Annonce
Vejle

Største fangst i nyere tid: Tre ton vandpibetobak beslaglagt i Vejle

I en lagerbygning i Vejle-området har ukendte bagmænd drevet en produktion af vandpibetobak uden at være registretret som virksomhed. I Danmark skal man ifølge tobaksafgiftsloven være registreret virksomhed, hvis man fremstiller eller sælger tobaksprodukter. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Hos en enkelt uregistreret virksomhed i Vejle-området har Skattestyrelsen beslaglagt knap tre ton vandpibetobak. Virksomheden skylder nu 3,6 millioner kroner i afgifter til staten.
Annonce

Vejle: "Den største fangst i nyere tid."

Sådan beskriver Skattestyrelsen en stor mængde ulovlig produceret vandpibetobak, styrelsen sammen med Sydøstjyllands Politi har beslaglagt i Vejle-området.

Næsten tre ton vandpibetobak - nærmere præcist 2.821 kilo - fandt styrelsen og politiet på uanmeldt kontrolbesøg ved en uregistreret virksomhed for nylig.

Virksomheden fra Vejle-området mangler at betale afgifter for cirka 3,6 millioner kroner. Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Den beslaglagte vandpibetobak blev kørt til Skattestyrelsens lager, hvor den blev vejet op. Det tog sin tid med en spandfuld ad gangen - i alt 2.821 kilo blev det til. Foto: Skattestyrelsen

Det var et tip fra Toldstyrelsen til politiet og Skattestyrelsen, der ledte myndighederne på sporet.

- Vi kom ud til en adresse, hvor der ligger et større lager. Derinde har man fremstillet tobak i store mængder. De har kørt produktionen fra ende til anden i lageret. Tobak blev fremstillet, blandet med smag og pakket til videre salg, men det hele er foregået uregistreret, siger Anne Sofie Hedemann, underdirektør for afgiftsområdet i Erhverv i Skattestyrelsen.

I Danmark skal man ifølge tobaksafgiftsloven være registreret virksomhed, hvis man fremstiller eller sælger tobaksprodukter - som for eksempel vandpibetobak.

Når der er tale om uregistreret virksomhed, altså fremstilling uden for lovens rammer, beslaglægger Skattestyrelsen de varer, som befinder sig i de lokaler, hvor fremstillingen foregår.

Annonce

Kan gøre et større krav gældende

Skattestyrelsen kan på grund af tavshedspligten ikke oplyse, hvor i Vejle-området bagmændene drev uregistreret vandpibetobaks-virksomhed.

Men Anne Sofie Hedemann fortæller, at styrelsen har mistanke om, at produktionen er foregået gennem en længere periode.

- Det virker ikke til at være en produktion, som lige er opstået. Vi er derfor ved at undersøge, om vi kan gøre et større krav gældende, og hvorvidt vi kan tildele en bødestraf, siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen går nu i gang med at opkræve de manglende afgifter på cirka 3,6 millioner kroner


Vi har ikke vidst, om tobakken kom fra udlandet eller Danmark. Men vi har haft en opfattelse af, at det kunne blive produceret i Danmark, og nu har vi i hvert fald fundet én, der producerer i større mængder.

Anne Sofie Hedemann, underdirektør for afgiftsområdet i Erhverv i Skattestyrelsen


Det er endnu uklart, hvilke markeder ud over Danmark, bagmændene har solgt til.

Ifølge Skattestyrelsen er det et kendt problem, at vandpibecafeer ikke har styr på, hvor tobakken kommer fra. Derfor har styrelsen en formodning om, at tobakken fra Vejle-området kan være solgt til caféerne.

- Når vi er på besøg på vandpibecaféer, er det meget ofte, at vi finder tobak uden dansk stempelmærke. Vi har ikke vidst, om tobakken kom fra udlandet eller Danmark. Men vi har haft en opfattelse af, at det kunne blive produceret i Danmark, og nu har vi i hvert fald fundet én, der producerer i større mængder, siger hun.

Annonce

Fokus på vandpibetobak

Skattestyrelsen har de senere år haft et styrket fokus på vandpibetobak og har i 2018 og 2019 været på 230 kontroller.

Styrelsen har sendt regninger for cirka 9, 3 millioner kroner i ubetalte afgifter. Det aktuelle beslag fra Vejle-området udgør dermed cirka en tredjedel af de foregående to års samlede beslaglæggelser.

- Det her er det største beslag vandpibetobak i cirka fem år fra en enkelt virksomhed, der producerer varerne i Danmark, og det viser jo, at der er god grund til, at det er et område, vi fortsat har meget fokus på, siger Anne Sofie Hedemann, underdirektør for afgiftsområdet i Erhverv i Skattestyrelsen.

Politiet oplyser, at man efterforsker sagen nærmere.

- Sydøstjyllands Politi kan bekræfte, at vi sammen med Skattestyrelsen har fundet et meget stort parti vandpibetobak. Nu er vi i gang med at efterforske sagen som en straffesag med henblik på at skabe et grundlag for at stille de rette til ansvar i sagen. Det forudser jeg, at der vil gå nogen tid med, siger politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen, leder af Efterforskningscentret i Sydøstjyllands Politi, i en mail.

Skattestyrelsens kontroller, når det gælder vandpibetobak, sker både som uanmeldte kontroller i vandpibeafeer, kiosker, på lagre og på adresser, hvor styrelsen får anmeldelser om, at der sælges eller nydes vandpibetobak.

Styrelsen modtager gerne anmeldelser, hvis en borger har mistanke om en uregistreret vandpibecafé eller en virksomhed, der producerer vandpibetobak uden at have de rigtige godkendelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce