x
Annonce
Egtved

Støj, ekspropriation og linjeføringer: Borgermøde om ny midtjysk motorvej

Der foreligger forskellige bud på en linjeføring for en ny midtjysk motorvej. Hvordan de forskellige linjeføringer vil påvirke omgivelserne, er det, VVM-undersøgelsen giver et overblik over. Nogle af de vigtige konklusioner fra undersøgelsen vil blive gennemgået ved borgermødet onsdag. Illustration: Vejdirektoratet
Vejdirektoratet har fået udarbejdet en VVM-undersøgelse i forbindelse med planerne om en ny midtjysk motorvej. Undersøgelsen er nu i offentlig høring, og i den forbindelse holdes der onsdag borgermøde i Vingsted.

Vingsted: Der kører hver dag tusindvis af biler gennem Jylland via E45, og trafikprognoser viser, at antallet af biler på den jyske motorvej blot vil stige.

Derfor arbejder Vejdirektoratet på at etablere en ny motorvej parallelt med E45 fra Give til Haderslev - af mange kaldet Hærvejsmotorvejen, men officielt kaldet Ny Midtjysk Motorvej. I den forbindelse har Vejdirektoratet fået udarbejdet en VVM-undersøgelse, der handler om, hvordan en ny motorvej vil påvirke omgivelserne.

Der er forskellige linjeføringer i spil til den nye motorvej, blandt andet kan motorvejen føres vest eller øst om Billund. VVM-undersøgelsen viser, hvordan de forskellige linjeføringer hver især påvirker omgivelserne.

Nogle af hovedlinjerne i VVM-undersøgelsen samt nedslag i emner som støj og ekspropriation bliver gennemgået på en række borgermøder, blandt andet onsdag 26. februar på Vingsted Hotel & Konferencecenter klokken 19-21. Her vil Leif Hald Pedersen, projektchef i Vejdirektoratet, fortælle om undersøgelsens resultater.

Bagefter er der mulighed for at stille lidt spørgsmål eller komme med kommentarer in plenum, inden der er lagt op til, at man hver især kan tale med en række fagfolk om spørgsmål eller bekymringer.

- Vejdirektoratet stiller desuden med 10-12 fagfolk, der kan svare på folk spørgsmål om forskellige emner. Vi håber på at få en god dialog med borgerne på borgermødet, siger Leif Hald Pedersen.

Annonce

Ny Midtjysk Motorvej

Vejdirektoratet har gennemført en omfattende VVM-underøsgelse af en Ny Midtjysk Motorvej fra Give til Haderslev.

www.vejdirektoratet.dk/midtjysk kan man finde den sammenfattende VVM-redegørelse og en række baggrundsrapporter og faglige notater.

Desuden er der ”intelligente” kort, hvor man kan søge sin ejendom frem og se den fremtidige udbredelse af vejstøj fra de forskellige alternative forslag og den arealmæssige konsekvens ved gennemførelse af vejprojektet.

I et separat kort kan man se visualiseringer, der viser motorvejens placering i landskabet og mulige visuelle påvirkning af omgivelserne.

Planer vækker bekymringer

Lokalt vækker planerne om en motorvej omkring Billund stor bekymring hos borgere, der blandt andet er bange for, hvordan motorvejsplanerne vil påvirke de unikke naturområder ved Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage. Blandt de bekymrede er Steffen Jørgensen fra Frederikshåb, som sammen med Henrik Rask fra Billund tidligere på måneden stod bag et læserbrev i dagbladet.

- Luksusmotorvejen vil torpedere store sammenhængende, unikke naturområder. Her i området blandt andet Randbøl Hede, der sammen med Frederikshåb Plantage udgør Trekantområdets eneste stilleområde med over 50.000 besøgende årligt. Uanset linjeføring bliver hele området hårdt støjramt og dermed værdiløst i rekreativ forstand, lød det blandt andet i læserbrevet.

Også gruppen Hærvejsmotorvej Nej Tak er bekymret over motorvejsplanerne og ønsker i stedet, at man udnytter de motorveje, der allerede findes, bedre. Gruppen skriver på sin hjemmeside, at den vil deltage og vil uddele små skilte med gruppens navn og logo på, så det vil være lettere at se, hvor mange af deltagerne ved mødet der er imod motorvejsplanerne.

Høringsfrist 13. april

Borgermødet onsdag er et af i alt fem borgermøder, der bliver holdt - ét i hver af de fem berørte kommuner. Møderne vil have de samme overordnede rammer, men der bliver trukket forskellige lokale punkter frem ved hvert møde.

Møderne er en del af den offentlige høringsproces, der netop nu er i gang. Man har mulighed for at komme med sine bemærkninger og kommentarer til undersøgelsen i høringsperioden, som løber frem til 13. april.

Man kan læse mere om projektet og indesende høringssvar på www.vejdirektoratet.dk/midtjysk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce