Annonce
Vejle

Stor Vejle-fond støtter forskning: Øjenlæger får over en halv million kroner

Modtagerne af Bagger-Sørensen Fondens priser. Fra venstre er det Line Lund Kårhus, Maiken Wethelund Jepsen, Signe Mygdal Jørgensen, Gustavo G. Nascimento, Morten la Cour og formanden for Bagger-Sørensen Fondens bestyrelse, Claus Bagger-Sørensen. Foto: Bagger-Sørensen Fonden
Bagger-Sørensen Fonden overrakte mandag fem priser ved en ceremoni på Munkebjerg Hotel. Hædersprisen på en halv million kroner gik i år til en københavnsk professor og øjenlæge.

Vejle: Bagger-Sørensen-familien var mandag i det gavmilde hjørne. I stedet for tyggegummi uddelte fonden over en halv million kroner til øjenlæger, som gør en forskel for deres patienter.

Bagger-Sørensen Prisen på 500.000 kroner gik til professor Morten la Cour fra Øjenklinikken på Rigshospitalet, der modtager hædersprisen som anerkendelse af hans mangeårige indsats som øjenforsker og øjenkirurg.

Morten la Cour anses for at være blandt de internationalt fremmeste inden for nethindekirurgi, og han og hans forskerteam har både i eksperimentelle studier og i klinisk kontrollerede studier øget effektiviteten og kvaliteten af behandlingen af nethindesygdomme i alle aldersgrupper af befolkningen.

Morten la Cour har også nytænkt måden, de unge øjenkirurger bliver trænet og superviseret på. Det har resulteret i målrettet forskning i, hvordan man ved hjælp af moderne simulations- og robot teknologi kan fremme, at unge kirurger under oplæring får en højere succesrate ved operationer.

Bagger-Sørensen Fonden

Fondens formål er at yde støtte af almennyttig eller almenvelgørende karakter til kulturelle eller sociale aktiviteter samt til videnska­belige aktiviteter med tilknytning til odontologiske eller medicin­ske områder.

Kilde: www.baggersoerensenfonden.dk

Andre priser

Bagger-Sørensen Fonden uddelte også Ung Forskerpris, som i år gik til lektor, tandlæge og ph.d. Gustavo Nascimento, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Health Fakultetet, Aarhus Universitet og post doc, ph.d., læge Line Lund Kårhus, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Frederiksberg og Bispebjerg Hospital, København. Prisen er på 75.000 kroner.

Gustavo Nascimento får den personlige hædersgave for en original og særdeles produktiv forskning i sygdomsmekanismerne bag tandkødsbetændelse, som er udbredt ved folkesygdomme som type 2 diabetes, leddegigt og inflammatoriske tarmsygdomme.

Ligeledes modtager Line Lund Kårhus prisen for forskning, der har vist, at der er tusindvis af danskere, som har glutenintolerans uden at vide det - og dermed ikke får behandling. Viden om langsigtede konsekvenser af ubehandlede tilfælde er stadig begrænset. Derfor er der et stort behov for yderligere forskning vedrørende disse spørgsmål.

Påskønnelsesprisen gik i år til to aarhusianske øjensygeplejersker. Prisen er på 25.000 kroner.

Påskønnelsespriserne gives til plejepersonale, terapeuter, diætister og frivillige i patientforeninger, som ud over deres lønnede arbejde gør en særlig indsats for sygdomsramte og deres pårørende.

Priserne går til sygeplejerske Signe Marie Mygdal Jørgensen og sygeplejerske Maiken Wethelund Jepsen, som begge er ansat på øjenafdelingen ved Aarhus Universitetshospital.

De hædres som ildsjæle for sammen med Dansk Blindesamfund at etablere og drive "Synslinjen" - et græsrodsprojekt, som imødekommer og opfylder et informativt, vejledende og trøstende behov hos mennesker, der mister synet og ligeså vigtigt hos deres fortvivlede pårørende.

Annonce
Vejle For abonnenter

Da Else Marie skiftede navn, begyndte folk at møde hende på en anden måde: - Det er en anden type fyre, der skriver til mig

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Lå stønnende på en båre i retten: 48-årig københavner dømt for forsøg på at dræbe vejlenser med kniv og kogende vand

Vejle For abonnenter

Læs de nedslående svar på Jans henvendelse til Vejdirektoratet: 'Der er ét ord for det, og det er borgerfjendsk'

Vejle

Flere - især kvinder - brugte coronaår til at skifte navn: Så mange vejlensere fik nyt fornavn i 2020

Vejle Boldklub For abonnenter

Vanvittig rækker ikke efter vanviddet i Vanløse; VB scorede tre mål i tillægstiden og vandt 4-3

Navne

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Vejle Boldklub

Se videoanalysen: VB scorer tre mål i overtiden og vender truende fiasko til sejr

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur For abonnenter

'Det gør ondt i hjertet': Populært vægmaleri malet over uden varsel - kulturpolitiker er rasende

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Vejle For abonnenter

Se videoen: Den store maskine bider i godsbanegården - derfor pilles bygningen ned fra den fjerne ende

Erhverv

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Annonce