Annonce
Kultur

Stort kunstprojekt ruller afsted: Gavlkunstnere udpeget

Sydbanks gavl tæt på SuperBrugsen i Nørre Snede og byens torv er et af de steder, der skal udsmykkes med kunst. I Nørre Snede skal værket udføres af kunstneren Christian Dinesen. Foto: Jens Amtoft
17 kunstnere skal være med til at udsmykke gavle i 17 byer i ni forskellige kommuner.

Ikast/Brande: De 17 kunstnere, der næste år skal sørge for, at 17 byer i ni forskellige jyske kommuner får hver deres verdensmålsgavl, er nu blevet udpeget.

Verdensmålsgavlene skal være med til at synliggøre FN’s 17 verdensmål. Det forklarer formanden for Ikast-Brande Kommunes kultur- og fritidsudvalg, Helle Mathiasen (V).

Syv af de ni deltagende kommuner indgår i forvejen i Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland, og projektet er direkte afledt af det samarbejde, der blev etableret i forbindelse med Århus’ status som europæisk kulturhovedstad i 2017, uddyber udvalgsformanden.

Annonce

De 17 byer var på forhånd blevet koblet sammen med et verdensmål, der har betydning for den enkelte by. Herefter har en kuratorgruppe bestående af blandt andre Søren Taaning fra Skovsnogen, Katrine From fra Heart, Team Teatrets leder, Dorte Bebe, Mads Bille fra Den Jyske Sangskole og formanden for billedkunstrådet i Ikast-Brande, Lene Abildgaard Knudsen, udvalgt tre emner til hver by, som derefter har foretaget den endelige udvælgelse. I alt modtog man henvendelser fra 143 kunstnere fra ind- og udland, oplyser Ikast-Brande Kommunes kulturkonsulent, Carsten Jensen, som er manden bag idéen.

Muliggør de eventuelle corona-restriktioner det til den tid, er det meningen, at de 17 kunstnere skal samles i Brande i januar, for selvom de 17 verdensmålsgavle er spredt ud over en stor del af Jylland, skal de ses som et samlet, internationalt kunstprojekt, forklarer Helle Mathiasen.

Fire byer er med

I Ikast-Brande Kommune deltager fire byer: Engesvang, Nr. Snede, Ikast og Brande. Både i Nr. Snede og Brande er placeringen af værkerne fastlagt: I Nr. Snede skal Christian Dinesen male på gavlen af den tidligere bankbygning på torvet, og i Brande får Nina K. Ekman gavlen ved Hotel Dalgas, som indtil for nylig var prydet af Ida Caroline Møller Bjerg og Frida Still Viums ”Fabeldyr” fra den første street art-festival i 2015, stillet til rådighed som ”lærred”.

I Ikast og Engesvang er der stadig flere forskellige placeringsmuligheder i spil, oplyser Carsten Jensen. Her er det henholdsvis bornholmsk baserede Sofie Amalie Andersen og duoen Merete Pryds Helle og Vibe Bredahl, der skal stå for de kunstneriske udfoldelser.

Annonce

Et værk om ugen

Præsentationen af de færdige værker skal efter planen ske med et om ugen med start i uge 17. De fleste steder har man forsøgt at koble ferniseringen sammen med en lokal kulturbegivenhed; eksempelvis falder afsløringen af værket i Brande sammen med den sjette udgave af byens internationale street art-festival sidst i juni.

Den sidste uge op til afsløringen skal kunstnerne som en del af projektet være synlige i bybilledet. Formålet med dette er at gøre processen inddragende, forklarer Helle Mathiasen, og i hver eneste by er det en eller flere foreninger – typisk lokalrådet, hvor der er et sådant – der står som tovholder på projektet.

Kunstnerne kommer til at blive synlige i bybilledet, fortæller kulturudvalgsformand Helle Mathiasen. Foto: Mikael Lund

De deltagende kommuner bidrager økonomisk med 50.000 kroner pr. gavlværk – som i parentes bemærket ikke behøver at være et gavlmaleri, det kan eksempelvis også være en installation – og derudover bidrager hvert lokalområde med 10.000 kroner. De resterende penge skal finansieres af fonde, og her har Den jyske Kunstfond allerede meldt sig på banen, oplyser Carsten Jensen.

Oplægget er, at værkerne skal have en levetid på fem år. Herefter må man lokalt beslutte, om værket skal forgå eller bestå.

– Kunst behøver ikke nødvendigvis være stationær, påpeger Helle Mathiasen. Præcis samme tanke lå faktisk til grund, da Brande fik sine første gavlmalerier i 1968. En del af dem eksisterer efter at være blevet renoveret stadig, og de har nu været med til at give inspiration til de kommende verdensmålsgavle.

Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Opkøb: Juliane fra Vejle har styr på stængerne - og udvider nu forretningen

Vejle For abonnenter

Minister svarer på kommunaldirektørs fald under julefrokost: Eksborgmester trækker byrådet ind i sagen

Erhverv

Vejles 3F-formand står fast på kritik af avisafsløring: 'B.T. er gået langt over grænsen, og der har ikke været en finger at sætte på Pers arbejde'

Vejle Boldklub

VB er rejst langt mod syd efter bedre vejr og baner: Træningen aflyst på grund af snevejr

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

Altmuligmand i Jelling er ked af avisartikel om snyd: 'Folk går og snakker om mig i byen'

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Jelling

Lasse Emils møde med familie fra Kenya gjorde stort indtryk: - Det nytter, når vi hjælper

Vejle Boldklub For abonnenter

VB-truppen har stadig mangler: Her er tre steder, VB skal forstærke sig

Alarm 112

To biler blev krøllet: Nyt lyskryds driller bilister

Annonce