Grøn omstilling: Der var asfalt på programmet under mandagens debatmøde om fremtidens transport, og blandt paneldeltagerne var primært fortalere for nye og udvidede motorveje med plads til flere biler.
Men hvordan hænger det sammen med målet om at reducere CO2-udslippet med 70 procent? Sådan spurgte både tilhørere og arrangementets ordstyrer, Mads Sandemann, der er er chefredaktør på JydskeVestkysten.
- Det er gammeldags at se på veje og motorveje som noget sort. Det kommer helt an på, hvad der kører på dem, sagde Henriette Kjær, politisk chef i transportorganisationen ITD.
Under debatten blev der skelnet mellem grøn omstilling inden for privatbilismen og grøn omstilling inden for godstransporten.
Hvad angår privatbilismen venter transportminister Benny Engelbrecht (S) lige nu på Eldrup-kommissionens anden delrapport. Den indeholder anbefalinger til, hvordan man kan opbygge en infrastruktur af ladestandere, som kan understøtte overgangen fra benzin- og dieselbiler til elbiler, fortalte ministeren og understregede, at emnet bliver en stor del af de kommende forhandlinger om ny infrastruktur i Danmark.
Grønne brændsler
For godstransporten rækker det ikke med ladestandere, for transportbranchen har fortsat brug for flydende brændstof. Blandt andet påpegede Henriette Kjær fra ITD, at nogle køretøjer bliver for tunge, hvis der skal påmonteres et batteri.
Men der er store perspektiver i en teknologi med det sælsomme navn Power-to-X, som der blandt andet laves forsøg med i Trekantområdet, fortalte Glenda Napier, der er administrerende direktør i Danmarks nye energiklynge. Teknologien kan omdanne strøm fra vedvarende energikilder til brint og videre til eksempelvis ammoniak, der kan bruges som brændstof i lastbiler, skibe og fly.
- Jeg ser store muligheder. Det er afgørende at få grøn brint ind, så vi får noget andet at køre på, sagde Michael Svane, der er branchedirektør i Dansk Industri.
Henriette Kjær erklærede sig enig, og påpegede, at den store udfordring nu er at skalere produktionen op, så det hænger sammen økonomisk. Inden det lykkes, er der ifølge hende andre muligheder for at skåne miljøet. Under debatten fortalte hun, at transportbranchen på trods af mere og mere kørsel allerede er lykkedes med at holde CO2-udslippet på et stabilt niveau med modulvogntog - altså lastvognstog på 25 meter.
- Så har man kun ét førerhus, som kan transportere meget mere. Det er en lavthængende frugt, sagde hun og henviste til Sverige, hvor det er tilladt at køre med 32 meter lange vogntog.
Michael Svane opfordrede til, at man ikke glemmer tog og skibe som en del af løsningen, når man taler grøn omstilling inden for godstransporten.
- Det er ikke kun et spørgsmål om, hvad der er i tanken. Der er mulighed for at kombinere transportformer, sagde han.
Henriette Kjær, politisk chef i ITDDet er gammeldags at se på veje og motorveje som noget sort. Det kommer helt an på, hvad der kører på dem