Annonce
Ikast-Brande

Sprogdyst på højt plan: Thilde Eriksen fra 9. E er klar til finalen i landsmesterskaberne i tysk

Thilde Eriksen (t.h.), som går i 9.E på Artium, har kvalificeret sig til finalen i tysk ved DM i Fagene. Hun ses her sammen med sin tysklærer Cathrine Friborg. Foto: Mikael Lund
Skoleelev fra Brande skal kæmpe med tysk grammatik til "DM i tysk".

Brande: Thilde Eriksen, der går i 9.E på skolen Artium i Brande har – til sin egen overraskelse - kvalificeret sig til finalen i tysk ved DM i Fagene for landets overbygningselever.

- Jeg er meget overrasket – tysk er ikke lige mit favoritfag. Tysk grammatik er ikke så meget mig, lyder det ærligt fra Thilde Eriksen, der først fandt ud af, at hun havde kvalificeret sig til finalen efter at være vendt tilbage til skolen efter en forlænget juleferie med et par dages hjemmeundervisning.

- Cathrine (klassens tysklærer, red.) var også ret overrasket, uddyber Thilde, som også overvejede at deltage i et par af de andre fag ved DM i Fagene, dansk og samfundsfag. Nu blev det ved tysk, og det var også alt rigeligt: Indsatsen har foreløbig udløst en plads i finalen, hvor hun skal op imod 62 andre finalister fra andre skoler over hele Danmark.

Annonce

Finalen afvikles online 1. februar, så der er hverken tid til at tage på sprogrejse til Tyskland eller gå i intensiv træningslejr inden, men Thilde bekræfter, at finalepladsen har givet hende et andet fokus i forhold til tyskundervisningen:

- Det synes jeg; jeg har fået lidt mere motivation – man kan godt, hvis man tager sig sammen, konstaterer hun.

Første gang tysk er med

Selve konkurrencen DM i Fagene er ikke ny, men det er første gang, tysk er med på programmet.

Det var Thildes lærer Cathrine Friborg, der introducerede konkurrencen for sine elever. Dels som opbakning til arrangementet, dels som et ekstra tilbud til eleverne, forklarer hun – og så ser hun det som en anden måde at arbejde med faget på.

Cathrine Friborg er uddannet som lærer i Jelling med tysk som linjefag og har derefter undervist i Fredericia, på Lindved Skole og kortvarigt på Klovborg Friskole, inden hun blev ansat på Præstelundskolen i efteråret 2020.

I første omgang som vikar, men efter et par måneder fik hun tilbud om fastansættelse, et tilbud hun takkede ja til, hvilket hun ikke har fortrudt – slet ikke efter flytningen til Artium.

Annonce

Fire tog udfordringen op

Cathrine Friborg blev opmærksom på konkurrencen i forbindelse med en kursusdag, ”tysklærernes dag” i september sidste år, og da der blev åbnet for tilmelding i oktober, tog hun fat i nogle af sine elever. Fire tog udfordringen op og brugte et par timer en eftermiddag efter skoletid på det i selskab med Cathrine, som gerne måtte hjælpe eleverne med tekniske spørgsmål, men naturligvis ikke med selve opgaven.

Også hun er glædeligt overrasket over, at en af dem gik videre, men faktisk kunne det have været dem alle fire, mener hun. De har alle sammen gjort sig umage.

Læreren oplever også en stor forældreopbakning til undervisningen – måske fordi mange her i området har en oplevelse af, at de forskellige fag – ikke mindst sprogfagene - kan anvendes til noget konkret, påpeger hun med tanke på de store internationale virksomheder i Brande.

Annonce

Beskriv Fire Zone på tysk

Hvert fag/disciplin er knyttet sammen med en virksomhed, som har stillet en konkret opgave. I tysk er det Universe Science Park (Danfoss Universe). Parken modtager årligt mange tyske gæster og vil derfor gerne være bedre til at formidle deres attraktioner til de tysktalende besøgende.

Eleverne fik derfor til opgave at beskrive parkens nyeste attraktion, ”Fire Zone”, på tysk. Her bliver man udsat for røg og flammer – dog ikke ægte – og skal så forsøge at manøvrere mest hensigtsmæssigt og slippe ud på den sikreste måde, forklarer Thilde, der ligesom de øvrige deltagere kun har oplevet Fire Zone virtuelt.

Den tyske beskrivelse af Fire Zone udgjorde kun en del af opgaven, uddyber Thilde: Deltagerne blev desuden sat sammen – helt tilfældigt - med hinanden parvis og skulle så give hinanden feed-back på deres besvarelse, hvilket også talte med i den samlede bedømmelse.


Jeg er meget konkurrence-menneske.

Thilde Eriksen

I finalen er opgaven naturligvis en anden, men den kommer også til at omhandle Universe Science Park – derudover får deltagerne ikke mulighed for at forberede sig til konkurrencen. Men selvom Thilde Eriksen med rette er stolt over at være nået videre, er hun ikke tilfreds med at være kommet i finalen.

- Jeg er meget konkurrence-menneske – jeg kan godt li’ at vinde, indrømmer hun. Hun synes selv, hun har et forholdsvis afslappet forhold til at gå i skole, men siger samtidig, at hun kan godt lide at lære og fordybe sig i ting.

Karaktermæssigt ligger hun da også ganske godt til, og de to seneste tysk-tests har udløst et par 12-taller, men resultatet afhænger af indsatsen, erkender hun:

- Jeg ligger fint, hvis jeg tager mig sammen, konstaterer hun og erkender samtidig, at det bliver til knap så meget, når hun ikke yder sit bedste.

Annonce

Global business på HHX

Når hun til sommer er færdig med 9. klasse regner hun med at fortsætte med at tage en HHX på Global business-linje på Herningsholm, hvor der er masser af muligheder for at udnytte sine sprogfærdigheder. Det fandt hun ud af, da hun besøgte uddannelsen i forbindelse med efterårets brobygning, forklarer hun – det var alligevel ikke helt så støvet på handelsgymnasiet, som hun troede.

Engelsk har hun det også fint med, og hun udelukker ikke, at hun i fremtiden vil prøve kræfter med fransk eller spansk, men:

- Det er ikke lige nye sprog, der interesserer mig mest, siger hun.

Derimod handler det for hende om at prøve at lære så meget som muligt i alle fag, uddyber hun.

Om hun får tilskueropbakning til finalen, ligger ikke helt fast endnu, fortæller hendes lærer. Hun har sørget for at booke et møderum til Thilde, og da hun samtidig har klassen fra morgenen om tirsdagen, overvejer hun, om de skal overvære en del af konkurrencen via livestreaming. Præmieoverrækkelsen fredag 4. februar skal hun i hvert fald ikke gå glip af.

Udover Thilde Eriksen i tysk er der blot en enkelt anden deltager her fra området, der har kvalificeret sig til finalen: Anna Andersen fra Thyregod, som p.t. går på Skals Efterskole, har kvalificeret sig til finalen i dansk.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce