Annonce
Vejle

Den store stopknap: Byrådet kan nedlægge forbud mod Posthusgrund-plan

To klageinstanser skal fortsat kigge på plangrundlaget for byudviklingen på Posthusgrunden. Går de to klagesager NPV's vej, kan udviklingsselskabet efter tre års venten erhverve sig den nødvendige jord i Vejles midtby. Arkivfoto
To klageinstanser skal fortsat kigge på plangrundlaget for Posthusgrunden. Går de to sager NPV's vej, kan byrådsflertallet trykke på en sidste stopknap.

Vejle: Udviklingsselskabet NPV har - som Vejle Amts Folkeblad skrev lørdag - anmodet Planklagenævnet om at genoptage sagen om Posthusgrunden.

Nævnet erklærede i maj kommuneplantillægget og den tilhørende lokalplan for ugyldig, men både Vejle Kommunes forvaltning og NPV mener, at Planklagenævnet traf sin beslutning på et forkert grundlag.

Hvis nævnet genoptager sagen og omstøder sin tidligere beslutning og dermed erklærer lokalplan 1225 for et centerområde ved Sønderbrogade og Gammelhavn gyldig - sådan som opfordringen lyder fra NPV - er situationen for den omdiskuterede midtbygrund en helt anden. Igen.

- Hvis Planklagenævnet siger, at der ikke er begået retslige fejl i plangrundlaget, gælder lokalplanen for området. Det kræver dog også, at kommunen får medhold i en anden sag. For VVM-redegørelsen for projektet er også indklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet, og den sag er endnu ikke afgjort, slår byplanlægger ved Vejle Kommune Rikke Tovbjerg Simonsen fast på spørgsmålet fra Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Byrådet har mulighed for at nedlægge et paragraf 14-forbud mod en gældende lokalplan. Byrådet kan sige, at vi ønsker noget andet på området, og så har de et år til at udarbejde en ny lokalplan.

Rikke Tovbjerg Simonsen, byplanlægger, Vejle Kommune

Gennemføre handler

Går de to afgørelser NPV's vej, står selskabet efter snart tre års venten med en endelig og upåklaget lokalplan, og det kan sætte skred i tingene på grunden.

Hidtil har udviklingsselskabet ikke kunnet handle med de tre grundejere ved Gammelhavn, så længe lokalplanen for området var påklaget.

Men er klagesagerne endelig afvist, kan NPV gennemføre de betingede handler, selskabet for længst har indgået med DSB Ejendomme, PostNord og formentlig også Banedanmark for det 54.000 kvadratmeter store areal.

NPV skal dog også først have aftaler på plads med en eller flere institutionelle investorer, der vil kaste penge i byggeprojektet, før spaden sættes i jorden.

Kan nedlægge forbud

Og så er der endnu en ubekendt faktor, nemlig byrådsflertallet af socialdemokrater, SF'ere, en radikal og en konservativ.

De 16 vejlensiske byrådsmedlemmer har som tidligere omtalt vedtaget, at der skal sættes gang i en helt ny lokalplan-proces for Posthusgrunden.

Den beslutning bremser ikke NPV's planer, hvis den allerede vedtagne lokalplan er gældende og upåklaget. Men byrådsflertallet har endnu en mulighed.

- Lokalplanen vil være gældende, inden der er lavet en ny lokalplan, hvis man ønsker at lave en ny plan. Men byrådet har mulighed for at nedlægge et paragraf 14-forbud mod en gældende lokalplan. Byrådet kan sige, at vi ønsker noget andet på området, og så har de et år til at udarbejde en ny lokalplan, fortæller Rikke Tovbjerg Simonsen.

Varslet erstatningskrav

Når sagen så langt, vil NPV givetvis sætte sin advokat på en ny opgave.

Nemlig at effektuere den erstatningssag, som NPV allerede varslede over for Vejle Kommune inden byrådsmødet i juni, da byrådsflertallet besluttede at sætte gang i en helt ny lokalplanproces for Posthusgrunden.

Her skrev advokaten blandt andet:

"Mine klienter har endnu ikke endeligt opgjort deres tab, men dette vil mindst udgøre de nævnte 26,5 millioner kroner. Tabet vil selvfølgelig blive dokumenteret. For at leve op til sin tabsbegrænsningspligt har mine klienter d.d. anmodet Planklagenævnet om at genoptage sagen og afvise klagen, således at lokalplan 1225 kan opretholdes. Mine klinter har ikke stor tiltro til, at dette vil lykkes, men man har fundet det rigtigst at gøre et sådant forsøg, således at hverken mine klienter eller Vejle Kommune kommer til at lide et tab som følge af Planklagenævnets afgørelse."

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce