x
Annonce
Ikast-Brande

Store maskiner og stærke mænd indtog anlægget

Avancerede maskiner kom i brug i løbet af weekenden. Her er det en teleskoplæsser. Foto: Asger Svendsen
Weekenden i Ejstrupholm bød på hårdt arbejde med renovering af Ejstrup Bæk.

Ejstrupholm: Fredag morgen klokken 8 kunne man høre lyden af kraftige maskiner i anlægget i Ejstrupholm. Det var tid for renovering af Ejstrup Bæk, der løber gennem byens anlæg. Og det handlede om mere end bækken. Der har gennem længere tid været behov for at få gjort anlægget mere tidsvarende. Den gamle andedam var blevet et ildelugtende vandhul, svanehuset var sunket sammen, den gamle svellebro var blevet rådden og usikker, og bækken var blevet et kedeligt vandløb.

Ikast-Brande Kommune gav for nylig et tilskud på 10.000 kroner til projektet, der vurderes til at koste 120.000 kroner, hvis det skulle udføres af et entreprenørfirma. Det økonomiske udgangspunktet var derfor udfordrende, men borgerne i Ejstrupholm har før løftet store opgaver gennem frivillighed og lokale donationer, så der er lagt op til at det også sker lykkes denne gang.

En flok frivillige fra Ejstrupholm gik i gang med det store renoveringsprojekt. Det første, der blev taget fat på, var at udlægge store stålplader med en minilæsser. Pladerne skal gøre det muligt at færdes på det fugtige underlag.

En gravemaskine gik i gang med at fjerne den gamle svellebro og erstatte den med et stort betonrør. Borgerforeningen har været heldige at kunne låne både jernplader, gravemaskine og minilæsser gratis af HD Byg. Umiddelbart efter at det store rør er listet ned i bækken begynder JT Murer at støbe kanter på det store rør. Materialer til kanterne og udførelsen af dette bliver klaret uden beregning, oplyser Asger Svendsen fra styregruppen omkring projektet.

Herefter begyndte gravemaskinen det store arbejde med at genslynge bækken og fjerne det gamle stemmeværk, der bestod af store betonklodser. Det lykkes at få dem fjernet og derved skabe uhindret gennemløb i bækken.

Andre frivillige gik i gang med at fjerne det gamle svanehus. Murværk og tag var i meget ringe forfatning og derfor ikke bevaringsværdigt.

- Herefter var det tid for at fjerne træstolperne langs kanten af den gamle andedam. Heldigvis havde man gravemaskinen til rådighed. Tanken om at skulle fjerne dem ved håndkraft virkede noget uoverskuelig, lyder det fra Asger Svendsen.

Uden mad og drikke duer helten ikke. Det gælder også for frivillige arbejdere. Derfor havde Ejstrupholm Bageri sørget for rundstykker og basser til alle, Spar havde sørget for øl og sodavand så ingen blev tørre i halsen. Til frokost serverede Ejstrupholm Slagter håndmadder til hele holdet.

Da fredagen var omme var der bred enighed om at dagens indsats havde sat et meget positivt præg på anlægget.

Lørdag morgen genlød anlægget igen af motorer. En stor teleskoplæsser, der var stillet til rådighed af murer Bent Jeppesen, tog fat på at fylde den gamle andedam op med sand. Der blev fyldt cirka 100 kubikmeter sand ned i den gamle andedam. Senere på dagen kom Klaus Olsen med sin minigraver og flyttede halvstore bøgetræer til nye placeringer og jævnede sandet i andedammen.

Den store mængde af affaldspæle og beton fra projektet blev kørt væk af Nr. Snede Kødsalg ved Ernst Skov. Forretningen ligger ganske vist ikke i Ejstrupholm, men Ernst Skov bor i byen og hjælper derfor også lokalt.

Lørdag blev holdet af frivillige igen beværtet med mad og drikke, alle på holdet sendte en venlig tanke til giverne. Ejstrupholm Hallen klarede den varme kaffe, i det kolde og fugtige vejr.

Vejret havde om fredagen været fint til udendørs arbejde, men hen på eftermiddagen lørdag begyndte vejrguderne at drille. Til trods for det dårlige vejr, var der optimisme og enighed om at de to dage havde gjort en stor forskel, og en god begyndelse på det store projekt.

I de kommende dage vil der blive arbejdet videre på projektet, og borgerforeningen håber at det færdige resultat vil blive et aktiv, der er til glæde og gavn for byens borgere.

Så røg det gamle svanehus ned. Det var i forvejen ved at falde sammen. Foto: Asger Svendsen
Det var vådt arbejde for de frivillige, men de knoklede på uden at kny. Foto: Asger Svendsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Når Danmark står sammen hver for sig

Annonce