Annonce
Børkop

Stadsarkitekten: Naturbyen er et meget inspirerende ord

Natur og by kan smelte sammen på mange måder. Her er det en park i Viborg, som er brugt som inspiration for en kommende klimapark, der skal skabes langs Skærup å i Børkop. Klimaparken er et af de steder, hvor by og natur fremadrettet kan smelte mere sammen. Arkivfoto
Børkop-området skal udvikles i retning Naturbyen. Det blev målsætningen efter flere måneders byvisionmøder. Men hvad er det for en størrelse? Stadsarkitekt Lisbet Wolters giver sit bud

Børkop: - Det giver meget fin mening, at Børkop-området valgte en byvision, hvor udviklingsområdet er Naturbyen. Og det er da et meget inspirerende ord, siger Lisbet Wolters.

Hun er Vejle Kommunes stadsarkitekt, så hendes ord vægter tungt i denne sammenhæng. Hun er maskinmesteren i maskinrummet.

- Og det er der, vi for alvor er lige nu. I maskinrummet. Der er fire medarbejdere, som er i fuld gang med at samle de mange input, vi har fået, og som skal stykke det sammen til en byvision, som både borgere og politikere i sidste ende kan se sig selv i, og som derefter skal godkendes, forklarer hun.

Så arbejdet er i fuld gang. Og kodeordet er Naturbyen.

- Det er jo ikke et fastlåst ord. Det er bare en retning. Den røde tråd i det, vi alle gerne må tænke på om Børkop-området fremadrettet. Det er et ord med masser af muligheder, for der er mange måder at tolke ordet på. Der vil nok være lige så mange måder at tolke det ord på, som der er folk, der har en mening om det, og det giver god dynamik, siger hun.

Selv tolker hun det gerne. Overordnet set i hvert fald.

- Det er to ord, der skal smelte sammen. Naturen og byen. To ord, der er lige vigtige. Det er ikke sådan, at nu skal naturen bare være overalt, for der er jo også et byliv. Det går begge veje, siger hun.

Annonce

Syv retninger blev til en

Ved seneste byvisionmøde var de mange idéer kogt ned til syv udviklingsretninger: Livsnydernes by, Barndommens land, Vækst med livskvalitet, Pendlerbyen, handels- og erhvervsbyen, Børkop 7080 og Naturbyen.

Det blev Naturbyen, som vandt, men det er ikke lig med, at de mange idéer fra de andre retninger glemmes. De tilpasses bare den naturby-mæssige retning.

Bred opbakning er påkrævet

Hvordan det helt lavpraktisk skal gøres, er det arbejde, der venter forude.

- Det kan ske på mange måder. Hvordan ser Naturbyens største torv egentligt ud? Det ved jeg ikke, men det er da en tanke, som åbner op for sjove idéer. Skal der måske være mere skov på torvet, eller er det for specielt og vil ikke give nogen som helst mening? Skal torvet en dag ændres, er det nærliggende, at man tænker både natur og by ind, for det er den retning, visionen jo gerne skal tage, siger hun.

Uanset hvad, kan visioner kun blive virkelighed, hvis der er opbakning. Ikke kun fra politikernes side. Men også, og især, fra de lokales side.

- Det hele afhænger af, at der er mange, som har lyst til at arbejde med visionen. Men måske står vi om nogle år og tænker, at den vision viste sig ikke at være noget, folk tog til sig, og så var det jo det. Men jeg håber bestemt, at Børkop-området bliver kendt både nær og fjern som stedet, hvor det står tydeligt frem, at her smeltes ordene natur og by sammen, siger Lisbet Wolters.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce