Annonce
Livsstil

Stort motornedbrud på Rescue og mange udkald: 2021 var et krævende år for frivilligkorps på havet

Rescue Juelsminde er tilbage på sin plads i Juelsminde. Redningsbåden blev købt i Sverige og kom i brug i Juelsminde i 2018 efter istandsættelse. I 2021 blev det nødvendigt at totalrenovere motoren. Foto: Emil Fibiger
Der var bud efter Dansk Søredningsselskab Juelsminde i det forgange år. Flest gange drejede det sig om sejlere med motorproblemer. Indsatsen blev udfordret af, at motoren til stationens egen båd gik i stykker og skulle totalrenoveres.

Juelsminde: Med 88 udkald i 2021 kan de 33 frivillige i Dansk Søredningsselskab Juelsminde se tilbage på endnu et år med meget aktivitet på vandet.

Mandskabet, der har base på havnen i Juelsminde og bl.a. trækker både med motorproblemer ind til land, havde til sammenligning 60 udkald i 2018, 75 udkald i 2019 og 87 udkald i 2020, da coronasituationen fik mange nye sejlere til at købe båd.

Det var især motorproblemer, der fik sejlere til at sende bud efter hjælp i 2021. 39 udkald faldt ind under denne kategori.

Annonce

Også den lokale redningsstations egen båd, Rescue, blev ramt af motorproblemer.

I juni under en øvelse i Bugten opstod en defekt, så den tidligere militærbåd ikke sugede vand ind til afkøling. Udstødningen og motoren blev således overophedet og ødelagt.

- Vi var nødt til at bide i det sure æble og få alt indmad ud af båden og sætte nyt i hele vejen rundt, fortæller stationsleder Thomas Strøbeck.

Mistede fart på vandet

Rescue blev først klar igen i november.

I mellemtiden havde stationen en ældre tysk redningsbåd, en såkaldt slæbebåd, som havde ligget stille i nogle år i Køge, til rådighed.

Baltrum hedder den.

- Den er helt anderledes opbygget end Rescue, så det har været en omstillingsproces for os alle. En aktion, som tidligere ville have taget en halv time til tre kvarter, kom til at tage to timer, for vi sejlede kun 12-14 knob (22-26 km/t.) med Baltrum. Rescue sejler 35, siger Thomas Strøbeck.

Aktioner i 2021

DSRS Juelsminde blev oprettet i 2017 og er en af 12 stationer under den almennyttige forening Dansk Søredningsselskab.

I parentes ses tal for 2020.

Antal udkald: 88 (87)

Udvalgte typer:

Motorproblemer: 39 (39)

Stødt gå grund: 18 (17)

Assistance søgning og redning: 5 (11)

Løbet tør for brændstof: 3 (5)

Brand ombord: 0 (2)

Har 33 frivillige og herunder 21 aktive på vandet.

De frivillige i Juelsminde har selv stået for at afmontere og montere motoren, som specialister i Viborg har renoveret. Nu, da Rescue er klar igen, er det planen at indsamle penge til lidt ekstra udstyr.

Vi har brugt rigtig mange timer på at skrue på Rescue i stedet for at sejle med den.

Thomas Strøbeck, stationsleder, Juelsminde

- Vi skal ud og søge fonde og midler ved private firmaer til en lille RIB-båd, der kan sidde bag på Rescue. Vi vil også lave en lille sliske til den. Det er omkring 100.000 kroner, vi skal ud at finde, siger Thomas Strøbeck.

Annonce

Baltrum vender tilbage

Reservebåden Baltrum er kommet på værft til service, men den vender tilbage til Juelsminde i 2022 og bliver der, medmindre andre får brug for den.

For selvom den er langsom og lidt støjende, er den stabil og god at have liggende i perioder med mange udkald, fortæller Thomas Strøbeck.

- Vi synes faktisk godt om den. Vi er også kommet op på at sejle 18 knob i den, siger han.

Stationen har haft afgang af en håndfuld frivillige, men tilgang af lige så mange. Det er både erfarne og nye sejlere, der melder sig på banen.

- Det er dejligt at have nye kræfter at trække på, siger Thomas Strøbeck.

Annonce

Oplever hjælpsomhed

Selvom stationen havde rekordmange udkald i 2021, har stationslederen registreret en god tendens, og han håber, at den fortsætter i 2022.

- Vi har været forskånet for voldsommere ture som i 2020. Det har været mere stille og roligt i 2021. Folk er blevet mere omhyggelige med at gøre bådene i stand og gå tingene igennem. Vi har set en forbedring blandt sejlerne, og jeg synes også, vi har set, at folk er mere hjælpsomme på vandet. Det er dejligt, at man hjælper hinanden til søs, siger Thomas Strøbeck.

Rescue Juelsminde har en fortid som militærbåd. Den er jetdrevet, søstærk og kan vende på meget lidt plads. Foto: Emil Fibiger
Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce