Annonce
Vejle

Ældreboliger dropper solceller: Lovgivningen er helt skør, mener formand

Oscar Werner Knudsen (til venstre) havde for nogle uger siden besøg af formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), for at fortælle ham mere detaljeret om boligafdelingens ønske om solceller. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Bestyrelsen for de kommunale ældreboliger i midtbyen har opgivet at få tag med solceller - formanden ryster på hovedet.

Vejle: Lyset er slukket for solcelletag over ældreboligerne i Frejasgade midt i Vejle.

I første omgang var det Vejle Kommunes lokalplan - i sidste ende er det statslige regler, der slukker håbet om alternativ energi til lejerne i de kommunale boliger.

Problemet er, at de almene boliger er kommunalt ejede. Den detalje udløser en tsunami af regler. Og som formanden for boligforeningen, Oscar Werner Knudsen, siger efter et møde med kommunens forvaltning:

- Vi må acceptere, at det ikke kan lade sig gøre. Med de statslige regler er det helt umuligt.

Kommuner og stat i klinch

  • Solcelle-striden mellem staten og kommuner har raset siden en regelstramning i 2013. Fagbladet Ingeniøren er blandt de nyhedsmedier, der har skrevet om problemstillingen.
  • Tilbage i februar sidste år kunne Ingeniøren blandt andet fortælle, at solceller for 25 millioner kroner skulle pilles ned, fordi de var ulovlige i forhold til reglerne.
  • Problemet er, at Energistyrelsen behandler kommunale solcelleanlæg som forsyningsvirksomheder. Anlæggene er knyttet til el-nettet, så man kan komme af med overskudsproduktion - og det udløser kravet om selskabsdannelse.
  • Et af problemerne er, at anlæggene betyder manglende indtægter for staten - en million kroner om året i form af manglende el-afgift og PSO har Energiforum Danmark regnet sig frem til ifølge Ingeniøren.
  • Kommunerne har i talrige klager blandt andet peget på, at reglerne kun gælder for kommunale tage. Der må gerne etableres solcelleanlæg på statens og regionernes bygninger.

Selskab for hvert anlæg

I sommer fik boligafdelingen første afslag fra kommunens forvaltning. Her henviste forvaltningen til lokalplan 1000, der gælder for ejendomme i Vejles bykerne. Solceller på taget ville være i strid med ønsket om at bevare det arkitektoniske udtryk af byens tage.

Da bestyrelsen med Oscar Werner Knudsen i januar valgte at indbringe sagen for det politiske system, blev svaret det samme. Et møde med formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), blødte dog op på fronterne:

Ejendommene er udstyret med sort skifertag, og Oscar Werner Knudsen kunne vise fotografier af tage, hvor solcellerne er integreret i sorte tagsten, der minder om netop den slags tage.

Resultatet blev, at boligforeningen skulle bede om endnu et møde med forvaltningen. Det er nu holdt, og her stødte ønsket så på de statslige forhindringer.

Tina Mølby, står i spidsen for kommunens ejendomsforvaltning og har dermed også ansvaret for ældreboligerne. Hun forklarer:

- Kommunerne er ramt af en helt skør lovgivning, når det gælder solceller. Der skal oprettes et selvstændigt selskab for hvert eneste anlæg, når det anbringes på eksisterende bygninger. Det er helt urealistisk. Samtidigt betyder reglerne, at kommunerne bliver trukket i bloktilskud for de indtægter, et anlæg indbringer.

Annonce

Kan ikke nåes

Af samme grund har Vejle Byråd har tidligere tilkendegivet, at kommunen ikke skal bruge kræfter på den slags projekter. Men selv hvis det var en mulighed, ville det ikke kunne lade sig gøre i tilfældet ældreboligerne i Frejasgade, hvor det nye tag på den sidste ejendom skal lægges op i de kommende uger.

Formand Oscar Werner Knudsen siger:

- Vi kan ikke nå det. Byrådsbeslutningen skulle i givet fald ændres - og det kan ikke ske på denne side af sommerferien. Samtidig skulle vi holde ekstraordinært afdelingsmøde for at få godkendt ekstraudgiften til solcellerne.

Boligforeningen har ikke fået en præcis pris på, hvad det ville koste at udskifte de almindelige tagplader med den nyeste generation plader med solceller. Men formanden er ikke i tvivl om, at ekstraudgiften ville blive så stor, at medlemmerne siger nej. Også i lyset af, at de statslige regler fjerner udsigten til, at man kan spare penge på varmeregningen:

- Huslejen ville mindst stige med et par hundrede kroner om måneden. Og det vil folk ikke - heller ikke, når det gælder hensynet til vores børn og børnebørns fremtid, lyder det fra Oscar Werner Knudsen med henvisning til det klimaargument, han brugte i den allerførste meningsudveksling med politikere og forvaltning.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce