Annonce
JELLING

Stor forening giver flot løfte: Jellings sportsfolk er klar til at arbejde gratis for at løbe festivalen i gang igen

Det er op ad bakke at være formand i Jelling forenede Sportsforeninger. Ole Holmgaard plejer at stille med 2000 hjælpere til musikfestivalen. Men igen i år er den aflyst, og dermed mister JfS igen muligheden for at foretage de investeringer, der gennem 30 år har givet foreningen langt bedre muligheder end foreninger i andre byer af Jellings størrelse. Arkivfoto: Morten Pape
Det gør ondt i kassen, at JfS for andet år i træk ikke skal arbejde på festivalen. En ting er millionerne. Noget andet er skaden på byens identitet. Derfor er JfS-formanden også klar til at yde en særlig indsats næste gang, der kan holdes festival.

Jelling: - I JfS er vi klar til at hjælpe festivalen. Om vi så skal arbejde gratis næste gang for at få den i gang igen, så vigtig er den.

Det siger formanden for Jelling forenede Sportsklubber (JfS), Ole Holmgaard, i en kommentar til, at Jelling Musikfestival er aflyst for andet år i streg.

Det var nok ugens emne på Jelling-egnen. Ganske vist har pilen længe peget i den retning, men den officielle meddelelse gør alligevel en forskel.

Annonce

Festivalleder Lars "Charlie" Mortensen har talt om, at aflysningen af festivalen rammer mange fødekæder, som pludselig mister en del af deres arbejdsgrundlag.

Et af stederne er i byens store idrætsforening. Som JfS' formand er Ole Holmgaard via de 14 afdelinger med til at levere cirka 2000 af de omkring 5000 hjælpere, der arbejder for festivalen.

Store penge fra festivalen

Den arbejdsindsats giver omkring 20.000 kroner til hver afdeling. Desuden har afdelingerne adgang til at søge tilskud til deres arbejde fra festivalens årlige uddelinger. Han vurderer, at JfS får i gennemsnit 500.000 kroner ud af samarbejdet.


Vi har haft mulighed for meget, som vores bystørrelse slet ikke berettiger til. Hvis der kom en udefra, ville vedkommende sige: Det her passer ikke sammen.

Ole Holmgaard, formand for JfS


Men nogle år er beløbet langt større. Eksempel for et par år siden, da festivalen gav en million kroner til en kunstgræsbane.

Der er også masser af tøjaftaler, så Ole Holmgaard vurderer, at det år gav omkring 1,4 millioner kroner. Omregner man tallet, er det omkring 560 kroner pr. JfS-medlem.

Kunne man så ikke bare hæve kontingentet med det beløb?

- Hvis vi gjorde det, ville det være katastrofalt, for så ville vi være meget dyrere end foreninger i andre byer, forklarer han.

Annonce

Stop for investeringer

Derfor må JfS skrue ned for investeringerne og tære på formuen i disse år. Det sker så heldigvis fra et niveau, hvor JfS har tilbud og faciliteter, der slet ikke passer med byens størrelse.

- Vi har haft mulighed for meget, som vores bystørrelse slet ikke berettiger til. Hvis der kom en udefra, ville vedkommende sige: Det her passer ikke sammen, siger Ole Holmgaard.

Han tilføjer, at det samlede billede heldigvis ikke er så mørkt i foreningen, da den har fået del i coronapakker via Danmarks Idrætsforbund, DGI og Vejle Kommune. Det har givet 240.000 kroner, og dermed er afdelingernes tab stort set opvejet. I øvrigt har det alle dage været god latin, at afdelingerne ikke budgetterer med pengene fra festivalen.

Annonce

Det er også vores festival

Men der er noget andet, som Ole Holmgaard også fremhæver:

- Hvis vi ingen festival havde, hvad ville det så være by og idrætsforening, vi havde? Så ville vi ikke kunne drømme så højt. Så måtte vi gå med telefonbøger og samle avispapir for småpenge igen, som han siger - velvidende, at der ikke er telefonbøger længere.

- Men vigtigere er, at vi ville mangle den identitet af, at vi er med til at lave festivalen. Det er jo lige så meget JfS' arrangement, som det er festivalens. I hvert fald for de frivillige, der kommer fra Jelling, er det en glæde at være en del af det gode fællesskab. Det giver en selvopfattelse, at man kan være med til at skabe sådan en fest for så mange, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Vejle

Smittetallene er styrtdykket: 'Hyg jer - især nu, hvor smitten er under kontrol!'

Børkop

Protesterne hjalp: DSB dropper at skære i antallet af tog til Børkop og Brejning

Annonce