Annonce
Erhverv

Stadig masser af plads til digitalisering trods corona-skub

Christina Hvid, direktør i Molio. Foto: John Ehbrecht
Coronakrisen har tvunget byggebranchen til at blive mere digital for at følge med, men den positive udvikling holder sig internt i virksomhederne, mens undersøgelse viser, at digitaliseringen på tværs af branchen ikke flytter sig.

- Helt overordnet står digitaliseringen inden for byggeriet fuldstændig stille. Og alligevel er der sket meget i de enkelte virksomheder og i delområder af byggebranchen.

Sådan lyder dommen på tværs af hele byggebranchen fra Christina Hvid, der er direktør i Molio, byggebranchens videnscenter, på baggrund af undersøgelsen Byggeriets Digitale Barometer, som virksomheden får udarbejdet hvert andet år.

Overordnet svarer 96 procent af virksomhederne, at der er udbytte at hente ved digitalisering, og alligevel er det en gammel sang, at det inden for nogle områder inden for byggebranchen står stille med digitaliseringen.

Barometeret

Byggeriets Digitale Barometer udarbejdes af analysevirksomheden Seismonaut for Molio hvert andet år for at undersøge tilstanden af digitaliseringen af byggeriet.

Byggeriets Digitale Barometer er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, som er foretaget blandt virksomheder i bygge- og anlægsbranchen i august 2020.

Men 2020 har budt på helt særlige udfordringer, og det har skubbet stort set alle virksomheder over på digitale platforme, fordi det har været sværere at mødes på kontorer og byggepladser grundet de mange restriktioner.

- Vi kan se, at de enkelte virksomheder internt er blevet en hel del mere digitale. Det har vi været tvunget til. Vores målinger under coronakrisen viser, at det er de digitale hjælpemidler, som gjorde, at byggeriet kunne holde produktionen i gang. Det kan være, at en projektleder ikke tog fra København til Aarhus for at tjekke nogle detaljer, men at han fik en person på byggepladsen til at tage nogle billeder og sende noget dokumentation på en anden måde, siger Christina Hvid.

Kobots er en af de virksomheder, der udvikler robotter til byggebranchen. Her ses en robot, som er udviklet til at skære gipsplader. Arkivfoto: Robert Wengler

Hun fremhæver de digitale mødeplatforme, som så mange blev bekendt med i 2020, som oplagte eksempler på digitalisering, men der er også en række branchespecifikke digitale værktøjer, som virksomhederne måske ikke for alvor var begyndt at bruge, men som de blev nødt til at finde frem på grund af coronanedlukningen.

Deri ligger Christina Hvids store forbehold, når hun konkluderer, at der ikke er sket meget i digitaliseringen af byggebranchen de seneste to år.

Annonce

Samarbejde på tværs halter

Der, hvor det til gengæld halter med digitalisering, er i samarbejdet på tværs af hele kæden fra planlægning til byggepladsen.

- Selvfølgelig er der sket rigtig meget internt i de enkelte led, men der, hvor digitaliseringen for alvor giver gevinst, er, når du har data, der kan flyde på tværs af byggeriet. Du kan virkelig tale om, at dataen giver en gevinst, når du eksempelvis bruger data, du genererer i planlægningen af en bygning, til bygningens driftfase, efter den er bygget, siger Christina Hvid.

- Der er vi ikke så langt, og der er meget, vi kan gøre endnu, konkluderer hun.

Dykker man ned i undersøgelsens tal, kan man se, at man i byggebranchen især er med, når det kommer til planlægning. Her svarer henholdsvis 80 og 89 procent, at de i nogen grad eller i meget høj grad bruger administrativ software og digitale værktøjer til byggemodellering, mens 71 procent svarer, at de benytter standarder for data og datadeling.


Skal du øge produktiviteten og dokumentere bæredygtighed, skal du have data og nye teknologier i brug.

Christina Hvid, direktør i Molio


Når man nærmer sig byggepladsen, falder anvendelsesgraden af ny teknologi kraftigt.

44 procent bruger slet ikke droner, 30 procent bruger 3d-print, kun 8 procent bruger i meget høj grad virtual reality, og kun omkring hver femte bruger robotter, selvkørende maskiner og automation.

Annonce

Teknologier på vej

Undersøgelsen tegner et billede af, at eksempelvis ingeniører i forvejen var langt fremme og derfor ikke har haft behov for at flytte sig. Til gengæld kan der gå noget tabt, når man bevæger sig fra kontorerne ud på byggepladsen, hvis man ikke har de rette digitale værktøjer.

- Skal du øge produktiviteten og dokumentere bæredygtighed, skal du have data og nye teknologier i brug. Et byggeri er et projekt bestående af forskellige virksomheder, som hver løser deres del, inklusive mange små og mellemstore virksomheder. Hver gang man begynder et nyt byggeri, er det i en ny konstellation med nye partnere, og det betyder, at den viden, man har opbygget i det forrige projekt, ikke nødvendigvis kan bruges i det nye projekt, siger Christina Hvid.

Molio

Er byggeriets videnscenter, som indsamler, behandler og formidler viden gennem digitale værktøjer, kurser, bøger og standardisering.

Primært skaber Molio digitale værktøjer, som understøtter byggeriet i samarbejde på tværs af led.

Molio driver også konferencecenter Huset Middelfart.

Ifølge Christina Hvid er der blandt andet et stort potentiale i at reducere spildtid på byggepladser.

- Der går eksempelvis meget spildtid med at vente på de rigtige materialer, enten fordi de ikke kommer til tiden, eller fordi der leveres en forkerte mængde, siger hun.

De fleste robotter, der udvikles til byggepladsen, betjenes via apps, der er lette at bruge. Arkivfoto: Robert Wengler

Netop logistik på byggepladsen er ifølge Christina Hvid blandt de oplagte steder, hvor man kan effektivisere i byggeriet i dag.

- Med blockchain-teknologi (teknologi til informationsdistribution og -sikring, red.) kan du lave ubrudte datakæder, hvor du kan se, hvor varer er, og hvad de bruges til. Det kommer virksomhederne til at arbejde med, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger hun.

Et andet eksempel på teknologi, der kan effektivisere i byggeriet, er digitale modeller af bygninger, som kan bruges til at reducere antallet af fejl i især meget komplekse byggerier.

- Det lyder meget banalt, men det er sværere end som så. Med digitale modeller kan man sikre sig, at eksempelvis rørføringen er gennemtænkt. Og når bygningen er færdig, kan man vedligeholde og fortsat bruge den digitale model i ombygninger og vedligehold af bygningen. Du kan bruge den til at optimere, forudsige og beregne, hvornår tag og vinduer skal skiftes, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Vejle er i top fem over hårdest ramt kommuner: Smittetal dykker en smule

Jelling

Kommunal kovending: Anbefaler trafikplan for Jelling - og dropper to vejprojekter til 1,4 millioner kroner

Annonce