Annonce
Børkop

Staten vil bygge en bro lige ude foran stuehuset: Vi får Danmarks mest usælgelige hus

Henrik Andersen viser her med højre hånd, hvor vejen op til broen skal gå. Den vil, ifølge ham, komme så tæt på huset samt oppe i den højde, hvor han har hånden. Til venstre ses genboen Flemming Sørensen, mens udvalgsformand Gerda Jørgensen (V) - teknisk udvalg - ses til højre. Foto: Jørgen Flindt
Henrik Andersen er meget vred og frustreret. Hvis Banedanmark holder fast i, at broen ved Toftum skal flyttes lidt mod nord, vil det betyde, at rampen til broen kommer til at gå lige ude foran familiens stuehus.

Toftum: Forestil dig, at du har en meget lille forhave, hvor der er plads til, at der kan holde en bil, men så heller ikke meget mere. Og så kommer staten forbi og siger, at vi snupper lige det halve af forhaven, og så bygger vi en vej, der skal hæves op i højden.

Det kan blive virkelighed for Henrik og Lene Andersen i Toftum ved Børkop.

De frygter, at Banedanmark er ved at stavnsbinde dem til deres hus. De får et hus, som en ejendomsmægler vurderer ikke vil kunne sælges. Og som Banedanmark ikke vil ekspropriere.

- Vi elsker at bo her, men der er jo ingen mennesker, som vil bo i et hus, hvor der kører biler og tung trafik som traktorer og lastbiler et par meter udenfor vinduet. Det er uanstændigt, det Banedanmark har gang i, siger en meget frustreret Henrik Andersen.

Han forklarer, hvad det er, han og Lene er blevet stillet i udsigt.

- Banedanmark har fortalt os, at man vil bygge broen her få meter længere mod nord end den nuværende bro. Og det betyder, at rampen op til broen kommer til at gå lige foran vores hus. Den vil også kappe kanten af vores redskabskur, og så gå ind gennem forhaven lige forbi stuehuset. For at gøre ondt værre skal vejen hæves, så bilisterne kommer op i højde med vore stuevinduer, og de kan kigge lige ind i stuen, og vi kan kigge lige ud på dem, siger han.

Hvad angår kældervinduerne, bliver de ubrugelige. Her kommer man til at kigge lige ind i den rampe, der fører trafikken op på broen.

Togene skal køre på strøm

  • Den planlagte togbro ved Henrik og Lene Andersens hus på Toftumvej er en del af Banedanmarks store elektrificerings-program.
  • Programmet skal gøre det muligt at udskifte de nuværende diesel-tog med el-tog på det danske jernbanenet.
  • I dag er jernbanenettet kun delvist elektrificeret, og elektrificerings-programmet skal gøre i alt 1362 kilometer jernbane klar til el-tog.
  • Det betyder blandt andet, at en lang række broer på de strækninger, der skal elektrificeres, skal udskiftes og gøres højere for at give plads til ledningerne, som leverer kørestrøm til el-togene.
  • Blandt de strækninger, som står foran at blive elektrificeret, er den 108 kilometer lange strækning mellem Aarhus og Fredericia.

Vil flytte forhaven om bagved

Det er selvsagt ikke den sjoveste udsigt, Henrik og Lene Andersen dermed får.

Men selvom nabohuset nærmere jernbanen allerede er eksproprieret, skal parret ikke skal forvente, at deres hus og grund kan blive det.

- Vi vil allerhelst, at der blev bygget den tunnel længere mod nord, som alle regnede med. Men det vil Banedanmark ikke. Herfra har man meldt ud, at man heller ikke vil ekspropriere, men kun give en erstatning. Den erstatning kan vi ikke bruge til en dyt, for vi får et hus, vi aldrig kan komme fra, forklarer han.

Som erstatning for den manglende forhave, vil Banedanmark i stedet tilbyde at lave en indkørsel og carport bag deres hus. På deres egen grund.

- Det vil så betyde, at de tager den eneste del af vores egen baghave, der er i plan, og så lave det om til et sted, hvor vi kan parkere. Det har vi bestemt ingen interesse i. Det er en meget dårlig løsning, for det vil fjerne den store værdi, haven giver os, siger han.

Annonce

Også frustreret over kommunen

Så frustrationen er åbenlys, for ud over at den nye bro vil gøre deres hus usælgeligt, gør den, ifølge Henrik Andersen, også ondt værre rent trafikalt.

- Vejen er for smal, og trafikken er for tung. Også selvom der ikke må køre tung trafik her, så gør der det alligevel. Det har vi gjort myndighederne opmærksom på gennem flere år, men det sker der ikke noget ved. Nu planlægger de en ny bro, men det vil være lig med endnu mere trafik, også den tunge trafik. Det er en helt igennem forfærdelig løsning, som Banedanmark vil lave, siger han.

Han er også frustreret på Vejle Kommune.

- Nu er det over 25 år, der har været snak om, hvad der skulle ske med den smalle bro over Toftum. Og der er aldrig sket andet end snak. Det virker til, at de har lurepasset for længe, og nu er løbet ved at være kørt. Banedanmark har travlt, og de har allerede været her for at måle ud i vores have, og hvad skal vi stille op? Vi er de små mod de store, siger han.

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at få en kommentar fra Banedanmark, men det har indtil videre ikke kunne lade sig gøre.

Huset ind mod jernbanen er blevet eksproprieret, men det er husene ved siden af ikke. Broen skal flyttes lidt længere mod nord (ned i billedet). Det betyder, at bøgetræet midt i billedet ved det hvide hus skal fjernes, for det er her, den nye vej op til broen skal gå. Et par meter fra stuehuset. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce