Annonce
Indland

Storebæltsbro brugte stål fra problematisk leverandør: Supersygehus vil gå langt for at tjekke underleverandører

Skitse af Nyt OUH.

Region Syddanmark får udvidet adgang til at tjekke underleverandører, når italiensk konsortium skal bygge størstedelen af Nyt OUH. Udbudsekspert advarer om, at gode intentioner ikke gør arbejdet alene.

Ansvar: Ubegrænset kontroladgang og garantier fra totalentreprenøren skal sikre et af landets nye supersygehuse mod underleverandører, der ikke lever op til love og regler og ikke sikrer ordentlige forhold for medarbejdere, når der produceres materialer uden for landets grænser.

Godt 20 år efter Storebæltsbroen blev opført med 80.000 ton stål fra et skandaleramt italiensk stålværk, står endnu et stort offentligt byggeri til at blive opført med hjælpe fra italienske entreprenører: supersygehuset Nyt OUH i Odense.

Mandag blev konsortiet CMB/Itinera bekræftet som totalentreprenør på den første store byggeopgave og i samme ombæring udpeget som vinder af det andet store udbud.

CMB/Itinera var i alt 743 millioner kroner billigere end de næstbedste bud på opgaverne.

I 1990'erne var den italienske entreprenør, der fik til at opgave at lave overbygningen på Østbroen og valgte det forurenende syditalienske stålværk Ilva som leverandør af stål, 600 millioner billigere end konkurrenterne.

En del af årsagen til de store besparelser i totalentreprenørens udgifter på Nyt OUH skyldes, at store dele af sygehuset præfabrikeres rundt om i verden, og med Storebælt-sagen in mente stiller det store krav til kontrollen af produktionsforholdene.

Ud og se

Hos Region Syddanmark, der står bag byggeriet, og hos projektorganisationen for Nyt OUH slår man fast, at der i kontrakten er indført ubegrænset kontroladgang hos både totalentreprenøren og de kommende underleverandører.

Projektdirektør for Nyt OUH Torben Hedegaard Jensen fortæller, at man som bygherre vil ud og se nogle af de steder, som skal præfabrikere materialer til sygehuset.

- Vi vil ud og tjekke kvaliteten, men vi forestiller os også at have vores arbejdsmiljøkoordinator med for at se, hvilke problemstillinger der kan være hos underleverandørerne. Ifølge kontrakten kan vi så efterfølgende bede om dokumentation, hvis der forhold, som vi ikke er trygge ved, siger han.

Sanktionerne afhænger af, hvor man er i processen. Hvis arbejdet ikke er begyndt, kan bygherren bede CMB/Itinera finde en anden underleverandør. Er man længere i processen, bliver det sværere.

Projektchef for konsortiet på byggeriet af Nyt OUH Aroldo Tegon påtager sig ansvaret for at kontrollere alle underleverandører og giver sin garanti for, at de lever op til regionens krav.

- Det er vores ansvar. Men vi deler oplysningerne med Region Syddanmark som en garanti, så de selv kan tjekke om de firmaer, vi har udleveret, er i orden, siger han.

Det vil ske ved at indføre alle krav, der overholder danske regler og love i alle kontrakter med underleverandører.

- Vi får ingen problemer med vores underleverandører, lover Aroldo Tegon.

Siden Storebæltsbroen blev bygget, er det blevet mere almindeligt at sikre sig med arbejdsklausuler og kædeansvar helt ud i de yderste led, når danske myndigheder i dag sætter gang i offentlige byggerier.

1000 hensyn

Men spørgsmålet er, om det ofte forbliver gode intentioner frem for reel kontrol. Ifølge ekspert i udbudsret Anders Nørgaard Jensen, partner i advokatfirmaet Publicure, er krav og klausuler i sig selv ikke nogen garanti for, at underleverandører lever op til dem.

- Én ting er at fastsætte de her vilkår, noget andet er håndhævelsen af dem. Hvem kontrollerer det, og er kontrollen tilstrækkelig, siger han.

- Man kan godt regulere de her ting, men det, der kan stå i vejen, er, at man skal balancere 1000 hensyn - vigtigst af alt, at man får den hovedydelse, man har udbudt. Hvad enten det er en bro, et hospital eller en tunnel.

Projektdirektør på Nyt OUH Torben Hedegaard Jensen peger på, at man som bygherre vil sikre sig dokumentation for, at forholdene er i orden, og føre løbende kontrol. Om det også betyder uanmeldte besøg på produktionerne rundt om i verden, er endnu uvist.

- Det har vi slet ikke gjort op endnu. Når vi finder ud af, hvilke underleverandører det bliver, vil vi se det efter. Uanmeldte besøg er en mulighed, vi har, og om vi tager det værktøj i brug, skal vi heller ikke afsløre, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce