Annonce
Erhverv

Stor interesse for projektet: Vejlenser fjerner dyre mellemled i hotelbranchen

43-årige Niels Kollerup, iværksætter fra Vejle, er i gang med sin anden start-up, som egentligt er en fortsættelse af sit første projekt. Han kører i øjeblikket et pilot-projekt med Jysk i Danmark, som fik sin første besparelse i januar på 40,6 procent i forhold til booking.com. Foto: Morten S. Sørensen
Annonce
Vejle - I 2012 forlod vejlensiske Niels Kollerup sit arbejde hos mobilgiganten Nokia, hvor han i 15 år arbejdede med at rejse rundt i verden og sætte gang i forskellige projekter.
Annonce

Opskruede priser

Det gjorde han for at sparke gang i sin egen iværksættervirksomhed.

- Jeg elsker iværksætteri. Jeg ville ønske, at jeg var begyndt på det som 30-årig, siger den i dag 43-årige vejlenser.

I sit arbejde for Nokia var han ofte ude at rejse. Det betød masser af overnatninger på hoteller, og det var i den forbindelse, Niels Kollerup begyndte at undre sig over priserne.

For omkring 20 år siden begyndte Online Travel Agencies (OTA'ere) for alvor at skyde op. Booking via internettet gav hotellerne mulighed for at nå kunder på en helt ny måde - og dermed også virksomheder, som har mange overnatninger.

I dag er mange hoteller så afhængige af disse OTA'ere (for eksempel booking.com eller hotels.com), at der fra rejseudbyderne er blevet skruet gevaldigt op for priserne på kommissionen, som derved gør det dyrere for både virksomheder og hoteller at bruge udbyderne.

Det er netop den problemstilling, Niels Kollerup vil gøre op med.

- Sådan som det er nu, bliver slutproduktet mellem 18 og 40 procent dyrere for alle forbrugere. Vi vil disrupte de eksisterende OTA'ere, siger han.
Annonce

Ingen kommission

Han mener, at det er svært for virksomhederne at gennemskue priserne. Med sit nystartede projekt - RFPmaker.com - vil han gøre det nemt for virksomheder og hoteller at kommunikere - uden den dyre kommission.

- Vi har udviklet en software, som forbinder virksomheder og hoteller - uden at tage kommission, fortæller Niels Kollerup.

Det betyder, at virksomhederne får direkte kontakt med hotellet i stedet for at det går gennem en mellemmand (udbyderne). RFPmaker.com henvender sig til de små og mellemstore virksomheder, som har op til 5000 overnatninger om året. Virksomheder betaler et fast beløb hver måned for at få adgang til hoteldatabasen, som i øjeblikket tæller omkring 340.000 hoteller. På samme måde kan hoteller registrere sig for et årligt beløb.

- For at det løber rundt for os, betaler hotellerne et mindre beløb for at være listet hos os, mens virksomhederne betaler fra 9,99 euros om måneden, siger Niels Kollerup.
Annonce

Allerede interesse

Selvom platformen ikke er mere end et par måneder gammelt, oplever direktøren og iværksætteren allerede nu stor interesse fra virksomheder og hoteller.

- Mens jeg kørte til det her interview fik jeg for eksempel en mail fra et hotel på Malta, som er interesseret i det her, siger han og viser mailen.

Han fortæller, at interessen umiddelbart er stor. Det skyldes ikke mindst, at man i de etablerede OTA'er begyndte at indføre såkaldte "rate parity", som er en klausul fra OTA'erne, som sikrer samme priser uanset hvilken "kanal" hotelværelset bliver solgt på. Det betyder, at virksomheder ikke selv har kunnet forhandle favorable priser hjem til deres mange overnatninger. Disse klausuler er dog blevet gjort ulovlige, og det har åbnet for Niels Kollerups iværksætterprojekt.

- Hvis de ikke var blevet ulovlige, så kunne det nok ikke betale sig at gå ind og slås med OTA'erne om markedet, siger han.

Lige nu søger han sammen med sine to partnere i projektet investorer - og så vil tiden vise, om opgøret med de etablerede, store udbydere bærer frugt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Meningsmåling: Nye Borgerlige er på vej i byrådet - men uforandret mellem rød og blå blok

Annonce