Annonce
Hedensted

Stort svind i grønne poser: Derfor skal du nu betale for ekstra poser til mad-affald

De grønne poser til madaffald, som borgerne hidtil har kunnet få udleveret gratis i Hedensted Kommune, er tilsyneladende også blevet brugt til andre formål. I hvert fald er det blevet taget flere end dobbelt så mange som beregnet. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Der er blevet brugt flere end dobbelt så mange grønne affaldsposer, end det ifølge kommunens beregninger skulle være nødvendigt. Derfor skal borgerne nu betale kostprisen, når der hentes ekstra poser på genbrugsstationerne.

Hedensted: Det var egentlig tanken, at de grønne poser beregnet til madaffald som en del af den nye skraldeordning skulle være gratis for borgerne i Hedensted Kommune.

Men siden 1. januar er borgerne blevet bedt om at betale 20 kroner, når de henter tre ekstra ruller grønne poser på genbrugsstationen.

Selvom prisen er overkommelig for de fleste, vækker det nye tiltag harme flere steder.

Annonce

"Skjult skat oven i en meget dyr affaldsordning" og "Nu synes jeg, kommunen bliver lige lovlig smarte", lyder kommentarerne blandt andet i en tråd om emnet på Facebook-siden Mit Juelsminde.

Men det er ikke for at tjene penge, at kommunen nu beder borgerne betale for de grønne poser, fortæller Morten Christensen, leder af kommunens miljø-, bygge- og erhvervsservice.

- Når vi har sat en pris på, er det fordi, der har været et langt større svind i poserne end forventet, faktisk over det dobbelte. Affaldsordningen skal hvile i sig selv, og når der så bliver brugt mange flere poser, end vi har beregnet, så er vi nødt til at bede borgerne betale kostprisen. Alternativet er at sætte den generelle pris på ordningen op, forklarer han.

Spejderne kommer med poser igen

Borgerne får stadig udleveret poser ved husstanden gratis en gang om året, og antallet er beregnet ud fra et gennemsnit. Det er således helt naturligt, at nogle har brug for flere poser.

- Vi kunne godt udlevere flere poser, end vi gør, men det er også dumt at give for mange ud. Som det er i dag, får man samme antal poser uanset hvor mange, der er i husstanden, selvom der naturligvis kan være forskellige behov. Om det kan gøres på en smartere måde, er en af de ting, vi kigger på i evalueringen af affaldsordningen, siger Morten Christensen.

De grønne affaldsposer bliver kørt til bearbejdning i Fasterholt. Her bliver plastikken skilt fra, inden madaffaldet bliver sendt videre til forbrænding. Det er ikke farven på poserne, der er vigtig, men tykkelsen på plastikken - og så det, at poserne ikke er bionedbrydelige. Arkivfoto: Camilla Bo Krefeld

Det faktum, at der er forsvundet mange flere grønne poser, end kommunen havde beregnet, er ikke kun negativt.

- Vi kan se på den mængde, der kommer ind til genanvendelse, at der bliver brugt rigtig mange grønne poser. Når vi sammenligner med erfaringer fra andre kommuner, der har indført nye systemer, så ligger vi højt i Hedensted, og det er positivt. Men det kan ikke forklare hele det ekstra forbrug, så der er også blevet hentet grønne poser til andre formål, fastslår Morten Christensen.

Vi er lige nu i gang med at evaluere hele affaldsordningen, og i den forbindelse kigger vi også på forbruget af de grønne poser.

Morten Christensen

Spejderne uddeler en omgang gratis grønne poser igen senest 1. maj, men hvis man har brug for en ekstra portion inden da, bliver det altså med egen-betaling på genbrugsstationen.

Man kan også vælge at bruge andre typer af plastikposer til madaffald. Det afgørende er, at de har en vis tykkelse, og at de ikke er bionedbrydelige. Det er nødvendigt for, at plastikken bliver sorteret fra i efterbehandlingen og ikke ender blandt gødningen på markerne.

Hedensted Kommune bruge sidste år 790.000 kr. på indkøb af grønne poser.

Det sker der med madaffald

  • Kartoffelskræller, æbleskrog og andre madrester kan blive til grøn energi ved at sortere det fra i rummet til madaffald.
  • Skraldebilen har to rum, der passer med ruminddelingen i spandene, så madaffald og restaffald ikke bliver blandet sammen.
  • Madaffaldet fra skraldespandene i Hedensted Kommune bliver kørt til anlægget i Fasterholt, hvor det forbehandles. Det sker ved at blande det med vand og mose det til en grød kaldet pulp, og plastikposerne bliver i den proces sorteret fra og sendt til forbrænding.
  • I Hedensted bruger man ikke bionedbrydelige poser, fordi de nemt opløser sig og bliver blandet sammen med pulpen. Det er ikke nødvendigt at bruge de grønne poser, man får udleveret, men plastikposerne til madaffald skal have en vis tykkelse for, at maskinen kan sortere dem fra.
  • Pulpen sendes videre til Sinding Biogasanlæg, hvor den via en gødningsproces bliver til biogas. Biogassen bliver brugt som procesenergi i private virksomheder, el og varme - og erstatter fossil naturgas. Restproduktet fra biogasanlægget bliver brugt som gødning på markerne.
Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce