Annonce
Trekantområdet

Stiftet nedlægger veto mod udviklingsplan for Ødis

Ødis kirke blev opført i 1857, den blev tegnet af stadsbygmester L. A. Winstrup, og er senest blevet restaureret i 2004. Inden den nuværende kirke blev bygget, lå en middelalderkirke på stedet, fra den er det kun døbefonten som endnu er bevaret. Arkivfoto

Haderslev Stift har bremset arbejdet med en udviklingsplan for Ødis, fordi man mener, den vil gøre skade på indsigten til Ødis Kirke. Forhandlingsmøde er aftalt.

Ødis: Lige inden fristen udløb, har Haderslev Stift nedlagt veto mod den store plan, der skal bane vejen for, at Ødis kan skifte status fra landzone til byzone og udvikle sig med blandt andet flere boliger og butikker.

Planen har været undervejs i et par år, og der har været holdt flere borgermøder, før Kolding Kommune udsendte det planforslag, som nu har været i offentlig høring frem til 24. januar.

Nu har stiftet så trådt hårdt på bremsen og brugt sin beføjelse til at nedlægge veto mod planen. Derfor kan byrådet ikke vedtage den i sin nuværende form.

Tidligere formand for byrådets plan-og boligudvalg, Poul Erik Jensen (S), er rasende.

- Det kommer bag på os, at stiftet kommer på det her tidspunkt. Det er i allersidste øjeblik. De kunne have meldt ud for lang tid siden. Det er jeg gal over, siger Poul Erik Jensen, som mener, at stiftets bekymring for indsigten kirken og dens omgivelser er "noget pjat".

Han henviser til, at begrundelsen for vetoet blandt andet er, at udviklingsplanen åbner mulighed for en mindre og op til seks meter høj bygning til rekreative funktioner ved Ødis Sø til glæde for landsbyens borgere.

Også en mulig antennemast, en mulig tranformatorstation og et muligt regnvandsbassin indenfor kirkens fjernområde siger stiftet nej til.

Veto

I sit veto skriver Stiftsøvrigheden ved Haderslev Stift bl.a., at "planforslaget vurderes at være i strid med de kulturhistoriske interesser, der er knyttet til Ødis Kirkes nuværende markante placering i Ødis by og i landskabet omkring Ødis by". Stiftet forudser bl.a. at planforslaget ved sin udførelse kan skade den "ganske enestående indsigt til kirken" fra blandt andet Steppingvej, når man kører forbi skolen og mod Ødis.

Kolding Byråd kan kun vedtage en udviklingsplan for Ødis, hvis man kan nå til enighed med Haderslev Stift om at ændre den plan, der nu er nedlagt veto mod.

Udviklingsplanen for Ødis inddeler landsbyen i fire områder, hvor anvendelsesmulighederne bliver forskellige. Kirken ligger i delomoråde 1. Kort: Kolding Kommune

Stenalderen

Formanden for Lokalrådet i Ødis, Jens Jørgensen, er oprørt over Haderslev Stifts veto.

- Det bremser jo den plan, vi nu har arbejdet med i godt og vel to år. Nu havde vi endelig fået lavet en plan, som var spiselig for stort set alle i Ødis, og generelt går de fleste rundt og klapper i hænderne. Og så kommer det her.

Hvad betyder det, hvis udviklingsplanen falder til jorden?

- Så dør vi som landsby. Hvis vi ikke får flere tilflyttere til byen med de fordele, det indebærer, så er vi bombet tilbage til stenalderen.

Jens Jørgensen mener, at stiftets bekymringer for indsigten til Ødis Kirke som følge af de tiltag, som udviklingsplanen giver mulighed for, er "skudt langt over målet".

- Det er helt ude af proportioner. Og jeg kan ikke forstå, at stiftet på den her måde kan sætte alt i stå i et demokratisk samfund i 2018, siger Jens Jørgensen.

Annonce

Møde aftalt

Venstres Asger Christensen, som passer formandsstolen i plan-, bolig- og miljøudvalget, mens Birgitte Kragh er på orlov, kalder det "lidt ærgerligt, at man trækker veto-kortet så sent" i stedet for at have henvendt sig til kommunen noget før.

- Men nu har by- og udviklingsforvaltningen aftalt et forhandlingsmøde med Haderslev Stift, og så håber jeg, at det hele lander, som vi gerne vil have det. Ellers må vi tage den derfra, siger Asger Christensen.

Haderslev Stift har tilkendegivet overfor Kolding Kommune, at man gerne deltager i et møde til en forhandling om at justere udviklingsplanen, så den ikke generer Ødis Kirke, som udgør "et endog meget markant kendingsmærke i byen og landskabet omkring Ødis," som det hedder i vetoet.

På grund af mødeaktivitet er det ikke lykkedes at få yderligere kommentarer fra Haderslev Stift.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Jeg havde ellers glædet mig!

Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Jelling har en plan: Når du ikke må komme på festival - kommer festivalen hjem til dig

Annonce