Annonce
Kultur

Stort show på Sydhøjen: Aktørerne glæder sig til anderledes opgave

Laura Nyhus Kirk har tidligere stået bag koreografien til DGIs landsstævne, men en opvisning på Sydhøjen i Jelling hører til i en helt anden kategori. Foto: Mette Mørk
Forberedelserne er godt i gang til Jellings fejring af 25 år som Unesco-verdensarv. I denne uge var en koreograf og to lyd- og lysmænd forbi Sydhøjen, hvor et stort og professionelt show skal markere betydningen bag Jellingmonumenterne.
Annonce

Jelling: Det er ikke en helt almindelig opgave, de er kommet ud for, de to mænd fra virksomheden Dansk Lyd og Lys.

Godt nok har firmaet klaret utallige opgaver i forbindelse med musicals, koncerter, sportsbegivenheder og lignende, men et udendørs show på et af Danmarks mest kendte monumenter skiller sig ud.

Anledningen er den store fejring af, at det er 25 år siden, at Jellingmonumenterne blev optaget på Unescos verdensarvsliste. En fejring, der foregår lørdag 26. oktober.

- Vi har udført flere mærkelige projekter gennem årene, og det her er et af dem, hvor vi skal lave lyd og lys på en bunke jord (Sydhøjen, red.). På grund af de fysiske omstændigheder og fredningen er det begrænset, hvad man kan få lov til at gøre. Vi må for eksempel ikke sætte en pløk i jorden eller rette jorden ud, hvis lysene står skævt, så det bliver en anderledes udfordring. Men i bund og grund synes vi bare, det er fantastisk sjovt, siger Kristian Kühnel, indehaver af Dansk Lyd og Lys, som får hjælp af lydingeniør Kristoffer Nielsen til at udføre opgaven.

25 år med Unesco fejres 26. oktober

  • Kl. 18.00: 1000 fakler fordeles ved Sydhøjen til de fremmødte, som bliver en del af en mægtig slange af mennesker, der skal danne en beskyttende ring alle 1,4 kilometer rundt langs palisaden.
  • Kl. 19.00: Musik, dans og lys på Sydhøjen om vikingernes overgang fra den gamle til den nye tro.
  • Kl. 19.15 - 21.00: Gorms Street Food Marked langs Gormsgade med smagsprøver fra forskellige verdensarvssteder i hele verden og fra de danske verdensarvssteder.


Annonce

Fra verdenshold til verdensarv

Hvad der mere præcist skal ske til showet, kan koreograf Laura Nyhus Kirk komme nærmere ind på.

Hun har samlet en gruppe af tidligere verdensholdsgymnaster, som om to uger bliver til verdensarvsgymnaster. Tidligere har hun været med til at lave koreografi til DGIs landsstævne.

- Der bliver blandt andet 18 dansere og to ildkunstnere, og vi skal lave en opvisning, der markerer vikingernes overgang til kristendom. Jeg er både spændt og beæret over at få lov til at stå for sådan et show. Det er virkelig smukke omgivelser, siger Laura Nyhus Kirk, som kender lidt til lokalområdet, idet hun er født og opvokset i Vesterlund.

De kommer til at lave opvisningen, mens de står på Sydhøjen og publikum står nede foran. Et musiknummer på 10 minutter og 30 sekunder er komponeret til lejligheden.

- Vi kommer til at stå langt fremme på højen, så folk kan se os, men vi satser på, at det går, siger koreografen med et smil.

Annonce

Nej tak til regn

Inden opførslen af stykket er der et fakkeloptog, hvor 1000 fakler skal fordeles mellem byens borgere. Men hvad nu, hvis det regner?

- Vi kører bare på, og så tager vi den derfra, hvis det drypper fra himlen. Men det er klart, at vi skal have gang i en plan b, hvis det regner og blæser helt ekstremt, men det gør det selvfølgelig ikke, siger Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling.

Udover fakkeloptog og showet på Sydhøjen er der blandt andet et street food-marked kaldet Gorms Street Food til fejringen af 25 års jubilæet. Vikingskibet Jelling Orm bliver også repræsenteret ved Sydhøjen.

- Det er fantastisk at opleve en by, der arbejder sammen, så derfor håber jeg selvfølgelig også, at rigtig mange vil møde op og blive en del af fakkeltoget inden opførslen af stykket og vores Gorms Street Food, siger museumschefen.

Budgettet til aftenen er 250.000 kroner, som er kommet fra Region Syddanmark.

Tidligere på ugen var koreograf Laura Nyhus Kirk forbi Jelling for at se nærmere på Sydhøjen sammen med Kristoffer Nielsen (til højre) og Kristian Kühnel fra Dansk Lyd og Lys. Bagerst til venstre er det Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling. De skal stå for et verdensarvsshow lørdag 26. oktober. Foto: Mette Mørk
Generalprøven foregår dagen før Unesco-fejringen. Foto: Mette Mørk
Sydhøjen bliver scenen, men artisterne er nødt til at bevæge sig langt frem for at blive set af publikum. Foto: Mette Mørk
Koreograf Laura Nyhus Kirk stammer fra Vesterlund. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce