Annonce
Kultur

Stor opbakning til potentielt egnsteater: Over 700 så Generalforsamlingen

I Teaterstykket Generalforsamlingen sidder publikum med til bords og oplever en dramatisk og tragikomisk kamp om formandsposten i den lokale borgerforening på nærmeste hold. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Teater Jævn er klar til at slå sig ned i Hedensted Kommune, hvis politikerne vil det.
Annonce

Hedensted: - Borgerne i Hedensted Kommune er meget kulturelle. Vi har følt os utroligt godt modtaget af både publikum, foreninger og spillesteder.

Sådan lyder det fra Morten Mosgaard fra Teater Jævn, der de seneste tre uger har turneret Hedensted Kommune tynd med forestillingen "Generalforsamlingen".

En forestilling, der har solgt billetter i langt højere grad, end Morten Moesgaard turde drømme om.

Ud af 14 forestillinger var de otte udsolgt, og i alt 706 billetter er solgt.

- Vi havde - måske lidt konservativt - sat en forventning om at kunne sælge 400 billetter, altså 30 i snit pr. forestilling, så 706 billetter er totalt godt. Da vi først kom i gang, og folk forstod, hvad forestillingen gik ud på, kørte billetsalget bare derud af, fortæller Morten Mosgaard.

Egnsteatre

Der findes pt. 26 egnsteatre i Danmark.

Kommuner og teatre indgår fireårige egnsteateraftaler, som godkendes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Slots- og Kulturstyrelsen.

Staten refunderer op til 50 pct. af kommunernes driftstilskud til egnsteatrene. Udkast til nye egnsteateraftaler skal indsendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april året forud for aftalens ikrafttræden.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst har først og fremmest til opgave at afgøre, om teatret kan godkendes som et professionelt producerende teater.

Statens Kunstfond skal fremme udviklingen af nye scenekunstformer og anden eksperimenterende virksomhed indenfor scenekunsten i Danmark.

Annonce

Krydser fingre

Hedensted Kommune og Teater Jævn indgik oprindeligt et samarbejde omkring forestillingen for at teste, om der er basis for at etablere et egentligt egnsteater i kommunen. Nu er det så op til politikerne i Fritid- og Fællesskabsudvalget, samt en til anledningen nedsat arbejdsgruppe med repræsentanter fra blandt andre Fritidsudvalget og Landdistriktsrådet, at vurdere, om der skal arbejdes videre med at etablere et egnsteater i kommunen.

Bliver svaret positivt, skal der senest til april næste år sendes en ansøgning til Kulturministeriet om at indgå en fire-årig egnsteateraftale med Teater Jævn. Godkendes ansøgningen, vil staten fra januar 2021 refundere op til halvdelen af kommunens driftstilskud til egnsteateret.

- Der er ingen tvivl om, at vi rigtig gerne vil lave noget mere teater i Hedensted Kommune. Den her måde at lave teater på, hvor det virkelig er vedkommende, er lige det, vi gerne vil, så vi håber virkelig, det lykkes, lyder det fra Morten Mosgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

VEJLE

Er Bilka blevet vores nye tivoli? HK Sydjylland advarer mod indkøb som underholdning i corona-hverdagen

Annonce