Annonce
Vejle

Statsministeren gav en mavepuster: Vejles kulturliv lammet i månedsvis

Det er blevet en kold tid, vi lever i, rent kulturelt. Måske skal vi hen mod juleudsmykningens tid, før forbuddet mod større forsamlinger bliver ophævet. Coronaen har indtil videre kostet fem en halv måneds kulturliv. Arkivfoto: Leif Baun
Statsministeren rev lige fem måneder ud af Vejles fælles kulturliv på pressemødet mandag aften. Kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen forventer, at kommunen får hænderne fulde de kommende dage bare med at begrænse skaderne.
Annonce

Vejle: Det kan godt være, at statsministeren mandag aften talte om en lille, forsigtig, kontrolleret åbning af dele af samfundet. Men Vejles Kommunes kulturaktører hørte nok snarere en nedlukning på nærmest ubestemt tid af kulturaktiviteterne.

Vejle Amts Folkeblad var mandag aften i kontakt med kulturens politiske formand i kommunen, Dan Arnløv Jørgensen. Han erklærede sig både skuffet og deprimeret over statsministerens tale.

- Det var en mavepuster. Jeg tror, vi er temmelig rystede lige nu. Vi havde set frem til en vis åbning. Nu har vi nærmest mistet håbet, siger han.

Statsministerens tale var en mavepuster. Jeg tror, vi er temmelig rystede lige nu. Vi havde set frem til en vis åbning. Nu har vi nærmest mistet håbet.

Dan Arnløv Jørgensen (K)

Annonce

Fem måneder forsvundet

Forbuddet mod store forsamlinger er forlænget til udgangen af august. Det betyder farvel til masser af aktiviteter de næste fem måneder:

Fjordfestival, sankthans i Skyttehushaven og andre steder, Give Open Air, Jelling Musikfestival, mange arrangementer i Vejle Musikteater, hvoraf nogle allerede er udsat en gang, cykelløb som DM og Post Nord (det er dog ikke kommunens men Dansk Cykelunions beslutning), alle tre gange Rock i Byparken, verdensballet på Jellinghøjene og meget mere.

- Hvad skal vi dog få tiden til at gå med? Vi skal afvikle et eller andet. Vi prøver at finde alternative veje. Vi kan ikke bare udsætte tingene, for kalenderen bliver tæt pakket af alle de ting, vi skubber foran os. Det var derfor, vi valgte helt at aflyse Spotlight, siger han.

Annonce

Det tal har vi brug for

Den store usikkerhed ligger i begrebet "store forsamlinger". Statsministeren blev spurgt på pressemødet, og det fremgik, at man endnu ikke har lagt sig fast på et tal. Dan Arnløv Jørgensen forventer dog, at Vejle Musikteater vil være lukket de næste fire måneder. Uanset tallets størrelse kan det være, at publikum slet ikke tør købe billetter.

- Vi har virkelig brug for det tal, konstaterer formanden for kultur- og idrætsudvalget.

Det er især maj og august, der er dyre måneder at tabe i omsætning for eksempelvis musikteatret. Derfor er Dan Arnløv Jørgensen også allerede nu indstillet på, at musikteatret skal have en saltvandsindsprøjtning for at kunne køre videre, når krisen en gang er drevet over. Mens indtægtssiden står stille, er der stadig udgifter til løn, og aflysningerne af koncerter og andre optrædener vil nok komme til at koste. Fra sag til sag bliver der en forhandling med artisterne. Og her er en balancegang. Man kan ikke bare spille hård hund og afvise enhver betaling, for der kommer jo en almindelig dag en gang igen, hvor man gerne vil være gode venner med artisterne. Så en vis troværdighed skal bevares.

Her er nogle af de arrangementer, der bliver aflyst

Her er et overblik over nogle af de større arrangementer, vi går glip af på kulturområdet de næste fem måneder:

7. april til 31. august: Vejle Musikteater ventes at være lukket for alle aktiviteter. Det rammer over 20 større begivenheder som Bryan Adams, Mamma Mia musical, Dansequillibrium og Ørkenens sønner.

28.-31. maj: Jelling Musikfestival.

13. juni: Give Open Air

21. juni: DM i linjeløb i Give (aflysning besluttes af Danmarks Cykle Union)

23. juni: Sankthans i Skyttehushaven og andre steder.

2. august: Verdensballet på Jellinghøjene

13. august: Post Nord cykelløb (aflysning besluttes af Danmarks Cykle Union).

14. , 21. og 28. august: Rock i Byparken

22.-23. august: Vejle Fjordfestival.

Annonce

Helt uoverskueligt

- Lige nu er jeg faktisk allermest bekymret for de mange kunstnere, scene-, lys- og lysfolk, der arbejder freelance, for der er bare intet arbejde at få. Jeg er også bekymret for de afledte effekter i for eksempel Vejles restaurationsliv, hvor man er afhængige af den omsætning, som kommer af de forskellige arrangementer i byen og på musikteatret og andre steder. Vi kunne nok klare os 1-2 uger og så tage et par uger mere, fordi vi havde noget at se frem til. Men det her er helt uoverskueligt, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Han forventer, at Vejle Kommune får fuldt op at gøre med dét, han kalder "damagecontrol" de næste dage - det vil sige med at begrænse skaderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Covid-19 på kommunens største skole: Endnu et barn er konstateret smittet

Vejle

Sikke en kamp i Nørreskoven

Annonce