Annonce
Vejle

Sprogtest i 0. klasse: Novaskolen har været prøvekanin

Elever i 0. klasse på Novaskolen skal bestå en sprogtest for at rykke op i 1. klasse. Skolelederen ærgrer sig over, at fokus ligger på at dumpe elever, men glæder sig over den sproglige udvikling. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Skolelederen på Novaskolen tager godt imod de nye sprogtest i 0. klasse, men han ærgrer sig over, at der er fokus på at dumpe elever.
Annonce

Vejle: Fra i år skal børnehaveklassebørn på skoler med mere end 30 procent elever fra udsatte boligområder bestå en sprogtest for at kunne rykke op i 1. klasse.

To Vejle-skoler er omfattet af den nye ordning, Vejle Privatskole og Novaskolen.

På Novaskolen - tidligere kendt som Nørremarksskolen - er skoleleder John Risberg glad for, at der kommer fokus på elevernes sproglige fagligheder. Men han ærgrer sig over, at de fem-seks-årige kan risikere at dumpe.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at der er fokus på, at vi skal dumpe de elever, som ikke klarer sig godt nok. Det tænker jeg godt, man kunne gøre anderledes. På den her måde er det tydeligt, at det er et politisk redskab, som sender en besked til to-sprogede forældre om, at de skal lære at snakke dansk for at kunne passe ind, siger han.

Selve sprogtestene er John Risberg dog glad for.

- Vi har på skolen været med til at udvikle de forskellige prøver, og de foregår på en rigtig fin måde, og det er nogle gode aktiviteter for eleverne. De oplever det ikke som en prøve. Jeg synes også det er vigtigt, at eleverne bliver gode til dansk, da sproget er grundlæggende for at kunne begå sig i den danske folkeskole, siger John Risberg.

Om sprogprøverne:

  • Sprogprøverne skal gennemføres på grundskoler og afdelinger af grundskoler med over 30 procent elever bosat i boligområder, der inden for de seneste tre år har været på Transport- og Boligministeriets liste over udsatte boligområder (kendt som ghettolisten).
  • Sprogprøvekravet gælder også frie skoler.
  • Der er tre obligatoriske prøveforsøg og et frivilligt.
  • Første obligatoriske sprogprøveforsøg skal gennemføres i forbindelse med undervisningens påbegyndelse.
  • Andet obligatoriske sprogprøveforsøg skal gennemføres i februar måned.
  • Tredje obligatoriske sprogprøveforsøg skal gennemføres umiddelbart inden skoleårets afslutning.
  • Desuden kan et fjerde, frivillige sprogprøveforsøg gennemføres inden undervisningens påbegyndelse i 1. klasse (efter tilbud om sommerskole i sommerferien).

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Annonce

Fokus på sproglig udvikling

Sprogtesten er en del af den ghettopakke, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vedtog sammen med den tidligere regering. Prøverne kommer tre gange på et skoleår og er formet som sproglege, der for eksempel tester elevernes evne til at bøje verber eller rime.

Eleverne på Novaskolen var sidste år med til at teste de forskellige prøver, og det gik godt.

- Sidste år havde vi ingen elever, som dumpede, og derfor tager vi det måske mere roligt i forbindelse med testene. Vi ved nogenlunde, hvor vores elever ligger sprogligt, og jeg tænker, at vi i bund og grund gør vores elever en tjeneste ved at have fokus på deres sproglige udvikling, siger John Risberg.

Vejle Privatskole udtalte onsdag til Vejle Amts Folkeblad, at skolen - trods udmeldingen fra Undervisningsministeriet - ikke regner med at være en del af de 39 skoler, som skal teste eleverne.

- Vi mener ikke, at 30 procent af skolens elever kommer fra udsatte boligområder, og det har vi også gjort Undervisningsministeriet opmærksomt på, sagde skoleleder Ahmet Incikli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce