Annonce
Jelling

Startskuddet har lydt: Her kommer mange boliger de næste et-to år - men det populære rækkehus er forbudt

Lygterne langs Anesmindevej og Asta Andersens Vej har ikke haft mange at lyse for, men nu har byrådet givet grønt lys for næste etape byggemodning i et af Jellings nye kvarterer. Foto: Mette Mørk
Byrådet har trykket på startknappen i forhold til byggemodning af det næste område af Asta Andersens Vej. Der er kun fire byggegrunde tilbage af den første etape.

Jelling: Du har sikkert lagt mærke til det, for eksempel hvis du kører på Tørringvej mod Jelling i de mørke timer:

At der ind over marken står en bue af tændte gadelamper og lyser op. Storslået i betragtning af, at der er et enkelt beboet hus på den tidligere landbrugsjord vest for gården Anesminde.

Men nu kommer der til at ske noget i området, så lamperne får nogle flere at lyse for.

Annonce

Vejle Byråd har nikket til, at der skal byggemodnes en ny portion af marken. Der bliver tale om 23 såkaldte kompaktparceller. I den oprindelige lokalplan var der regnet med 16 villagrunde.

Normalt skal parcelhusgrunde være på mindst 700 kvadratmeter. Men her er grundstørrelsen sat ned til mellem 400 og 500 kvadratmeter, som der ifølge kommunen har været en vis efterspørgsel efter.

Det kommer til at betyde, at der kommer flere husstande og dermed måske også flere beboere i området. "Måske", fordi kompaktparcellerne kan henvende sig til familier i en aldersgruppe, hvor der bor færre pr. husstand.

Omvendt kan udstykningen ved at være mindre, og dermed billigere, måske være vejen ind på boligmarkedet for børnefamilier.

Det er en meget levende udstykning, kommunen har tegnet på Anesmindes mark nordvest for Jelling. Den ligner nærmest et syvbenet insekt med gult hoved. Og det er netop det gule areal, B5, der er aktuelt nu. Her skal der være 23 byggegrunde i kompaktformat. Til venstre for B5 ligger B4, som er der, hvor der allerede er bygget et hus, mens et andet er godt på vej. Illustration: Vejle Kommune

Det område, der nu skal byggemodnes, ligger nord om den store dam i området. Grundene kommer til at ligge på to rækker i en halvcirkel omkring en vej, der skal nyanlægges.

Det nye område ligger lige øst for de 13 grunde, der blev sat til salg som de første, og hvoraf der lige nu kun er fire tilbage.

De 23 grunde vil få huse, som ikke er sammenbyggede med andre. Så man kan gå hele vejen rundt om sit eget. Derimod kan der godt være to boliger i samme hus. Kravet er, at adskillelsen mellem de to boliger skal være vandret. Dermed er de traditionelle rækkehuse udelukket.

Fra artiklen

De 23 grunde vil få huse, som ikke er sammenbyggede med andre. Så man kan gå hele vejen rundt om sit eget. Derimod kan der godt være to boliger i samme hus.

Kravet er, at adskillelsen mellem de to boliger skal være vandret. Dermed er de traditionelle rækkehuse udelukket. Der kan godt bygges i to hele etager, så man slipper for skråvægge på første sal. Kravet er blot, at ingen del af huset må være mere end 8,5 meter høj.

Jelling runder 4000 i 2026

Hvis man skal tro Vejle Kommunes befolkningsprognose, stiger indbyggertallet i Jelling By fra nu 3718 til 4261 i 2032. Indbygger nr. 4000 ventes at dukke op i 2026.

  • Det kræver ekstra boliger, og de er ved at blive bygget. Der er et stort projekt på vej ved Haughus syd for Vejlevej. Langhusvej er snart fyldt.
  • Der er byggeri i gang syd for Menighedshuset ved Grangaardvej.
  • Marken ved Anesminde kommer i løbet af et par år til at give husrum til flere hundrede personer.
  • Desuden er der en privat udstykning på Frihedslunden sydvest for byen.

Det seneste par år er der opført rækkehuse af Jelling Boligselskab samt ved Grangaard Allé. Desuden er Frejas Have et eksempel på byfortætning. Her lå en firelænget gård med en bolig og stor have. Nu er der i stedet 18 boliger.

Udgifter til byggemodning anslås af Vejle Kommune at udgøre 6,2 millioner kroner. Formentlig kan byggemodningen forventes at være færdig i begyndelsen af 2023. Dog ikke helt, for der er afsat 800.000 kroner i 2026 til afslutning af området, når leverandører- og håndværkerbiler er færdige med at mosle rundt på villavejene.

Lige nu er der kun et færdigt hus og et under opførelse på gården Anesmindes tidligere mark syd vest for rundkørslen på Herningvej. Men det vil se meget anderledes ud om et-to år. Byrådet har netop sat gang i byggemodning af et nyt område omkring dammen til venstre for fotoets midte. Øverst til højre ses de seks vindmøller vest for Mølvang. Foto: Mette Mørk

Derefter er der forskelligt udstyknings- og tinglysningsarbejde at udføre. Grundene udbydes først til salg, når de er afsat i marken, så eventuelle købere kan se, helt nøjagtigt hvad de betaler for.

Derfor forventer Sussi Lundgreen, der arbejder med grundsalg på kommunens juridiske kontor da også, at grundene først vil kunne købes af kommende bygherrer efter sommerferien 2023.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

VEJLE

Første varsel om muligt trafikmareridt: Om tre uger spærres vital bro en hel weekend - senere skal den rives ned og genopbygges

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce