Annonce
Vejle

Se billeder og video: Nu har Vejle Kommune sin egen fane

Danmarks-Samfundet fejrede Dannebrogs 800-års fødselsdag med parade og gave til Vejles borgmester.

Vejle: Det var ikke flag, men store regndråber, der faldt fra himmelsen, da Vejle lørdag middag markerede 800-året for vores flag.

Ifølge myten er det 800 år siden, at Dannebrog dalede ned fra himlen under et slag uden for vore dages Tallinn i Estland. På det tidspunkt var danskerne ved at tabe, men da Valdemar Sejr greb den røde fane med det hvide kors, vendte krigslykken.

Lykken var derimod ikke rigtig med arrangørerne her 800 år senere - i al fald ikke vejrmæssigt:

- Vejret kan vi ikke gøre så meget ved, konstaterede Orla Wulff fra den lokale afdeling af Danmarks-Samfundet, da han sammen med avisen stod i ly under foreningens pavillon på Rådhustorvet kort før klokken 12.

Annonce
Danmarks-Samfundet har med baggrund i den danske kulturtradition til formål at udbrede kendskabet til og anvendelsen af Dannebrog som et nationalt symbol for dansk kultur, fællesskab og identitet.

Danmarks-Samfundets formålsparagraf

Stor faneborg

På det tidspunkt havde den dyngvåde parade med orkester, uniformerede korps og 40 faner allerede passeret torvet én gang. Hele optoget vendte på Søndertorv og nåede på plads på Vejles centrale torv til marchtonerne fra den fredericianske 6. Juli Garden.

Her var på forhånd markeret, hvor de enkelte korps skulle placere sig. Opgaven med at dirigere alle på plads havde Orla Wulff taget på sig. Den 64-årige retsbetjent meldte sig for seks år siden ind i Danmarks-Samfundet, og denne lørdag var han en af en række frivillige, der fik 800-års fødselsdags-arrangementet ført ud i livet.

En anden var formanden for FestiVejle - Bent Holm. Derfor var det faldet i hans lod at byde velkommen fra talerstolen foran rådhuset. Fra sin plads kunne Orla Wulff høre Bent Holm glæde sig over, at hele 40 faner var med til at danne dagens faneborg.

Netop glæden og stoltheden over flaget var årsagen til, at Orla Wulff meldte sig ind i Danmarks-Samfundet for nogle år siden. Som hjemmeværnsmand i mere end 40 år har vejlenseren altid haft flaget på en central plads i sit liv:

- Og vi hejste da også flaget hjemme på Sukkertoppen i morges præcis klokken 8.08, kunne Orla Wulff fortælle. Allerede som FDF'er på Vesterbrogården lærte han respekt for fanen, og den har holdt ved lige til i dag.

Tre søm fanen

Orla Wulff var ikke eneste repræsentant for familien. Også hustruen Susanne var fulgt med til Rådhustorvet. Hun er ikke medlem af Danmarks-Samfundet, men lige så glad for flaget. Derfor var hun glad for at kunne give en hånd med ved salget af de traditionelle Valdemarsmærker - hvor overskuddet går til indkøb af nye faner.

Dem uddeles der mange af - omkring 30.000 inden for de seneste år, kunne lokalformand Steen Samuelsen fra Danmarks-Samfundet fortælle i sin tale, inden han på foreningens vegne overrakte Vejle Kommune en fane:

- Den skal fremover smykke byrådssalen, så det er med stor glæde, at jeg skænker jer denne fane, lød det, inden han sammen med chefsergent Michael Svendsen fra Fredericia og borgmester Jens Ejner Christensen (V) slog de traditionelle tre søm i den nye fane.

Legenden om Dannebrog

  • Siden 1500-tallet har historien om Dannebrog været sat i forbindelse med slaget ved Lyndanisse i Estland 15. juni 1219, hvor Valdemar 2. Sejr (født 1170, regent 1202-1241) vandt herredømmet over det nordlige Estland.
  • Legenden beretter, at esterne overfaldt den danske lejr, og selv om danskerne var hårdt pressede, kunne nederlaget undgås, fordi ærkebiskop Anders Sunesen under slaget rakte sine arme op mod Gud for at bede om sejr. Så længe han kunne holde sine arme oppe, havde danskerne fremgang, men hver gang han blev træt og lod armene synke, gik esterne til modangreb, og det så en overgang ud til, at de ville løbe af med sejren.
  • I dette øjeblik skal et rødt korsbanner, Dannebrog, være kommet til syne på himlen og være dalet mod jorden. Kong Valdemar greb det og viste flaget til sine tropper, som derpå fik nyt mod og besejrede esterne.

Kilde: Danmarkshistorien.dk

Flag til Bredballe

Ved ceremonien blev der uddelt endnu en fane, nemlig til Bredballe IF. Her må indvielsen dog vente lidt endnu, men nu har idrætsforeningen en fane at samles om:

- Og det er netop formålet med vores forening. At udbrede og værne om det smukkeste flag i verden, som Orla Wulff udtrykte det.

På det tidspunkt var regnen stilnet af - så vejrguderne var trods alt nådige ligesom Vorherre, da han skænkede os flag og sejr for 800 år siden.

Trods regnen havde en del mennesker fundet vej til Rådhustorvet i anledning af Dannebrogs 800-års fødselsdag. Inden var en stor del gået i parade fra Abelones Plads gennem gågaderne til det centrale torv foran rådhuset. Foto: Yilmaz Polat
Orla Wulff fra den lokale afdeling af Danmarks-Samfundet fik æren af at holde fanen, da borgmester Jens Ejner Christensen (V) slog det traditionelle tredje søm i fanen. Sømmene var allerede anbragt, så det var symbolske hammerslag, der blev uddelt. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce