Annonce
Kultur

Sten bliver musikkens mand i Vejle Kommune

Sten Byriel, der for nyligt er flyttet til Tågelund sammen med sin mand, starter 1. april som chef for Vejle Musikskole. Han har mange planer og tanker om, hvordan han kan påvirke en opblomstring af musikskolen rundt om i hele kommunen. Foto: Mette Mørk
Efter 34 år som operasanger ved Det Kongelige Teater skal Sten Byriel, der nu er bosiddende i Tågelund, være chef ved musikskolen i Vejle Kommune. Drømmene og visionerne rækker vidt, og samtidig handler det om nærhed, nuet og musikalske fællesskaber.
Annonce

Egtved: - Jeg glæder mig enormt meget til at starte. Og tænk, nu skal jeg til at være chef i en kommune, lyder det fra den 62-årige Sten Byriel, der har skiftet den høje puls i hovedstadsområdet og en 34 år lang karriere som kongelig operasanger ud med et landsted ved Tågelund og en stilling som musikskolechef ved Musikskolen Vejle Kommune fra 1. april.

- Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang, tilføjer Sten Byriel.

Hans glæde og forventninger mærkes tydeligt, mens han sidder ved køkkenbordet i hjemmet ved Tågelund, klar til at berette om, hvem han er, og hvad han kan byde på.

Fra køkkenvinduet er der udsigt til åbne vidder, smukke søer, og her er helt roligt. Ingen forstyrrende storbystøj. På bordet falder lyset på de små bobler, der flyder opad i rustikke glas fyldt med fransk alkoholfri økologisk ferskenchampagne, og i en skål står farverige engelske vingummier. Ligeledes fornemmer man en lethed, en dybde og helt klart en masse kulør ved denne musikkens og sangens mand.

Sten Byriel fortæller, at han og hans mand, Torben Hærslev, der er enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed i Kolding, ikke et øjeblik har fortrudt, at de er flyttet til det jyske, og særligt til dette område nær Egtved, hvor naboskabet blandt andet byder på kunstneriske og musikalske mennesker og en særlig natur, som man ikke finder lignende mange andre steder i Danmark.

Og ikke mindst ser Sten Byriel en rigtig god mening med, at han nu skal i gang med at betræde de bonede kommunale gulve i musikkens tegn. Han er parat, velforberedt og samtidig fyldt med idéer og drømme på musikskolens og alle børns og unges vegne.

Musikskolen skal være meget mere synlig. Vi skal ud i gader og stræder, og alle børn og unge i hele kommunen skal på den ene eller anden måde have mulighed for at komme og være med.

Sten Byriel, kommende chef for Vejle Musikskole

Annonce

Soloundervisning er ikke det eneste rigtige

Noget af det første, Sten Byriel har sat sig for som ny musikskolechef, er at gøre op med den tendens, der er i faget om, at soloundervisning er det eneste rigtige.

- Musik er noget, vi skaber sammen, og musik skaber samvær. Det er, når vores børn samler et band, eller når vi mødes og synger sammen. Vejle Musikskole skal være for alle. Derfor skal vi udvikle nogle undervisningstilbud, som gør, at alle uanset social og kulturel baggrund har lyst til at starte til musik, siger Sten Byriel.

Han husker også, da han selv som barn og ung gik til blandt andet korsang.

- Det var helt fantastisk, når jeg var til korsang. Bare den oplevelse det var, når der opstod en smuk resonans, og man mærkede, at man var en del af noget større. Dét var noget, der gav mig lyst til at arbejde videre med sang og musik, forklarer Sten Byriel.

Netop denne glæde ved at skabe musikalske oplevelser i fællesskaber, har han siden gennem sit liv observeret som værende noget helt universelt.

- Og så er jeg sikker på, at de, som har helt særlige talenter, og som vil noget med musikken, nok skal poppe op og komme videre. Plus at der naturligvis stadig vil være muligheder for talentudvikling i Vejle Musikskole.

Annonce

Musik i livet skaber en bedre fremtid

Sten Byriel er også overbevist om, at når man giver børn og unge mulighed for at mærke glæden ved musikken, især i fællesskaber, så betyder det også et rigere liv for dem i fremtiden.

- Musikken spiller en helt essentiel rolle i samfundet. Man har ved et amerikansk studie vist, at musik og andre æstetiske fag både fører til længere uddannelser, bedre jobs og større socialt engagement, fortæller Sten Byriel.

Og ikke blot skal musikken ifølge den nye musikskolechef være dannende og skabe et godt levegrundlag for fremtidens voksne, den skal også være en øjenåbner.

- Vi skal i Vejle Musikskole også have undervisning i for eksempel saz (et langhalset strengeinstrument, som man bruger i eksempelvis Tyrkiet, red.), og mange andre spændende instrumenter. Og eleverne skal have mulighed for at lære mere om for eksempel afrikansk og arabisk musik. Vi skal i det hele taget være mere mangfoldige, forklarer Sten Byriel med stor entusiasme.

Sten Byriel

Sten Byriel er født 14. juni 1957 i Torsted ved Horsens.

Han har en lang musikalsk uddannelse ved Musikvidenskabelig Institut, Århus Universitet, Det Jydske Musikonservatorium med sang som hovedfag, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Operaakademiet og Det Kongelige Teater.

Sten Byriel har blandt andet sunget på en stribe store scener som Bayricher Staatsoper München, Den Norske Opera Oslo, Volksoper Wien, Deutscher Statsoper Unter den Linden Berlin, Têatre du Chartelet Paris, Vlaamse Opera Antwerpen, Teatro Real Madrid, Grande Thêatre Geneve og Den Norske Opera i Oslo.

Han fik sin debut med Papagenos Tryllefløjten på Det Kongelige Teater i 1985 og har været ansat der som operasolist frem til august 2019.

Sideløbende har han undervist på Psykoterapeutisk Institut, Aarhus og har været censor ved Musikterapeutisk Institut, Aalborg Universitet.

Chef for Vejle Musikskole fra 1. april 2020.

Sten Byriel bor i dag på en ejendom i Tågelund nær Egtved med sin mand Torben Hærslev, der Enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed i Kolding.

Annonce

De vrede unge og millennium-generationen

Ligeledes drømmer han også om at kunne tilbyde de mere vilde og vrede unge mennesker at kunne bruge musikken til at kunne udtrykke sig.

- De skal da have mulighed for at gå til rap, måske skal de selv skrive deres sange, og måske kunne det gøres i samarbejde med Xeneriet i Spinderihallerne. Det kunne jo være, at vi kunne hjælpe de vrede unge til i fremtiden at blive kreative voksne, konstaterer han.

For Sten Byriel er det også vigtigt, at musikskolen har øje for, hvordan man kan møder den unge generation, millennium-generationen, som den hedder i dag, i øjenhøjde. Og han er meget fortrøstningsfuld.

- De unge i millennium-generationen er rent faktisk meget socialt interesserede. De vil gerne hinanden og fællesskaberne, og de er velinformerede og har høje forventninger til både sig selv og til omgivelserne. For dem er alt muligt. Det er noget, jeg glæder mig meget til at arbejde med.

Noget Sten Byriel også glæder sig til, er at komme til at møde og arbejde sammen med alle lærerne under Vejle Musikskole.

- Her er det også enormt vigtigt for mig at møde de enkelte lærere, hvor de er og som de individuelle mennesker, de er, siger han.

Musikken har altid haft en stor plads i Sten Byriels hjerte og liv, og sådan vil det også være fremover. Foto: Mette Mørk
Annonce

I fuld blomstring

I det hele taget er Vejle Kommunes kommende chef for musikskolen fyldt med forventninger, energi og vilje til at sætte musikskolen i fuld blomstring.

- Og så skal musikskolen være meget mere synlig. Vi skal ud i gader og stræder, og alle børn og unge i hele kommunen skal på den ene eller anden måde have mulighed for at komme og være med, lyder det fra "musikkens mand" i Vejle Kommune, der for øvrigt netop har taget en lederuddannelse ved Erhvervsakademiet i Kolding, hvor han præsterede et 12-tal til eksamen.

Dermed har han toppet sine kompetencer i forhold til at skulle lede en kommunal musikskole med endnu mere end sin ellers mangfoldige musikkarriere, hvor han udover sit metier som operasanger også har været fagligt engageret og har stor erfaring med undervisning.

Kommende chef for Vejle Musikskole vil løfte til nye højder. Drømme og visioner rækker vidt. Og det handler om nærhed, nuet og musik i fællesskab. Foto: Mette Mørk
Annonce

Tilbage til rødderne, næsten da

Sten Byriel er født og opvokset ved Horsens. Siden har han boet i Københavnsområdet, og han har via sit job som operasanger rejst rundt på verdens scener.

- Nu er jeg næsten kommet tilbage til rødderne. Jeg har været rundt omkring, og jeg har lært meget af livet. Da jeg var ung, havde jeg faktisk en drøm om at blive lærer. Det blev jeg aldrig, men nu kommer jeg alligevel til at få indflydelse på børn og unges undervisning, fortæller Sten Byriel, der samtidig ikke har lagt operaen helt på hylden.

Han vil stadig deltage enkelte koncerter, lave kammermusik og lignende, dog er det slut med de helt store opsætninger. I første række kommer nu livet i Tågelund, musikskolen og parrets otte grand danois-hunde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce