågældende projekter har levet op til.

– I står ikke ved den aftale, vi har indgået, tordnede Venstremanden, mens de to Fællesliste-politikere fra Brande ikke overraskende så helt anderledes på sagen.

Annonce

På naboernes side

- Fælleslisten har stillet sig på naboernes vej. Vi synes ikke, vi har nået en fordelingspolitik, der er i orden. Det er ikke naboerne, der skal have penge op af lommen, argumenterede Lotte Stoltenborg, der også savner en overordnet plan for, hvor mange vindmøller, man vil have i kommunen. Hun pegede også på, at placeringen i Sandfeld tidligere har været i spil. Dengang (i 2014) blev planerne droppet, bl.a. på baggrund af stor modstand fra nabokommunen (Herning, red.). Endelig er området det sidste større uforstyrrede naturområde i gl. Brande Kommune, påpegede hun.

- Vi holder med borgerne – det er Socialdemokratiet, der er totalt unuanceret; de siger bare ja til alt, supplerede hendes listefælle, Henrik Kraglund, som derefter tog forskud på behandlingen af det efterfølgende dagsordenpunkt: Vedtagelsen af et sæt spilleregler for opsætning af større solcelleanlæg i det åbne land; ikke helt ulig det vindmøllekodeks, byrådet enedes om to et halvt år tidligere. Solcellekodekset betegnede han som ”rigtig kløgtigt”, bl.a. fordi man her har sat et øvre maksimum for, hvor mange hektar (500) man vil tillade solceller på.

Annonce

Fire stemte imod

I stedet for at holde med naboerne opfordrede Dansk Folkepartis Trine M. Kristensen de to Brande-politikere til i stedet at holde med ”klimaet, fremtiden og de børnebørn, du før har talt om”, sagde hun henvendt til Henrik Kraglund:

- Det ville være en god vinkel.

- Så længe vi ikke kan ændre på den aftale, vi har indgået, så stemmer vi imod, replicerede Lotte Stoltenborg, inden Venstres Lars Lyhne tørt konstaterede, at der ”altid er nogen, der vil blive berørt af det”, når der skal stilles vindmøller op.

Debatten ændrede imidlertid ikke på, at et stort byrådsflertal på 18 mod 4 godkendte at sende idéoplægget i offentlig høring i fire uger startende 5. januar. Senest en uge inden høringsfristens udløb, dvs. inden udgangen af januar, skal der desuden afholdes et borgermøde om planerne.

Udover Fælleslisten stemte Dansk Folkepartis Bo Sand Kristensen og de konservatives Kirsten York Helms imod planerne om at flytte testvindmøllen til Sandfeld.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Ikast-Brande

Kommunalt krav om coronapas indført i to omgange

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce