Annonce
Vejle

SSP-leder: Det er især voksne, der mødes for at sniffe lattergas i Vejle

Det kan være livsfarligt at inhalere lattergas. Der kan opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften, og man kan ende med at blive kvalt ifølge Sundhedsstyrelsen. Foto: Mads Dalegaard
Det er primært unge over 18 år, der mødes i grupper for at sniffe lattergas ifølge SSP-leder Helle Midskov Brynaa. Problemet har ifølge hende stået på i flere år, og nye lovkrav har ikke gjort det bedre.
Annonce

Vejle: Det største misbrug af lattergas findes blandt unge over 18 år i Vejle.

Sådan lyder det fra leder af samarbejdet mellem skole, socialforvaltning og politiet (SSP) i Vejle Kommune, Helle Midskov Brynaa.

- Vi har nogle unge, der gør det, men det er vores opfattelse, at langt det største problem findes blandt voksne - dem, der er over 18 år. Det er voksne, vi observerer i Vejle. Nogen sniffer gassen, imens de drikker eller indtager andre stoffer for at forstærke virkningen, siger Helle Midskov Brynaa.

Tomme lattergaspatroner flyder i bybilledet. Mandag kunne avisen fortælle, hvordan hundredvis af de blanke patroner lå smidt i skolegården på Vejle Midtbyskole i Strandgade. SSP-konsulenterne finder dem også ved Vejle Kajakklub på Stævnen, på Dæmningen og på parkeringspladser.

Problemet har været kendt i årevis. Især de seneste fire år har det været meget synligt, siger SSP-lederen.

- Misbruget er et velkendt problem. Grupperne holder til forskellige steder. De kan ankomme i biler til en parkeringsplads, hvor de mødes for at inhalere, og så kører de væk bagefter, siger Helle Midskov Brynaa, der ikke kender til en specifik gruppe, der skulle holde til på Vejle Midtbyskole.

Lattergassen i patronerne er det samme som det, som bruges til bedøvelse ved tandlægen eller på fødestuen. En vigtig forskel er, at patronerne indeholder 100 procent ren lattergas, hvorimod bedøvelsestypen opblandes med ilt. Når gassen inhaleres, får man en kort rus-følelse, men man bliver typisk også svimmel. I værste tilfælde kan man ende med at blive kvalt, da lattergassen erstatter ilten i kroppen. Langvarig brug kan give nerveskader, føleforstyrrelser og balanceproblemer ifølge Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Holder øje med de unge

SSP i Vejle Kommune har forsøgt at kortlægge, hvor patronerne og grupperingerne holder til. Grupperne mødes ofte om natten, og mødestederne skifter. En dag kan det være på en skole - næste dag samles de til på en p-plads.

- Når vi så begynder at komme til et kendt mødested, så flytter de bare til et nyt sted, siger Helle Midskov Brynaa.

Hvis SSP-konsulenterne møder unge under 18 år, bliver misbruget påpeget og fulgt op af et hjemmebesøg ved de unges forældre.

Hvis ikke forældrene tager misbruget alvorligt, kan næste skridt være en underretning til kommunen. Når konsulenterne møder myndige udløser det ingen hjemmebesøg.

- Det er jo ikke ulovligt at have patronerne på sig, og det er heller ikke ulovligt at indtage lattergas. Vi kan godt påtale misbruget, og vi kan sige, at de skal finde et andet sted. Generelt er vi opsøgende, men det kommer også an på gruppen. Vi har heldigvis et godt samarbejde med politiet, som vi holder orienteret om, hvor grupperne mødes, siger hun.


Vi kan i hvert fald ikke mærke en forskel, for vi finder fortsat store kasser og patroner smidt rundt omkring.

Helle Midskov Brynaa, leder af SSP-samarbejdet i Vejle Kommune.


Annonce

Køber ind i udlandet

For at dæmme op for børn og unges brug af lattergas som rusmiddel indførte Folketinget en række stramninger på området.

Fra den 10. juni blev det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og salg af mere end to patroner ad gangen til private forbrugere. Butikker, som sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter har helt forbud mod at sælge lattergas.

De tiltag har ikke haft effekt på misbruget i Vejle, lyder det fra SSP-lederen.

- Det hjælper ikke. Det kan skyldes, at de bare køber patronerne andre steder som i udlandet, eller inden forbuddet nåede at købe stort ind i Danmark. Vi kan i hvert fald ikke mærke en forskel, for vi finder fortsat store kasser og patroner smidt rundt omkring, siger Helle Midskov Brynaa.

Sådan er reglerne

Danske butikker skal fremover tjekke kundernes alder, når de sælger lattergaspatroner.

Folketinget har netop vedtaget en ny lov, som fra 10. juni 2020 forbyder salg af lattergas til unge under 18 år og salg af mere end to patroner ad gangen til private forbrugere.

Herudover får butikker, som sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter helt forbud mod at sælge lattergas.

Lattergaspatroner kan lovligt købes til industrielle formål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Finlandsparken er ikke længere en ghetto: Men corona sætter en stopper for festen

Annonce