Annonce
Hedensted

Stor forskel på unges trivsel under coronakrisen: Nogle er ensomme og coronatrætte, andre har det bedre end før

Hedensted Kommunes STU-tilbud i Daugård er et af de uddannelsessteder, der, på trods af coronarestriktionerne, har åbent for fysisk fremmøde . Foto: Morten Pape
Flere grupper af unge, som Ungeenheden i Hedensted Kommune er i kontakt med, er ekstra ensomme på grund af coronapandemien. Men der er også nogle, der stortrives.
Annonce

Hedensted: Hedensted Kommune har i denne pandemitid ekstra fokus på, hvordan de unge trives.

- Det er meget forskelligt, hvordan de unge trives i øjeblikket. Men vi ser flere forskellige grupper af unge, der oplever coronatræthed eller er ensomme. Det er både gymnasieelever og grupper af unge, der i er udsatte i forvejen, siger Pia Hermanstad, der er leder af Ungeenheden i Hedensted Kommune og derfor har føling med området.

Hendes oplevelse taler ind i den generelle samfundstendens, hvor nedlukningen af samfundet især påvirker det psykiske helbred hos unge under 30 år og mennesker, som før har været ramt af psykisk sygdom.


Nogle af dem oplever meget ensomhed, og hos nogle tegner der sig endda et billede af begyndende angst eller depression knyttet til corona, der forværrer de udfordringer, de har. Nogle af dem bruger selv de ord, mens andre ikke selv kan se en sammenhæng.

Pia Hermanstad, leder, Ungeenheden, Hedensted Kommune


Annonce

Begyndende angst eller depression

Pia Hermanstad fortæller, at ensomhedsfølelsen er stor blandt de unge, som Ungeenheden i Hedensted Kommune er i kontakt med, da de i forvejen har nogle mentale-, uddannelsesmæssige- eller beskæftigelsesorienterede udfordringer.

- Nogle af dem oplever meget ensomhed, og hos nogle tegner der sig endda et billede af begyndende angst eller depression knyttet til corona, der forværrer de udfordringer, de har, siger Pia Hermanstad.

Hun lægger dog vægt på, at en stor del af de sårbare unge fortsat må møde fysisk op til undervisning, hvilket er afgørende for deres trivsel. Det gælder blandt andet de unge, der er en del af kommunens STU-tilbud, der er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse til unge, der af fysiske eller psykiske grunde ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.

Udvidet mulighed for psykologhjælp

Som et led i at fokusere på unges trivsel, har Hedensted Kommune udvidet muligheden for at unge kan få samtaler med psykologer og terapeuter.

I forbindelse med kommunens budgetaftale for 2021 blev der derfor afsat en million kroner til at afhjælpe de unges behov.

Med virkning fra januar 2021 er der indgået et samarbejde med forskellige psykologer og terapeuter i Hedensted Kommune. Formålet er, at de unge skal undgå lange ventetider, og at man kan finde hjælpen tæt på, hvor man bor.

Annonce

Ballade eller trivsel

Hun fremhæver også en anden gruppe, der er ekstra udfordringer med i denne tid, og som både politiet og forvaltningen har et ekstra kig på.

- Der er dem, der forsamles for at lave ballade og dermed mødes med et negativt fortegn. Måske forsøger de også at komme ud af ensomheden, men på en uheldig måde, siger Pia Hermanstad.

Til sidst fortæller hun om en helt tredje gruppe, der trives særdeles godt under de omstændigheder, som restriktionerne fører med sig.

- Det er især unge med autisme eller unge med en høj IQ. De fungerer 120 procent, når det hele foregår virtuelt. De performer nemlig helt vildt godt, når de ikke behøver at være sociale, og det er noget, vi skal arbejde videre med – i forhold til, hvordan vi skaber de bedste rammer for den gruppe fremadrettet, siger Pia Hermanstad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bilist kørte ind i sognegård

Billund

Privat børnehave er lukket ned: Den britiske variant af covid-19 er konstateret i både Grindsted og Billund

Annonce