Annonce
Indland

Store mængder af kræftfremkaldende stof fundet hos Korsør-borgere

187 borgere fra Korsør får i disse dage svar på mængden af giftstoffet PFOS i deres krop.

Der er fundet betydelige mængder af det giftige og kræftfremkaldende stof PFOS blandt flere borgere i Korsør Kommune. Det oplyser Radio4 og Jyllands-Posten.

Fundet er de hidtidige resultater fra Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, som i disse dage er i gang med at kontakte i alt 187 borgere fra Korsør-området.

De har alle spist kød fra de kalve, der har græsset på en forurenet mark nær den lokale brandskole, hvor PFOS indtil 2011 blev brugt i slukningsskum.

Annonce

Flourstoffet PFOS er udledt fra brandskum brugt på brandøvelsespladsen i Korsør. Via regnvandet er det endt i græsset på en mark, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening er blevet forgiftet.

Indtil videre har godt tre ud af fire af de berørte borgere fået svar på deres blodprøve.

Ifølge tal som Radio4 har fået af Holbæk Sygehus, viser flere af blodprøverne helt op til 600 nanogram PFOS per milliliter blod. Normalværdien er 21,2 nanogram PFOS per milliliter blod.

Og det er et bekymrende tal, påpeger Lisbeth E. Knudsen overfor Radio4. Hun er professor i toksikologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Se historien hos Radio4

- PFOS er jo et svært nedbrydeligt stof, så det er bekymrende at høre om dem med så høje værdier. Vi ved fra andre studier, at værdier så høje kan være med til at påvirke leveren i en negativ retning, fortæller hun til Radio4.

Lisbeth E. Knudsen mener derfor, at de borgere, der har en høj koncentration af PFOS i kroppen skal være opmærksomme på kroppens ve og vel flere årtier frem.

- De skal sørge for at undgå PFOS fra andre kilder. Drik rent vand og indtag ren kost, siger hun til Radio4.

Til Jyllands-Posten siger Philippe Granjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, at der er tale om de højeste tal, der er målt på danskere i tidens løb.

Den ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, Ann Lyngberg, er "virkelig ked af, at nogen har så høje værdier", skriver Jyllands-Posten.

PFOS er identificeret som et såkaldt prioriteret farligt stof i EU's vandrammedirektiv, fordi det blandt andet er kræftfremkaldende.

/ritzau/

Se Jyllands-Postens historie her
Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Annonce