Jelling: Du har sikkert lagt mærke til det, for eksempel hvis du kører på Tørringvej mod Jelling i de mørke timer:
At der ind over marken står en bue af tændte gadelamper og lyser op. Storslået i betragtning af, at der er et enkelt beboet hus på den tidligere landbrugsjord vest for gården Anesminde.
Men nu kommer der til at ske noget i området, så lamperne får nogle flere at lyse for.
Vejle Byråd har nikket til, at der skal byggemodnes en ny portion af marken. Der bliver tale om 23 såkaldte kompaktparceller. I den oprindelige lokalplan var der regnet med 16 villagrunde.
Normalt skal parcelhusgrunde være på mindst 700 kvadratmeter. Men her er grundstørrelsen sat ned til mellem 400 og 500 kvadratmeter, som der ifølge kommunen har været en vis efterspørgsel efter.
Det kommer til at betyde, at der kommer flere husstande og dermed måske også flere beboere i området. "Måske", fordi kompaktparcellerne kan henvende sig til familier i en aldersgruppe, hvor der bor færre pr. husstand.
Omvendt kan udstykningen ved at være mindre, og dermed billigere, måske være vejen ind på boligmarkedet for børnefamilier.
Det område, der nu skal byggemodnes, ligger nord om den store dam i området. Grundene kommer til at ligge på to rækker i en halvcirkel omkring en vej, der skal nyanlægges.
Det nye område ligger lige øst for de 13 grunde, der blev sat til salg som de første, og hvoraf der lige nu kun er fire tilbage.
Fra artiklenDe 23 grunde vil få huse, som ikke er sammenbyggede med andre. Så man kan gå hele vejen rundt om sit eget. Derimod kan der godt være to boliger i samme hus. Kravet er, at adskillelsen mellem de to boliger skal være vandret. Dermed er de traditionelle rækkehuse udelukket.
De 23 grunde vil få huse, som ikke er sammenbyggede med andre. Så man kan gå hele vejen rundt om sit eget. Derimod kan der godt være to boliger i samme hus.
Kravet er, at adskillelsen mellem de to boliger skal være vandret. Dermed er de traditionelle rækkehuse udelukket. Der kan godt bygges i to hele etager, så man slipper for skråvægge på første sal. Kravet er blot, at ingen del af huset må være mere end 8,5 meter høj.
Jelling runder 4000 i 2026
Hvis man skal tro Vejle Kommunes befolkningsprognose, stiger indbyggertallet i Jelling By fra nu 3718 til 4261 i 2032. Indbygger nr. 4000 ventes at dukke op i 2026.
- Det kræver ekstra boliger, og de er ved at blive bygget. Der er et stort projekt på vej ved Haughus syd for Vejlevej. Langhusvej er snart fyldt.
- Der er byggeri i gang syd for Menighedshuset ved Grangaardvej.
- Marken ved Anesminde kommer i løbet af et par år til at give husrum til flere hundrede personer.
- Desuden er der en privat udstykning på Frihedslunden sydvest for byen.
Det seneste par år er der opført rækkehuse af Jelling Boligselskab samt ved Grangaard Allé. Desuden er Frejas Have et eksempel på byfortætning. Her lå en firelænget gård med en bolig og stor have. Nu er der i stedet 18 boliger.
Udgifter til byggemodning anslås af Vejle Kommune at udgøre 6,2 millioner kroner. Formentlig kan byggemodningen forventes at være færdig i begyndelsen af 2023. Dog ikke helt, for der er afsat 800.000 kroner i 2026 til afslutning af området, når leverandører- og håndværkerbiler er færdige med at mosle rundt på villavejene.
Derefter er der forskelligt udstyknings- og tinglysningsarbejde at udføre. Grundene udbydes først til salg, når de er afsat i marken, så eventuelle købere kan se, helt nøjagtigt hvad de betaler for.
Derfor forventer Sussi Lundgreen, der arbejder med grundsalg på kommunens juridiske kontor da også, at grundene først vil kunne købes af kommende bygherrer efter sommerferien 2023.