Annonce
Erhverv

Står smukkere end nogensinde: Bag om restaureringen af Jørgensens Hotel

Oprindeligt var det meningen, at gulvet i kælderen skulle have været røde ølandssten, men det ville Kulturstyrelsen ikke godkende, og det blev i stedet gul tegl. Foto: Byens Hotel
Restaureringen af Jørgensens Hotel i Horsens var omfattende, dyr og tidskrævende. Resultatet blev nomineret blandt de seks sidste til Renoverprisen 2021, og selv om det ikke blev til en førsteplads, er folkene bag uhyre stolte af det færdige resultat. Hotellet er første led i en ny hotelkæde, Byens Hotel, der ønsker at skabe et hotelbrand med individuelle hoteller indrettet i bygninger med historie, karakter og egne unikke detaljer.

- Huset her var Michaels første store tømreropgave, da han lige var begyndt i starten af 90’erne. Så det var med hjertet, at han overtog bygningen i sin tid. Og derfor er restaureringen også udført med stor veneration, siger Christian Holm.

Huset, han snakker om, er Jørgensens Hotel midt på Søndergade i Horsens. Michael er Michael Mortensen, stifter af Casa Group, som Christian Holm arbejder for som ejendomsinspektør. Og restaureringen er det kæmpe løft, huset har fået fra kælder til kvist. En renoveringsproces, der strakte sig over to år og tre måneder og kostede et tocifret millionbeløb. En proces, der har givet Christian Holm, som var leder af projektet, mange søvnløse nætter.

- Vi har selv stået for projekteringen og har styret det hele fra den ene faggruppe til den anden. Der har naturligvis været en byggeleder på pladsen hele tiden, som kunne tage beslutninger på stedet, men det har virkelig været et omfattende projekt, som har fyldt meget, også når man havde fri, siger Christian Holm og kigger op på bygningen.

Annonce

- Tidligere var facaden pudset og malet ferskenfarvet. Det har vi renset af og ført tilbage til, hvordan bygningen oprindeligt har set ud med de her gule mursten, begynder han sin gennemgang.

Fredet bygning

Forhuset er fra 1744. Det var Gehrdt de Lichtenberg, der dengang fik bygget købmandsgården som barokpalæ, der står i dag, og huset går derfor også under navnet Det Lichtenbergske Palæ. Huset er tegnet af N.H. Riemann.

Åbningen af Jørgensens Hotel blev forsinket med mere end et år på grund af covid-19-pandemien. Hotellet stod klar til at åbne dørene 15. marts 2020, men landet blev lukket ned fire dage forinden. Foto: Byens Hotel

I dag er forhuset fredet, hvilket betyder, at Kulturstyrelsen har haft stor indflydelse på, hvilke materialer der måtte bruges, og hvordan restaureringen skulle gribes an i den del af bygningen.

- Derfor er det de gamle, kittede vinduer på den her side. Når man renoverer et hus som dette, skal man gøre det meget nænsomt og tage få ting ad gangen, siger Christian Holm på vej op ad trappen.

- Selve trappen var ramt af fugt. Vi støbte et nyt fundament til den, og så blev de gamle trin lagt i. Støbejernsgelænderet var ramt af rust. Vi fik lavet et fuldstændigt magen til. Der var kun én i Danmark, der kunne lave det, som vi ville have det, og gelænderet i sig selv kostede 160.000 kroner. Ved indgangspartiet kan du se, at vi har skiftet nogle sandstenskarme ud, hvor de oprindelige var mørnet op, fortsætter han.

Trappen i hovedbygningen, der fører op til værelserne og de tre sale. Foto: Byens Hotel/Lars Reese Photography

Indenfor er det gamle gulv af røde ølandssten bevaret, og hullet, som var blevet skåret ud til en rist, blev lappet med lignende sten, der har deres helt egen historie.

- Vi skulle bruge nogle gamle sten, der havde lidt samme farve. Heldigvis fik vi kontakt til en murer, som havde arbejdet på Klosterkirken, og som havde nogle gamle ølandssten, vi kunne reparere med. Så stenene kommer faktisk fra Klosterkirken, fortæller Christian Holm og løfter op i gulvmåtten.

Annonce

Trappe gennem toilettet

Træder man ind i hovedbygningen, som blev bygget til i 1910, er der også brugt røde ølandssten. De er lagt i et andet forbandt, så man kan se, at det er noget, som er tilført, og at man ikke længere befinder sig i den gamle, fredede bygning. Den gamle bagvæg udgør indgangen til hotellets reception. Og det er helt bevidst, at man har trukket receptionen lidt ind i bygningen, forklarer hotellets direktør, Kari Brandsgård:

Kongesalen med massiv sildebensparket er dækket op til fest. Byens Hotel/Dan Nielsen

- Vi har et ønske om at alle, også folk, som ikke bor på hotellet, vil bruge huset og komme ind og få en kop kaffe i caféen eller et glas vin i vinbaren. Måske nyde en frokost i de forreste lokaler. Det kan godt være lidt intimiderende at skulle forbi en reception, så derfor har vi trukket det længere ind i huset.

Kari Brandsgård er direktør for Jørgensens Hotel. Her sidder hun i loungen ved receptionen. Foto: Martin E. Seymour

Det er Dragsholm Slot, som har forpagtningen og står for den daglige drift af hotel og restaurant, og Jørgensens Hotel er første led i en ny hotelkæde: Byens Hotel.

- Mads Bødker, som har Dragsholm Slot, synes, det er synd med alle de her provinshoteller, som har været steder, hvor byen samledes, men som har fået lov til at forfalde. Så idéen med Byens Hotel er at lave en kæde af hoteller, hvor man kommer ind og tænker, at stedet og omgivelserne bare er noget helt særligt, forklarer Kari Brandsgård.

Tilbage på den guidede tur fortæller Christian Holm, at folkene bag Dragsholm Slot som lejere naturligvis har haft indflydelse på interiør og rumfordeling.

- Det var et ønske fra Dragsholm Slot, at der blev skabt forbindelse mellem stueplan og restauranten i kælderen. Før var det delt, så hotellet havde egen restaurant i stueplan, mens Eydes Kælder, som var en helt almindelig bar med andre forpagtere, lå i kælderen. Vi valgte at lægge trappen ned til kælderen under hovedtrappen i hovedbygningen ved receptionen. Udfordringen ved det var, at den nye trappe ned til kælderen gik ned gennem et dametoilet og hele teknikrummet, men det fandt vi så en løsning på, siger han.

Annonce

Kalket som en kirke

Trinnene ned til kælderen er også af røde ølandssten, og håbet var, at man kunne få lov til at bruge de samme sten i kælderen. Kulturstyrelsen mente dog ikke, at det var tro mod husets historie at lægge røde ølandssten i en middelalderkælder.


Når man renoverer et hus som det her, skal man gøre det meget nænsomt og tage få ting ad gangen.

Christian Holm, ejendomsinspektør


- Kulturstyrelsen ville allerhelst, at vi brugte piksten og sand. Det er altså runde sten og ikke lige så hensigtsmæssige i en restaurant. Det endte med, at Kulturstyrelsen gik med til et teglgulv. Derfor har vi det her gule teglgulv hernede, siger Christian Holm.

Væggene og søjlerne i restauranten er kalket hvide og giver mindelser om et kirkerum. Foto: Byens Hotel

Kælderen, som er lavloftet med kurvede søjler, var overdænget med plasticmaling fra tidligere. Væggene er blevet renset og kalket, så man nærmest får en fornemmelse af et kirkerum. Kalken gør også, at væggene bedre kan ånde. Ventilationen er lagt ned i gulvet, så der ikke er noget, der forstyrrer udtrykket.

- I gamle dage, når man kom ned i Eydes Kælder, kunne man enten have en god dag eller en dårlig dag. Nogle gange kunne det nemlig lugte af kloak hernede, fordi ventilationen stod ude på den gamle septiktank. Nu kører al kloakering direkte i gaden. Det kan vi, fordi man har sænket rørene derude, fortæller Christian Holm.

Annonce

Tidligere diskotek

Restauranten, som har beholdt navnet Eydes, bliver serviceret af et stort køkken for enden af en lang gang.

- Før i tiden var her to køkkener. Et til hotellet og et til Eydes Kælder. Alt blev revet ned. Der kom nye bjælker op og nye søjler. Der er tre kølerum, varemodtagelse, grovvarelager, bageri, opvask og produktion, siger Christian Holm på vej gennem det gigantiske køkken.

Køkkenet skal ikke kun servicere restauranten. På bagsiden af køkkenet er der et sindrigt gangsystem, som giver adgang til de forskellige sale. Der er blevet sat elevator ind, så man kan køre stikvogne op i stedet for, at tjenerne skulle bære maden op ad trappen. Der er også blevet lavet et anretterkøkken på samme etage som salene.

Tjenergangen går hele vejen bagom, så man ikke skal forstyrre selskaberne for at komme til køkkenet, siger Christian Holm og viser vej til den største sal, Kongesalen, hvor der kan være op til 150 gæster.

Under restaureringen fandt man flere loftsmalerier. Nogle er blevet restaureret, andre er nye som dette med Gehrdt de Lichtenbergs monogram. Foto: Byens Hotel/Lars Reese

- Her var der diskotek, og før det var her biograf. Da vi begyndte at skrælle væggene af for spejle og andet, fik vi 70 centimeter mere rum og 40 centimeter mere loftshøjde, fortsætter han, da vi er kommet ind i den imposante sal. Der er ikke mange, der ved det, men hvis man åbner den dør, går et par meter og åbner en dobbeltdør mere, så står man inde i den store sal på teateret, siger han og nikker mod en af dørene på langvæggen:

- På den anden side har vi en bar, som kan servicere begge sale, og så er der masser af toiletter nedenunder.

Annonce

Hemmeligheder og gamle relieffer

Oprindeligt havde hotellet 63 værelser, men under restaurationen slog man nogle af de mindste værelser sammen, så der nu er 59 værelser.

- Før var det rum, vi står i nu, to værelser. Det var sådan, at toilettet til det ene værelse lå lige ved siden af hovedgærdet i det andet. Nu har vi slået dem sammen til ét værelse, så gæsten får mere plads og et bedre rum, fortæller Christian Holm.

Gulvene i gangen i den gamle bygning er lidt skæve, og dørene er lige så gamle som nøglesystemet er nyt. Værelserne er holdt i samme historiske stil, som resten af hotellet. Ikke mindst hotellets største værelse: Royal Suite.

Arbejdet med at restaurere lofterne kostede i sig selv det samme som et pænt stort parcelhus ifølge Christian Holm. Foto: Byens Hotel

- Det var her, Lichtenberg havde sit soveværelse. Suiten er på 82 kvadratmeter og er ekstra eksklusiv med 18 karat bladguld i loftet, loungeområde og et særligt flot badeværelse, siger Christian Holm.

Bladguldet er noget, der går igen i det gamle bibliotek, hvor man fandt flere spøjse detaljer under restaureringen.

- Vi fandt ud af, at der var nogle gamle relieffer over dørene. De blev sat i stand og viste sig at være jagtmotiver og billeder fra steder, som Lichtenberg havde besøgt ude i Europa, fortæller Christian Holm.

Royal Suite er det største værelse på Jørgensens Hotel i Horsens. Det var efter sigende her, Gehrdt de Lichtenberg havde sit soveværelse. Foto: Byens Hotel/Dan Nielsen

- De, som restaurerede disse relieffer, fandt også ud af, at der tidligere havde været loftsmalerier i flere af rummene. Vi fik nogle specialister op fra Vatikanet til at restaurere nogle af dem, og så har vi fået malet nogle nye. De tog på Thorvaldsens Museum for at hente inspiration. Så loftsmaleriet, du ser her, har to motiver af Thorvalsens solopgang og solnedgang, og så er der tilført nogle små hemmeligheder, som jeg holder for mig selv, siger Christian Holm og smiler hemmelighedsfuldt.

De, som restaurerede disse relieffer, fandt også ud af, at der tidligere havde været loftsmalerier i flere af rummene. Vi fik nogle specialister op fra Vatikanet til at restaurere nogle af dem, og så har vi fået malet nogle nye. De tog på Thorvaldsens Museum for at hente inspiration.

Christian Holm, ejendomsinspektør
Flere steder er loftsornamenteringen belagt med 18 karat bladguld. Foto: Byens Hotel

Den omfattende restaurering af Jørgensens Hotel blev indstillet til Renoverprisen 2021. Den var blandt de sidste seks projekter, der var i spil, men det blev Ørsteds Haver, der løb med prisen.

- Vi ville gerne have taget den førsteplads, men vi ved, hvad vi har lavet her, og det er vi enormt stolte af, siger Christian Holm

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand, og Trefors hjemmeside gik ned

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Annonce