Annonce
Egtved

Stjålet dåbsfad er blevet fundet

Dåbsfadet blev stjålet sammen med blandt andet dåbskanden og alterkalken. Fadet er til præstens glæde dukket op igen - men resten er formentlig væk for altid. Arkivfoto
Al Ågård Frimenigheds kirkesølv blev stjålet ved et indbrud i starten af april. Dåbsfadet er nu dukket op, men resten er formentlig væk for altid, vurderer menighedspræst.

Ågård: Natten til torsdag 4. april var der indbrud i præstegården hos Ågård Frimenighed. Her blev alterkalk, oblatdåse, oblatdisk samt dåbskande og dåbsfad i sølv med smukke inskriptioner stjålet - effekter, der alle knytter sig til frimenighedens historie, og derfor alle har en stor affektionsværdi for blandt andre frimenighedspræst Henrik Jensen.

Nu er en af delene dukket op, nemlig dåbsfadet, som kirken fik i gave i anledningen af sit 100-års jubilæum i 1989.

- Vi blev kontaktet af sønnen til en landmand, som havde været ude og hjælpe med at sætte hegn op mellem Højen og Jerlev. Han havde fået øje på noget, der lå og glimtede i solen. Han troede først, det var en tabt hjulkapsel, men da han kom tættere på, kunne han se, det var et dåbsfad, fortæller Henrik Jensen.

Annonce

Jeg har en teori om, at tyvene har kigget nærmere på altersølvet og har set, at dåbsfadet som det eneste ikke var tretårnet sølv og derfor nok ikke var så meget værd, og så har de smidt det fra sig.

Henrik Jensen, frimenighedspræst

Resten er formentlig smeltet om

Politiet eftersøgte efterfølgende området med hundepatrulje for at se, om flere af de stjålne dele kirkesølv måske også var blevet smidt i nærheden, men uden held.

- Jeg har en teori om, at tyvene har kigget nærmere på altersølvet og har set, at dåbsfadet som det eneste ikke var tretårnet sølv og derfor nok ikke var så meget værd, og så har de smidt det fra sig, gætter frimenighedspræsten.

Resten er formentlig væk for altid.

- Det er sikkert allerede smeltet om. For hvad skulle man ellers bruge den slags altersølv til? Der er næppe nogen, der drømmer om at have en alterkalk stående midt i stuen. Samtidig er de forskellige dele forskellige af unikke graveringer, så man kan formentlig ikke sådan sælge dem videre, siger Henrik Jensen.

Politiet har henlagt sagen

Frimenigheden har også fået brev fra politiet om, at sagen er henlagt.

- Vi har fået at vide, at vi ikke skal regne med at se effekterne igen. Eneste chance skulle være, hvis tyvene måske har lagt det et sted og venter på at have flere effekter, som de så fragter videre samtidig, og politiet finder det under en ransagning. Men vi må nok erkende, at det er væk, siger han med ærgrelse i stemmen.

Til efteråret skal frimenighedens bestyrelse tage stilling til, hvordan kirkesølvet skal erstattes.

- Måske skal vi rekonstruere det stjålne, måske skal vi købe noget helt andet, eller måske skal vi se, om vi kan få doneret noget. Indtil videre har vi været heldige at kunne låne et sæt fra frimenigheden i Rødding, som havde et ekstra, siger Henrik Jensen, der glæder sig over, at dåbsfadet i det mindste er tilbage i Ågård, hvor det hører til.

Frimenighedspræst Henrik Jensen glæder sig over, at dåbsfadet er dukket op men ærgrer sig samtidig over, at det ikke er lykkedes at finde resten af de stjålne effekter. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Vejlenserne siger farvel til Albert: Tak for de unikke billeder. Dig glemmer vi aldrig

Annonce