Annonce
Vejle

Stor dåhjort er daglig gæst i kolonihaver - og nej, den er ikke stukket af fra Dyrehaven

Selvom dåhjorten kan virke tam og ikke er bange for mennesker, skal man holde en vis afstand til det vilde dyr, lyder opfordringen fra Vejle Kommune. Privatfoto
En velvoksen dåhjort hygger sig i Nørreskoven og i Skovly. Vejle Kommune får flere henvendelser fra borgere, der fejlagtigt tror, at hjorten er hoppet ud af indhegningen i Dyrehaven.
Annonce

Nørremarken: En stor dåhjort står knap 100 meter inde i Nørreskoven og kigger ud mod en håndfuld mænd, der står samlet ved Haveforeningen Skovlys store plads til haveaffald.

En hundelufter går på skovstien, men hjorten lader sig ikke genere af optrinnet, for den er på hjemmebane her tæt på kolonihaverne. Hjorten ses dagligt i Skovly og særligt på "deponiet" eller "fyldet", som haveejerne har døbt pladsen med haveaffaldet.

Avisen møder haveforeningens næstformand, John Olesen, og deponiets nærmeste nabo, Carsten K. Andersen, ved det indhegnede depot, som er hjortens favoritsted.

- Jeg møder ham næsten hver eftermiddag, hvor han står inde på fyldet, som er hans maddepot. Jeg kan komme tæt på ham, jeg taler lidt med ham, og så går han stille og roligt ud, hvis jeg skal ind på fyldet, fortæller John Olesen.

Min kone siger, at hun er godt træt af, at den tager rosenknopperne, og hvis den bliver ved, siger hun, at hun vil til at tage jagttegn!

John Olesen

Annonce

Savnede måske sin flok

Han synes, det har sin charme, at det hvidprikkede dådyr er blevet fast gæst i Skovly, og det gælder også for Carsten K. Andersen.

Alligevel tog han kontakt til Vejle Kommune forleden, da hjorten var gået ind i hans have og ødelagde det æbletræ, han havde sat i græsplænen for tre år siden.

- Jeg er hverken sur eller gal, og mine børn og børnebørn synes, den er sød. Men jeg kontaktede kommunen, for jeg synes, det var synd, hvis hjorten savnede sin flok og var kommet uden for indhegningen i Dyrehaven, fortæller Carsten K. Andersen.

Med æbletræets fald har han alligevel besluttet sig for at sætte et hegn op ved den bagindgang, hjorten tydeligvis benytter for at komme ind i pensionistens have, hvor dens ekskrementer ligger rundt på græsplænen.

Annonce

Må til at tage jagttegn

Carsten K. Andersen er enig med John Olesen i, at det er hyggeligt at have den firbenede gæst gående i og omkring haveforeningen, men det er dog ikke alle, der er vilde med de tilbagevendende havebesøg.

- Min kone siger, at hun er godt træt af, at den tager rosenknopperne, og hvis den bliver ved, siger hun, at hun vil til at tage jagttegn, fortæller næstformanden med et smil på læben.

Selvom det er jagtsæson for dådyr lige nu, har kommunen ingen planer om at skyde hjorten. Det har kommunen mulighed for, mens den befinder sig i den kommunale skov, men det er ikke aktuelt, fortæller Lars-Bo Lykke Christensen, driftskoordinator for de kommunale skove i Vejle.

Carsten K. Andersen har mistet sit æbletræ, og synderen er afsløret af de ekskrementer, der ligger på græsset. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Er ikke sluppet ud af Dyrehaven

Han er mødt op i haveforeningen sammen med teamleder på den kommunale materielgård, Preben Andersen, der har det praktiske ansvar for Dyrehaven i Nørreskoven.

- Vi får mange henvendelser om dåhjorten her i Nørreskoven. Hver gang skal vi fortælle, at hjorten ikke kommer fra Dyrehaven, og der er ikke noget, vi som kommune kan gøre ved, at den går i folks haver. Hvis den begynder at blive farlig for folk, må vi handle på det, når den befinder sig i kommuneskoven, men det har vi ikke hørt noget om, fortæller Lars-Bo Lykke Christensen.

Driftskoordinator for de kommunale skove Lars-Bo Lykke Christensen (i midten) besigtiger "deponiet", hvor dåhjorten ofte hygger sig. Også selvom John Olesen (til venstre) og Carsten K. Andersen nogle gange kommer tæt på hjorten. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Hold en respektfuld afstand

Vest for Haraldskær i Vejle Ådal og ud mod Palsgaard ved Juelsminde er der vilde bestande af dåvildt, og Preben Andersen vurderer, at hjorten i Nørreskoven er otte til 10 år og vejer omkring 120 kilo.

Det er hans gæt, at hjorten er sluppet ud af en privat indhegning eller har gået i en anden dyrehave end Nørreskovens.

- Det er kun spekulation, men det er atypisk, at en dåhjort søger så tæt på mennesker. Normalt vil publikumstrykket være for stort her til, at hjorten gider at være her. Men den har det tilsyneladende rart her, hvor den har nemt ved at fouragere, siger Preben Andersen, der så hjorten første gang i januar i Nørreskoven, hvor også en då holder til i området ned mod motorvejen.

Han giver det råd, at man skal have respekt for hjorten og holde en passende afstand til den, fordi der er tale om et vildt dyr. Derfor skal man også lade være med at lægge foder ud til den og skovens øvrige dyr.

- Man skal holde en respektfuld afstand til dyrene, for hvis kontakten bliver for tæt, er det som regel dyret det i sidste ende går ud over, siger teamkoordinatoren.

Da avisen besøgte Skovly, holdt dåhjorten sig lidt på afstand i kanten af Nørreskoven, som haveforeningen ligger som nabo til. Foto: Yilmaz Polat
Er der noget, jeg kan spise herinde? Dåhjorten kommer næsten dagligt i Haveforeningen Skovly, som ligger med Nørreskoven som nærmeste nabo. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce